Три години в съда: Условна присъда за мъж, прегазил дете

Родителите на Марти искат промяна в закона
23 яну 2021 11:50, Петя Славова
34
Три години в съда: Условна присъда за мъж, прегазил дете
Снимка: БГНЕС

Последните надежди на родителите на 6-годишния Марти от Сандански, който беше прегазен пред дома му, са попарени. Последната инстанция на съда реши шофьорът да получи условна присъда.

Трагедията става на 25 юли 2018 г., когато автомобил профучава по стръмната улица, удря две коли, а след тях и играещото пред дома си дете. Марти губи живота си, а година и половина по-късно шофьорът Стойко Янев влиза в съда и по-късно е пуснат под гаранция. Родители се вдигат на протест, припомня bTV.

"Нелепа случайност, ВиК поне да бяха сложили знак и нямаше да мина оттам, щях да мина по друга улица и по следващата пресечка, а сега нямаше да сме тук. Нито ограждение, нито знак. Съжалявам много", обясни подсъдимият шофьор.

След три инстанции Янев е осъден - условно. Майката на загиналото дете Мирослава Ставрева заяви, че е очаквала различно развитие на делото и ефективна присъда. Тя припомни, че на първа инстанция в Благоевград присъдата е била отново условна, апелативният съд в София е дал на шофьора три години ефективна присъда, а върховният в София - пет години условно.

"Убийците на пътя остават ненаказани, не защото нямаме закони, но има един член 54 от Наказателния кодекс, който позволява да се дават тези условни присъди за смекчаващи вината обстоятелства. Когато извършиш такова престъпление без алкохол или наркотици, автоматично получава условна присъда", каза Мирослава.

"Не можах да получа удовлетворение, не получихме ефективна присъда, но искам да променим закона, който позволява това", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
25
 
9
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 3 години
Хайде сега. Човекът да не би да е искал да прегази детето?! Според мен условна е правилната присъда в случая, защото няма умисъл в действията му. Родителите са по-виновни в случая, защото са пуснали детето да играе на улица, по която се движат коли. Има паркове и детски площадки за игра. Улиците не са място за игра. Това се учи в детската градина. Тези искат да го съдят сякаш умишлено е излязъл от дома си с идеята да убие тяхното дете. Хайде моля ви се. Стига глупости.
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А баща му къде е?
7
6
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Присъдата е съвсем справедлива с оглед на факта, че Кирчо от "Скакалците" получи същата присъда за същото деяние, въпреки, че караше кьоркьотук пиян.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в същото време ни забраняват да работим, защото милеели за човешкия живот.
5
5
 
30
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Вече 30+ години домашни кучета разкъсват хора по улиците на земята на Ботев и Левски.Не ми хвалете такава `държава` .........
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой роднина на детето да се жертва, да издебне дъртия и да му тегли ножа, защото друга справедливост няма да видят!
3
1
 
34
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Да си представим хипотетично,че Марти беше дете на някой от тези лай..ри с тогите.Най малко 7-8, до 10 години можеше да е зад решетките Стойко!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трагедия
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а може би и общината е виновна, но тя не е в съда, жалко, страшна история.