Тарифите на такситата скачат от два до три пъти

Новите цени влизат в сила от следващата седмица
23 яну 2021 09:45, Петя Славова
134
Тарифите на такситата скачат от два до три пъти
Снимка: БГНЕС

От следващата седмица ще влязат в сила нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в наредба 34 от Закона за автомобилните превози. Променя се начина на определяне на първоначалната такса, която ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място, съобщава "Монитор".

Тaкa, aкo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cтoтинки, тo c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa минимум 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa, a в cлучaй, чe прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт прeдeлнaтa цeнa зa cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.

Още по темата

Това обаче не означава, че цените на всички фирми ще скочат веднага. Според наредбата до три месеца превозвачите трябва да си сменят тарифите.

Наредбата е одобрена от транспортният министър Росен Желязков и е изпратена за обнародване в "Държавен вестник", като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от транспортното министерство.

Транспортният министър има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

Други от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Регистрацията на таксиметровите превозвачите вече ще бъде изцяло в общината.

Досега Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (по старому ДАИ) издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства в общините. Сега вече и двете неща ще случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стотинкаджиите да си гледат работата... На такси се возя един-два пъти годишно. Само в краен случай.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигат защото нама Юбер,обаче има Максим Такси ми.Забраниха западните но не и руските платформи,няма капитализъм тук,соца си продължава.Как изобщо могат да слагат таван на цени,нали е пазарна икономика уж?Ако няма търсене ще падат цените,ако има ще се вдигат,но не и в БГ!Тук трябва държавата да казва цените.Защо не регулира държавата цените в хранителните вериги а?Таксито не е социална услуга и трябва да се вози който има пари.Само комунистите са свикнали на гарантирана клиентела и монопол!
38
0
 
30
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
А кога ще "скочи" и качеството? Шофьорите да са в добър външен вид - избръснати и вчесани, с прани дрехи, а не анцузи или каквото и да е, ако имам голям багаж, да го сложат в багажника, да поздравяват, да не се опитват да заобикалят само и само да се добави някое левче към сметката, да не отказват кратък курс, не може всички да пътуват от Люлин 6 до летището.
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миризливите бакшиши сега вече ще я сколасат,търсете друго поприще да преживявате,тая дейност вече е безвъзвратно загубена!
36
1
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
хора, които не знаят как се прави бизнес.
35
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Аз живея в центъра и рядко ми се налага да го напускам. Иначе предвижването ми е така:За кратки разстояния - пеш, за малко по-отдалечени - ролери, за средно отдалечени колело и за далечни - метро. Иначе не ми коства нищо да си купя кола и книжка, и двете заедно ще са ми по-евтини от колелото, ама като се знам как пия :))) Моята и тя е милионерка, ама идва до нас или пеш или с тролейчето, на две спирки е от мен, а иначе мъжа й има 3 коли, ама не ще да кара и тя. Такситата не ни касаят
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от другата седмица почват масовите фалити на такситата!Ще останат само няколко акули на пазара.Всичко друго отива зад борда за храна на рибите.
33
1
 
31
 
! Отговори
Габи преди 3 години
Типична българска търговска "далновидност". Като намалее потреблението да увеличаваш цените. И тези ще отпаднат от играта, както стана със заведенията и книгите.
32
0
 
12
 
! Отговори
шоп преди 3 години
Уау! То и сега не ги използвам ...
31
17
 
8
 
! Отговори
ай сик злобъри преди 3 години
Жал ми е за хората.Стотици коли висят на улица в очакване някой да ги повика.Трудно се изкарват така пари.Голямо увеличение,нема що.От 0.70 ст на 1.50-по-малко от билетче фандъково за строшено метро.Друго е да си чиновник и с ръка в джоба да обикаляш безплатно с джипката.
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ореваха орталъка срещу Юбер и да им се вдигнат тарифите. Ето, постигнаха си нещата.Сега остава да гледаме сеир дали рязко ще цъфнат и вържат или хората просто ще се насочат към градския транспорт и услуги като Спарк. С тези цени на такситата, скоро ще се появят още няколко фирми като тях.Тоест решението да им се вдигнат тарифите, ще им направи мечешка услуга. Ако бях на общината щях даже да им позволя 10 пъти да ги вдигнат, даже щях да освободя пазара :)))
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър ден.И преди слабо се ползваха, а сега съвсем ще откапят.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарифите на такситата ще скочат от два до три пъти и това щяло да ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор?!?!?!Къде другаде по света сте чували подобна глупотевина?Пазарна икономика по тикволандски.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БГ няма таксита, има само смърдящи на пепелници таратайки
26
0
 
20
 
! Отговори
Basi преди 3 години
Нема да им стъпим, ходим пеша, бе!
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печеливши ще са спарковете. И без това ми е изключително неприятно да се возя в таксита
24
0
 
34
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 години
Разрешете Uber за България, и мача с цените и такситата свършва за час....;)
23
2
 
16
 
! Отговори
Вертолейшън преди 3 години
фъндъкова и тиквата прибират кинти от такситата. Ето, метрото се развали благодарение на учителката по развален български, а то може да работи и без машинисти и ако го пуснеш до 01,30 ч. след полунощ, "Копърките" измират...............Ама нали са избиратели, компромис ще има. "Бацилус Селтакус" не му се рие Гюбре............Той го създава....
22
0
 
20
 
! Отговори
.. преди 3 години
На такава цена няма да ги ползвам
21
1
 
27
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ихаааа....Сега и като сложат помпичките вече наистина ще ги стигнем американците. Да се возиш в такси в София ще е като да се возиш в такси в Ню Йорк :))) Само дано не последват съдбата на ресторантьорите, че видяхме как Ричарда не спря да реве. Навремето един тук ми се правеше на отворен, защо съм ходил при една про***тутка в Младост 3 с метрото, а не с такси. Ами защото пробвах няколко пъти и ми отнемаше по 40-50 минути от центъра до Младост 3, а с метрото 15 мин от Сердика :)))