Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти

Срокът - до края на следващата година
25 яну 2021 15:11, Петя Славова
59
Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на следващата година всички сгради в България трябва да имат технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Ново отлагане на крайния срок не се очаква.

Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите и ако не се спази срокът, ще има санкции.

Блок 213 в столичния квартал „Младост” е построен преди 40 години. В него живеят над 300 души. Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община "Младост" няма. За сметка на това проблеми в годините не липсват.  "Започнаха проблеми в блока, разбира се, не само с течове, с покрива, с прозорци, с някои наводнения долу, с канализацията", обясни пред БНТ домоуправителят Снежана Лакова.

Етажната собственост решава, че ще кандидатства по националната програма за саниране. По нея идва и финансирането за техническо обследване на сградата. "Подадохме всички документи, което беше много работа, в продължение почти на половин година подписи, събиране, умуване с живущите, едно недоверие от тяхна страна", каза Лакова.

В ситуацията на блок 213 се оказват много от сградите в България. Те нямат нито технически паспорт, нито необходимите за него документи. "Всичките тези блокове са строени в комунистическия режим, в който голяма част от документацията е загубена", коментира инж. Димитър Пенев, който е експерт "Енергийни обследвания".

Идеята на паспортизацията на сградите е да се види какво е състоянието на сградния фонд.

"Първо влиза конструкцията на сградата, кога е построена, какъв е бетонът, какъв е типът на сградата, след това започват да се описват всички сградни елементи - тоест какви прозорци, как са подредени, дали са подменяни през годините, какво е състоянието им. Отделно с това отиваме вече на ниво хидроизолация на покривите, дали те са компроментирани, дали трябва да се направят", обясни инж. Пенев.

По закон изготвянето на паспорт на сградата е задължение на нейните собственици. Ако те не го изпълнят до 31 декември 2022 година, следват и санкции. Санкциите за юридически лица са между 1000 и 10 хиляди лева.

"Предвидено е там, където не са възложени, кметовете да възложат изготвянето на тези паспорти и след това по някакъв начин да си съберат парите", каза Валентин Йовев, зам.- министър в МРРБ.

Според експерти техническото обследване на една сграда струва между 3 и 10 лева на квадрат в зависимост от това колко от документите й са налични. Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата при имотни сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба им на трънкина! А високи глоби за тези, които са загубили документацията, няма ли да има? Защото нито една сграда не е пусната за обитаване и продажба без документи!
8
0
 
64
 
! Отговори
строител преди 3 години
Още пари на вятъра.Всяка сграда има акт 16, без него не може да влезе в експлоатация.Защо трябва да издаваме пак същия документ и ако е изгубен от властите Те да си го издават и плащат.
7
0
 
45
 
! Отговори
Доц Мангъров преди 3 години
Акт 16 нали имаме, защо ще плащаме отново
6
0
 
35
 
! Отговори
много полезна статия преди 3 години
През 2017 санираха блока.Преди това минаха едни чичковци и каки,дето се завираха в банята и кухнята,кефеха се,че сме имали вентилатор в банята и енергоспестяващи лампи с лунички в коридора,описаха ал.дограма и климатиците и това беше.Ако ще ми определят здравината на сградата по документи от построяването/ако ги има/,значи нищо вярно няма да излезе към момента на издаване на паспорта.Тогава какъв е смисъла от занятието и ако целта е прибиране на едни пари - тугива сичко е ОК.
5
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак задължения за гражданите и пак глоби за тях.Иначе могат да ни събират данък сгради, но да се опитат да облекчат нещата за гражданите не могат.И нова хранилка за един бизнес.
4
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Триетажна къща, собственост на трима пенсионери, строена 1971г, и РЗП 300м2 ще струва на хората между 1000 и 3000лв. При пенсия 250лв, как ще стане това?
3
0
 
44
 
! Отговори
Стойо преди 3 години
С паспорт какво става, нищо, само милиони лапачка да има...асансьорите колкото и колите минават технически, лепят стикер и парата в джоба
2
38
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименАма ако ти го санират "безплатно" не ревеш нали? Ако не ти харесва хващай си крушите и заминавай в германия примерно. Ама там ако си остъклиш терасата или си боядисаш външните стени розови очаквай много по-голяма "кражба на частна собственост"
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е кражба на частна собственост