Тарифите на такситата скачат от два до три пъти

Новите цени влизат в сила от следващата седмица
23 яну 2021 09:45, Петя Славова
134
Тарифите на такситата скачат от два до три пъти
Снимка: БГНЕС

От следващата седмица ще влязат в сила нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в наредба 34 от Закона за автомобилните превози. Променя се начина на определяне на първоначалната такса, която ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място, съобщава "Монитор".

Тaкa, aкo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cтoтинки, тo c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa минимум 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa, a в cлучaй, чe прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт прeдeлнaтa цeнa зa cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.

Още по темата

Това обаче не означава, че цените на всички фирми ще скочат веднага. Според наредбата до три месеца превозвачите трябва да си сменят тарифите.

Наредбата е одобрена от транспортният министър Росен Желязков и е изпратена за обнародване в "Държавен вестник", като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от транспортното министерство.

Транспортният министър има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

Други от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Регистрацията на таксиметровите превозвачите вече ще бъде изцяло в общината.

Досега Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (по старому ДАИ) издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства в общините. Сега вече и двете неща ще случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компенсират късите курсове!
79
22
 
10
 
! Отговори
Лили Иванова преди 3 години
Ееее големо увеличение, нема що! За едно левче злобните кошари ореваха нета!
78
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега #91, изминавам това разстояние почти всеки ден с велосипед. Какъв е проблемът?
77
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Холандия е въпрос на култура да се движиш с велосипед. А климата е по-студен от нашия. Време е да станем наистина европейци."Холандия е абсолютно равнинна страна. Предлагам ти да изкачиш един път от хотел Хемус до мола "Черни връх" с колело и ще си говорим И не е вярно, че климатът е по-студен. Зимата никога няма такива минусови температури като тук.
76
1
 
1
 
! Отговори
Маг Минчо преди 3 години
Айде оди пеш,бе...
75
2
 
32
 
! Отговори
София преди 3 години
От близо една година не съм ползвал таксита, градски транспорт и прочее измишльотини дето не отговарят на никакви стандарти цена спрямо качество на услугата.Ако искат и с десет пъти да си вдигнат цените, нито ще ги ползвам, нито нищо. Да не вземе само да се окаже, че хората ще почнат масово да ползват спарк, тротинетки и прочее, защото им е по-евтино, а тия ще си гъбясват на стоянките
74
0
 
8
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
До мнение: каква логика у калинки?
73
1
 
46
 
! Отговори
До мнение преди 3 години
Каква е логиката да вдигнат тарифите,за да оцелеят? Нови клиенти ли ще дойдат заради повишените цени или старите няма да избягат?
72
14
 
8
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Вследствие мерките много хора са без работа и без доходи(аз-също).Все по-малко са ползващите таксиметров превоз и приходът драстично намалява.Нормално е да вдигнат тарифите,за да оцелеят.НЕ КАРАМ ТАКСИ,друга ми е професията.
71
2
 
13
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Смееше се бай *** Тарикат на румънците, даже виц беше измислил:Не им трябвало на румънци тоалетна хартия, щото нямало какво да ядят !А вече *** чака румънски турист и го моли да наеме таксито му - румънска "Дачия" ...
70
2
 
33
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Какво значи нелоялна конкуренция?Нали е капитализъм,пазарна икономика и всеки да кара както му е изгодно,ако ще и без пари щом има сметка!Пак тиквенски лобистки интереси определени да печелят!На се возете с такситата им да фалират бакшишите!
69
5
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Когато цъфнат герберугите,вози се и прьдни в такси,както и да мрънкат другите,тях на промоция прати.
68
13
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
В Холандия е въпрос на култура да се движиш с велосипед. А климата е по-студен от нашия. Време е да станем наистина европейци.
67
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броят на клиентите за такситата намаляват от два до три пъти.
66
2
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Има страхотни велосипеди и е-тротинетки. Купете си и ги ползвайте. И въздухът ще е по-чист с по-малко изгорели газове и вие по-здрави
65
0
 
34
 
! Отговори
Пазарен Икономист преди 3 години
Аз пък намалявам броя на пътите годишно в които ползвам такси на 0.
64
2
 
42
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Абе бакшиш,когато натискаш помпичката и вдигаш двойно цената на курса,тогава ти е добре,а когато някой те наеме за 500 м.не ти е изгодно.Ай сиктир.Ще гладувате,ей.
63
0
 
7
 
! Отговори
прав си преди 3 години
До ДемократОсобено като се съберат големи вносители и се разберат за цените,и гледаш лимоните посред лято как станали по 8 лева!Изобщо демокрастия и пазар отвсякъде!
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има да чакат някой да им се качи.Ще продължават да висят като киаци по спирките с надеждата,някой да ги наеме и да изкарат някой лев.
61
16
 
6
 
! Отговори
Бакшиша преди 3 години
Заглавието не просто е подвеждащо ами си е и чиста ЛЪЖА! Което се разбира от текста на дописката. Но предивд, че имаме феномена "80%" , нискочелия задекранен *** няма как да разбере, че нищо не се повишава, нищо не "скача". Променя се единствено корелацията цена на километър - начална такса. Хайде простичко - няма как дойда от 10 км и да ме наемете за 500 метра курс. Т.е. вече има как защото ще си платите високата начална такса. Пък на км може да возя и за 50 стотинки.