Кардиолог: Рядко човек би отключил заболяване след вируса

Според медик пациентът просто не е знаел за него
Обновена: 23 яну 2021 17:01 | 23 яну 2021 17:00, Петя Славова
10
Кардиолог: Рядко човек би отключил заболяване след вируса

Голяма част от усложненията, които се наблюдават по време и след коронавирусната инфекция, наистина са от страна на сърдечно-съдовата система. Но те са функционални, те не са в резултат на увреда на самото сърце или на съдовете, а се причиняват от странични фактори. Това коментира д-р Рада Прокопова - водещ кардиолог и началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на болница "Света Анна", лекувала е пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система и COVID.

"На първо място - от прилаганото лечение – за да спасим пациентите, прилагаме големи дози кортикостериоди, които покачват кръвното налягане и сърдечната честота. От друга страна има изследвания, че самият вирус води до нестабилност на вегетативната нервна система с много тежка изява на симпатикуса, нервната система на стреса. Може да очакваме отново тахикардия, повишена сърдечна честота, повишено кръвно налягане. Много по-рядко се наблюдават кардиологични увреди – засягане на миокарда, сърдечния мускул, относително по-чести са перикардитите – натрупване на течност между сърцето и стената на перикарда.", обясни д-р Прокопова пред "Дарик".

По думите й действително за хората със сърдечни заболявания и прекаралите вече инфаркт, има по-голям риск и трябва да бъдат следени от кардиолог по-често.

"Действително при преболедувалите COVID кардиологично болни - хората с исхeмична болест, преживелите инфаркти, се наблюдава повишена смъртност в световен мащаб от нов сърдечно съдов инцидент. Това е заради повишената коагулация, образуването на тромби в организма. Така че пациентите, които имат предшестващи сърдечно съдови усложнения или са с рискови фактори, в следващите 3 месеца би трябвало по-добре да се следят от лекар кардиолог", препоръча специалистът.

Тя добави, че напоследък има много млади пациенти между 25-35 г., които се страхуват от бъдещи сърдечно-съдови заболявания, но обърна внимание, че те не са в рисковата група.

Според д-р Прокопова трябва да се насочи вниманието към амбулаторно изписаните пациенти, които не са били в болница. Тези със сърдечно-заболяване да минат на преглед, за да се превантират бъдещи усложнения, посъветва кардиологът.

По думите й човек рядко отключва заболяване след коронавирусна инфекция и по-скоро не е знаел за него. Все пак, макар и много по-рядко, има случаи първично здрави пациенти да получат тежки увреди, включително и миокардити с развитие на сърдечна недостатъчност.

Още по темата

"Много често хората не знаят за съществуващи при тях заболявания и диагностицирайки ги с COVID, откриваме един куп допълнителни заболявания. Те не са предизвикани от коронавируса, просто пациентът не е знаел и не са били тежки, но са се обострили по време на COVID. Често стартира хипертония, която до момента е била умерена, а след коронавирусната инфекция или по време на нея, става тежка. Много често стартира диабет, който също е бил заложен и пациентът е бил в преддиабетно състояние", даде примери д-р Прокопова.

"COVID ускорява заложените у нас проблеми, които иначе бихме могли да ги разберем след година, две, три. Той ги е разкрил“, заключи тя.

Според д-р Прокопова големият брой на смъртните случаи у нас се дължи на това, че пациентите постъпват в болницата в много тежко състояние.

"Идваха тежко болни пациенти с коронавирусна инфекция на по 2-3 седмици, нелекувана или лекувана само с разпространяваните в интернет хранителни добавки и съответно развили много тежки увреди на белия дроб. Не мислех, че е възможно да прочета на скенер, че някой има 95% увреда на белия дроб. За нас това беше изключително травмиращо нещо, което видяхме ноември и декември", призна тя.

Специалисът посочи, че към момента натискът към болниците наистина е намалял и вече няма толкова тежкоболни пациенти. Според нея обаче, ако се разхлабят мерките, ни чака трета вълна.

Д-р Прокопова коментира и новия щам. "Може би другата седмица ще знаем дали и доколко този вид е разпространен в България. Не мога да кажа, че нещо различно се случва, прави ми впечатление обаче масовостта на фамилно заразяване след новогодишните дни. Чак такова масово заразяване на членове на една фамилия не бяхме виждали. Не е изключено вече да е в България вирусът", каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка и ЗАТВОР за здравния министър - заради липсата на ваксини в БГ умират хора. Цяла Европа се ваксинират ние чакаме Астра Зенека че е платила най-голям рушвет на Министъра да произведе ваксини. Още година ще чакаме.Още 2000 - 3000 човека ще умрат допълнително заради КОРУПЦИЯТА НА КАБИНЕТА БОРИСОВ!Оставка!
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсните кръчмари разнасяха вируса.Али Бегов има в косата си поне 30 заразни болести.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ракията защитава от всички болести освен от цироза.
3
11
 
7
 
! Отговори
Заразно зло преди 3 години
Това е само началото. Идва Армагедон.. тепърва ще мутира .Колко ще оцелеят?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги има някой да измимли нещо. Единият мисли добро, а друг лошо.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде разберете се най-после.Един говори едно,друг-друго.Побъркахте ни вече.