Какво е бъдещето на панелните блокове у нас?

3 хил. жилищни сгради в страната предстои да бъдат санирани
26 яну 2021 22:00, Петя Славова
22

В последните дни стана ясно за няколко случая на проблеми на жилищни сгради в столицата след пропадането на част от трасето по новия лъч на метрото. Темата повдигна много въпроси относно качеството на строителството и експлоатационния срок на сградите.

Внушителна част от жилищния фонд у нас е разпределен в панелни и ЕПК блокове, построени преди десетилетия.

До края на 2022г. всички сгради у нас трябва да имат технически паспорт. Документът трябва да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Срокът за паспортизацията беше удължаван, но вече е окончателен и са предвидени санкции при неспазването му.  Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите.

Над 3 хил. блока, които са подали документи в Българската банка за възстановяване и развитие, ще бъдат санирани от държавата. Новата програмата за енергийна ефективност ще започне още тази година като финансирането ще се осъществи с механизма "Следващо поколение Европа'' на ЕС. Предвидените за целта средства са на стойност от 3 млрд. лв и ще бъдат изразходени в частни жилища, публични и промишлени сгради и улично осветление.

Междувременно близо 2 млн. лв. за жилищни сгради са отпуснати в стълба "Зелена България'' по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумата ще отиде за подмяна и подобряване на изолации, дограми, топлоизолации на покриви, както и за възобновяеми източници на енергия като соларни панели и други.

Кой е отговорен за рушащите се съоръжения и как може да се разреши проблемът? Разговор по темата с проф. Димитър Назърски от УАСГ в предаването "Директно'' по Bulgaria ON AIR.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двадесет години няма да стигнат на крадците с бели якички да обходят панелките, е как тогава ще ги паспортизират в този срок. Всички депутати бивши и настоящи в затвора.
21
2
 
7
 
! Отговори
Росица преди 1 месец
До Иво Иво,душице, я изброй нещата,които Бойко е построил?? Жилищни згради на космически цени строят "честни частни предприемачи" като много от тях с години стоят непродадени. Посочи един жилищен блок за обикновени български граждани ,построен от Държавата . на Бойко?Кое предприятие с мащаба на Стомана Перник или Кремиковци и построено?? Колко кораба са построени и колко продадени? В повече са сама хипермаркетите на чужди държави.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е отговорен за рушащите се сгради и съоръжения?
Питайте Братоев и шефа му Борух Тиквоний.
Първият ни убеждаваше, че част от трасето по новия лъч на метрото се е надигнало нагоре, противно на гравитацията и физичните закони.
Исак Нютон семки да яде.
Трябваше да мине доста време /в условията на мутренска демокрация/, за да стане ясно за няколко случая на проблеми на жилищни сгради в столицата след пропадането на част от трасето по новия лъч на метрото.
19
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 месец
До18.За пари е всичко ! Това е.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До SS

Основната беда може да се поправи донякъде и без да се оскубва населението.
Комисии трябва да обиколят всяко жилище, за да проверят къде са правени безумни самодейни строителни промени, които да поставят в риск и здравето, и живота на някого, включително и в случай на земетресение.Който е направил дивотии, да ги поправи в строго определен срок.
Съзнавам, че това ще отнеме много време, но не ми се мисли какво би се случило при един по-силен трус в сгради, които сульо и пульо е префасонирал
17
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Подозирам ,че нарочно се пускат такива "провакативни" статии за да се пробва реакцията на населението.
16
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Ако се притисне населението с така наречената сградна паспортизация прогнозирам ще има протести.Много протести.Тоя път на всички ще им писне . Не знам коя кратуна е измислила това.Подозирам ,че е ЕС простотия.Който е подписал или измислил това да плаща той.Не се хващайте на измислени и съчинене наредби с цел да ви изпразнят джоба.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе що не видите малко по далече от носа си! Панелки още се строят в Австрия,пълно е с панелки в Германия,Полша, Чехия,Словакия,Сърбия,Румъния,Франция! Я не пишете глупости! Саниране! Ама не българско,всеки за себе си!
14
2
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 месец
По голямата част от населението е правно неграмотно.И финансово.В училищата се учат безброй ненужни неща но не и това което ще ти е нужно в реалния живот.На кой е нужен този паспорт за сградите ? Кой и защо се интересува от моята собственост ? С каква цел ? А тя е ясна. Да се оскубе населението да се лиши от спестяванията му ,за да може безропотно да работи.Част от съвременното робство.НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ТОВА !
13
0
 
30
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Панелката е здрава.Особенно при земетръс (не дай боже)А цялата работа за паспортизацията е да се оскубе населението.И да се даде бизнес на едни наши хора.Питам също ? След като личните карти,шофьорските книжки,междунар паспорти и номерата на колите са държавна собственост ,защо трябва да плащаме за да ни ги издават ? Държавата е длъжна да ми издаде докум.за самоличност.
12
5
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Панелките ще съществуват и след 30 години. Докато не започнат сами да падат. Никоя политическа партия няма да вземе решение да ги бута (за да не я бутнат нея след това)., а пари за компенсация на собствениците също няма да има. В последните си дни/години ще се населяват от poми, клошари, психично болни хора. Ще са със спряни ток и вода (повечето вече парно нямат).Редовно ще стават пожари...
11
12
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Панелките ще се бутнат до 20 години , няма и да има помен от тях .
10
2
 
4
 
! Отговори
179 преди 1 месец
Няма ли хора няма да ги има и панелките.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека тези които са бутали стени да ходят и да обясняват, какво са бутали и как е направено, другите каква вина имат, че сега да плащат и да се занимават.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо техническия паспорт да е грижа на обитателите на блока. Нали земята е на общината, всеки апартамент плаща данък в общината има всички данни за сградите. Как си представят, че ще се организира един блок като китайска стена. Не може те само да събират пари, а нищо да не правят.
7
9
 
6
 
! Отговори
Do Панелен плъх преди 1 месец
Прав си човече - трябва от време на време да заваряваме и кърпим старите заварки .
Пример - къртиш панелата на кухнята , заваряваш , наставяш и после бетонираш .
А иначе - тези Панелки стоят на Земята вече 50 години - трябва да се съборят и отчуждат - и на тяхно място да се направят наново - Бизнеса ще го направи .
6
1
 
14
 
! Отговори
Панелен плъх преди 1 месец
За съжаление не си ги поддържаме, и да - санирането по български не върши работа. Най-слабата точка в панелната конструкция е именно заварките м/у арматурата на самите панели. Те с времето корозират. Нашите стрериопораджии нищо не правят по този въпрос, дори напротив - задушават стените. Сменят хубавата дървена дограма (естествено, би била хубава, ако хората си я поддържаха) с пластмасова, възможно най-евтината, която слънцето ще изгори за няколко години и обикновен стъклопакет...
5
3
 
21
 
! Отговори
Панелен плъх преди 1 месец
...А не са никак лоши като конструкция (конструкцията издържа силни земетресения, при които тухлените блокове стават на тухлички и прах), не са никак лоши от към локация (комуникативна локация и в същото време не са директно на булевард), има достатъчно междублоково пространство при тях. Разпределението в тях е перфектно - големи стаи (а не 40кв.м. дневна с кухненски кът и 9кв.м. спалня, в която няма място и за креват), квадратурата е истинска (а не 15% общи части). Имат мази и/или тавани...
4
2
 
19
 
! Отговори
Панелен плъх преди 1 месец
В столичния квартал “Кремиковци” може да видите бъдещето на панелките. И това няма нищо общо с качеството им, а с обитателите им. Панелките, както и ЕПК-тата се превръщат във вертикални ГЕТА. Строени някога за работници, днес в тях живеят основно от най-ниската прослойка хора. Пълно е с наркомани, алкохолици, дребни престъпници, майсторчета бачкатори, сервитиори и касиерки. И много баби и дядовци.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изровиха основите на блока на хората - "повдигна много въпроси относно качеството на строителството и експлоатационния срок на сградите" дааа може да праснете една тухла през прозореца и да повдигнете въпроси относно здравината и безопасността на прозоречните стъкла.