У нас има ваксини за всички, започнали имунизацията

Страната е поръчала над 13 милиона дози
25 яну 2021 13:06, Петя Славова
36
У нас има ваксини за всички, започнали имунизацията
Снимка: БГНЕС

Доставките на ваксините намаляват в Европа, какво е състоянието у нас, коментира специалист.

"Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична. Хубавата новина е, че първоначалното забавяне, обявено от производителите не ни засяга, защото за първото тримесечие, за което е обявено намалението и има малък брой доставени медикаменти и те са в края на тримесечието. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно. Забавяне има. Въпросът е да няма спиране", заяви пред Нова тв секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Още по темата

Ние сме една от малкото държави в ЕС, които заделят количества за втора доза от ваксината. "Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат", посочи д-р Филипова.

До момента няма проблеми, уточни тя. Според нея е трудно да се прави прогноза, тъй като ситуацията е много динамична. По думите й, квотата за България е спазена и процесът не е спрял.

"В процент няма как да бъдат изчислявани тези неща, защото България е заявила  над 13 милиона дози. Ваксините се поставят при нас само от лекари и това изисква организация", уточни д-р Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагли лъжи ,хората не искат живи ваксини ,а то че няма и са платени предварително повече от 300 милиона )
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак е грешка, че в България пазят ваксините за втората доза и ваксинират два пъти по-малко хора. Може би договорените количества ваксини от Пфайзер и Модерна вече свършват и затова да ваксинират по този начин.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18 човека са имунизирали вчера. С това темпо до края на века няма да успеят.
30
2
 
0
 
! Отговори
До28 преди 3 години
Значи викаш преди нова година когато нямаше и един ваксиниран можеше да влиза и излиза от Израел а сега когато вече ваксинираха половината си население не може? Нещо не връзват нещата!
29
1
 
1
 
! Отговори
До славянин преди 3 години
Гарантира ти, по-бързо и леко преболедуване.
28
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 3 години
Защото има 55% неваксинирани, за стаден имунитет е минимум 70%
27
1
 
1
 
! Отговори
До до 20 от славянин преди 3 години
Но не си боледувал от полиомиелит, морбили, едра шарка и др. Ако искаш се ваксинирай, все тая ми е, но поне не се събирай с хора на които им пука, така се превръщаш в убиец!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обясни тогава защо при 45% ваксинирано население Израел затваря границите си?
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израел се изолира от света, затваря херметически границите си. Ще изпреварим всички други държави, обяви премиерът Бенямин Нетаняху.Явно се стремят да постигнат бърза масова ваксинация и да приключат с ковид проблема. Може би ще успеят.
24
2
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
За тези, които не следят мненията на специалистите за течащата глобална ваксинация: първо ни осведомиха, че ваксината не ни гарантира предпазване от заразяване, след това ни осведомиха, че ваксината не ни гарантира предпазване от заболяване, след това ни осведомиха, че ваксината не ни освобождава от носенето на маска, остана само да ни осведомят, че ваксината не ни гарантира оцеляване след поставянето и! Обаче упорито продължават да настояват, че въпреки всичко това трябва да се ваксинираме!
23
1
 
2
 
! Отговори
до 20 от славянин преди 3 години
Тогава не са питали родителите ми дали са съгласни да ми поставят всичките тези ваксини, а както написах съм бил с такава ''здрава'' имунна система, че съм боледувал почти нон-стоп от простудни заболявания, със сигурност не без активната помощ на поставените ми ваксини! А родителите ми са над 70-те и не са си поставяли ваксини повече от 50 години, живи са и са на крак и двамата!
22
1
 
2
 
! Отговори
до 17 от славянин преди 3 години
Със сигурност обаче ти си от втората група - сложи си от всички одобрени ваксини по две, за по-сигурно, и дишай и спи спокойно, нищо че няма да ти гарантират защита нито от заразяване, нито от заболяване, нито от заминаване в по-добрия свят, нито да те освободят от носенето на маска, както твърдят специалистите! Но въпреки това трябва да ги ги сложиш понеже си от втората група!
21
0
 
3
 
! Отговори
пак лъжи преди 3 години
Днес чужди издания съобщиха, че с този темп на ваксиниране, ще ни ваксинират до 2040г. Но...1. това се отнася само за нас,народът---елитът ни : тиквата , шкембето, онзи от сараят-- за тях и сега има ваксини. 2. Не е отчетено, че след.....няколко десетки месеца ще има ваксини от Зенека, дистрибутора някакси случайно свързан с ГЕРБ. 3. Нуждата от ваксини с течение на времето ще намалее, защото все пак много няма да оцелеят--и това е предвидено от Тиквата. Машалла. Аферим.Браво за планирането.
20
3
 
4
 
! Отговори
До до 12 от славянин преди 3 години
Добре поне, че родителите ти са имали акъл в главата ... за разлика от теб. А това, че можеш да изкараш короната на крак, не значи че не си заразен и някой друг няма да пострада заради теб. Явно нямаш позначти починали от него!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ВНЕСАТ РУСКАТА ВАКСИНА СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ. КАКВО КАТО СА БЕЗПЛАТНИ, А ВАКСИНИ НЯМА. ДА ВНЕСАТ КИТАЙСКАТА. БАЙДЪН ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ 100 МИЛИОНА АМЕРИКАНЦИ ЗА 100 ДНИ, Е, КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ ФАЙЗЕРА ЗА ЕВГОПА - НИЩО. дА ВНЕСАТ ВАКСИНИ КАКВИТО ИМА. ЩЕ СИ ГИ ПЛАЩАМЕ, НО ДА ГИ ИМА!
18
3
 
3
 
! Отговори
до 12 от славянин преди 3 години
''Каза човека, който има поне 10 ваксини в тялото си!''Имам, но нито една по мое желание, помня само че като малък боледувах почти нон-стоп, настивах от най-лекия полъх на вятъра! След последната ми ваксинация като ученик през 1989-та година здравето ми рязко се подобри и този ''страшен и страшнозаразен'' вирус вече цяла година така и не иска да ме смъкнe, въпреки че съм сред 80 колеги персонал! И въпросът е не колко ваксини имаш, а как ти се отразяват!
17
3
 
4
 
! Отговори
до славянин преди 3 години
ти явно не си от първата група, както ги наричаш нормалните човеци, а си от другата група
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да има и да са "безплатни" ???Няма такова нещо като държавни пари , всички пари са на данъкоплатците ! - М.Тачър.Сега се изпразват всички финансови фондове в света а после трябва да се пълнят ! - познайте от кого.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО СЕ ХВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО? ПО ЦЯЛ ДЕН СЕ ХВАЛЯТ ЧЕ ВАКСИНИРАТ. ВЧЕРА СА ВАКСИНИРАЛИ 18 ЧОВЕКА. МИНИСТЪРА ТРЪБИ, ЧЕ СМЕ СЕ ВРЪЩАЛИ КЪМ НОРМАЛНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ. САМО ЧЕ ТОЙ И ВЪРХУШКАТА СЕ ВАКСИНИРАХА И ПОЧНАХА НОРМАЛНИЯ НАЧИН. ЗА 6 МИЛИОНА БЪЛГАРИ НАЧИНА ОЩЕ ГОДИНА - ДВЕ НАЧИНА НА ЖИВОТ ЩЕ ОСТАНЕ НЕНОРМАЛЕН. ВАКСИНИ НЯМА! ВАКСИНИ НЯМА!ВАКСИНИ НЯМА! ДАНО ТОВА ДА ВЛЕЗЕ В ГЛАВАТА НА ТОЗИ НАГЛЕЦ И ДА НЕ СЕ ХВАЛИ. ПОНЕ ДА ВНЕСАТ РУСКАТА ВАКСИНА, ЗАПАДНИТЕ ОСТАВАТ ЗА САЩ И АНГЛИЯ ЗА ЕВРОПА НЯМА.
14
2
 
3
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 3 години
Вярно е, това е първата ''епидемия/пандемия'' в историята на човечеството, където страхът от ''ваксината'' е много по-голям от страха от заразата!