Шефът на ПСС: Лавината, убила Борислав, била 120 см, ходът й километър

И добра екипировка не може да те спаси на такъв терен!
Обновена: 25 яну 2021 09:19 | 25 яну 2021 08:43,
71

Планинската спасителна служба даде брифинг пред журналисти във връзка с инцидента в Пирин, при който лавина помете и уби млад сноубордист.

В 11:28 часа вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите са на мястото за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта на човека под снега. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

Още по темата

"Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса", допълни той.

По думите му момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси.

Загиналият 18-годишен сноубордист в Пирин е един от най-добрите ни национални състезатели по фрийрайд. Той има редица отличия от международни състезания по света.

По време на трагичния инцидент се е спускал с треньора си. Бил е много добре екипиран и е изключително опитен. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво.

"Районът е забранен за фрийрайд и подобни дейности", категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

"Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там", категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж.

"Не препоръчвам излизането извън маркираните писти", каза в заключение планинският спасител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами не схващаш, нали ? Информация, драги, информация и мерки като оръдия и мрежи. Те хората са го измислили. Нема да откриете топлата вода. За това говоря. Дадох и пример с Япония, защото техният подход е малко по строг - освен информацията и мерките са забранили карането извън пистите в границите на самия курорт, като имат врати през които можеш да излезеш и те са към най подходящите и хубави склонове всъщност. Вие говорите за забрани. И тези неща струват определена сума пари. Като хеликоптера.
46
0
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Треньорско и младежко лекомислие. За мен повече е виновен треньора, който е разрешил спускане извън пистата. Трябва да бъде съден и осъден поне условно. Да му отнемат завинаги треньорските права. Съболезнования на родителите на това момченце!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТУмниче, планината не е детска градина, болница или МОЛ. Там всеки ходи на своя отговорност. Сам решава кои правила ще спази и кои ще пренебрегне. Задължението на ПСС и останалите институции е да предоставят информация. Решението после винаги е лично. Като на онази дама, решила да прекара нощта на 2000+ м на обувки с висок ток. Или на онези фрийрайдъри, които , отлично съзнавайки каква е лавинната опасност, се спускат по улеите.Съобразявай се с това, друже, и не мяукай осъдително!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До предпазлив скиорБрат, човека ти го казва в прав текст - като нямаш акъл, каквато и екипировка да имаш, няма да ти помогне. И в случая е така. Имал е нужната екипировка, но тя не му е помогнала. Сред дървета и храсти, от тоя еърбег няма файда - разпрал се е от храсталака. Ако е било на чисто място, на пистата - щеше да действа. Ама в храстите не действа.
43
0
 
26
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Планината е опасно нещо!Това го знам от много препатили хора и от прекрасния бълг.филм "Лавина",който е правен въз основа на истински случай през 1966г.Излишната самоувереност само веднъж ще ти изиграе лош номер и втори път няма да има!Жалко за момчето,било е младо и с големи перспективи пред себе си.Умряло си е "с отворени очи",както казват.Дълбоки съчувствия на родителите и приятелите му!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какво значение има?Той си е поел рискът ,случило се е загинал е.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то и медали на самоубийците - фрийрайдери ли раздават някъде?
40
7
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А такива неща като лавинни мрежи и лавинни оръдия....като хеликоптерите. Мираж. Ама не самолета.
39
7
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ситуацията у бг е следната: забранено е да се кара навсякъде извън пистите на цеко и борислава, а когато някой реши да слага лавинен бюлетин, той стои със седмици и месеци и разбира се, никой не ги гледа. В същото време, всички рекламни билбордове за курортите на простолюдието са със скиори или сноубордисти извън пистите.
38
3
 
12
 
! Отговори
Адвокат на Дявола преди 3 години
Само едно нещо ще попитам : КАКВО ТЪРСИ ТОЗИ МЛАДЕЖ В ЗАБРАНЕН РАЙОН ?!?! Какво е това "СПУСКАНЕ" в повтарям - ЗАБРАНЕН РЕГИОН ?!?! ... Каквото сам си направиш - никой друг НЕ може да ти го направи !!! Това е същата работа , като тия , които са гледали няколко пъти "БЪРЗИ И ЯРОСТНИ" и си мислят , че могат да бъдат "НЕВЕРОЯТНИ ШОФЬОРИ" да карат с над 200 и да правят номера ... И накрая свършват в някое дърво или дере...... Лошото е , че покрай такива загиват и много НЕВИННИ ХОРИЦА !!!
37
2
 
4
 
! Отговори
Катя Колева преди 3 години
Светла му памет на момчето! Но казват, че треньорът се е спуснал заедно с него. А как тогава и той не е в лавината!?
36
4
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Трай бе льохман. Казах, няма нищо професионално на тая територия. Те 90% от спасителите са доброволци, за лавинни бюлетини и хеликоптери си говорим. Много по добре е да се кара и тренира в цивилизацията. Парите са същите. И така и правят, между другото. Явно покрай епидемиологичната обстановка са останали тук, тези които ходят на състезания. И пак казвам, ще говорим за професионален спорт, когато някой от герберастите с милионите вземе да спонсорира някой.
35
3
 
8
 
! Отговори
предпазлив скиор преди 3 години
Да караш "фриийрайд" по неохранявани писти си е руска рулетка. Ако ще го правиш трябва да си добър скиор, с добра екипировка, трябва да има човек наблизо на когото можеш да разчиташ и НАЙ-ВАЖНОТО трябва да си проверил какви са условията за лавинна опастност! Има ли навявания от сняг по билото, каква е температурата, има ли вятър и т.н. И пак е риск! Това че си спечелил някое и друго съзтезание и че ските ти струват майка си и баща си не те прави безсмъртен.
34
4
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Герберасти, то и бай цеко навлезе със сечта в парка, като надвиши с 50 % концесията си,пък не разсъждавате. За фрийрайд си беше достатъчна и старата инфраструктура на Банско и нещата нямаше да са обезобразени така заради простолюдието, което казва че отива на ски,но кисне в кръчмите и спато. И заради двата им завоя на пистата обезобразиха планината, че и хубавото градче.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелеп инцидент. Бивш състезател съм по ски, както и родителите ми. По професия съм програмист. Още от дете в детската градина знам каква отговорност е планината и са ме учили спасителите как се проверява за лавинна опасност и кои фактори влияят. Разбирам, че у нас почти няма регламентирани зони за фрийрайд, разбирам, че момчето искало да се развива и да тренира, но, някак, не одобрявам подобни рискове. Нелепа история.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден мрът ,така наричаните себе си ,планинари и алпинисти ,който търси намира
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ 17Явно си голям "експет" да казваш коя табела е нелепа и коя е. Практиката и инцидентите нещо не подвърждава твърденията ти. Какъв хеликоптер те гони, като дърветата и храстите там разкъсват всякакви еърбеци и този се е размазал на дървото? "Експерт"си! Вече съм повече от сигурен. Там е природен парк и забранена зона!!!! А наруши такова нещо в"цивилизивания","негерберски"свят! Рискуват живота на спасители, вместо на пролет почистят остатъците от екипировката и кокалите.
30
14
 
1
 
! Отговори
кескьосе преди 3 години
По-добре да умреш млад отколкото миризлив, изкривен от възрастта, кисел старец.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гробищата са пълни с добри момчета.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното в статията е, че там е забранено да се кара. Това е достатъчно. И какъв е този спорт фриирайд? Вид забавление за богаташи ли е ?