Туристическият бранш категорично против PCR тест за чужди гости

400 евро на семейство за тестове ще е катастрофа за зимния сезон
27 яну 2021 18:32,
48
Туристическият бранш категорично против PCR тест за чужди гости
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестовете за чуждите гости. Заповедта бе издадена във вторник от здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В нея се казва, че от 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Още по темата

"От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу намерението за това решение, което няколко часа по-късно намери място в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм", заяви пред Нова тв Полина Карастоянова.

По думите й основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни и изискването за PCR-тест означава "каската от анулации".

Карастоянова попита и дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова. "Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма", каза Караниколова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.

"Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон", смята Карастоянова.

От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. "Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно", заяви Карастоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Трайте бе !Лятото ще сте на море, както миналия Сезон.Спокойно Лято, без блъсканици на пияндета дошли тук да гьлтат на корем на ол-инклузив.
23
4
 
16
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
Същите Е 300 - 400, които ще спести едно семейство туристи за PCR тестове, после ще трябва да платят данъкоолатците на здравната система, да лекуват още заразени.
22
0
 
18
 
! Отговори
продажници преди 3 години
А за родните ви съотечественици по 100 лева на тест е добре, нали? Като кувертите ви по празници, дето можеш да си изкараш акъла ? Ама за нас може, а, а за тях дето теста им е безплатен в Европа? Ама даже и не четете - толкова прости, алчни, продажни субекти! Фалити за всички, а ние при ония с безплатните тестове!
21
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете и електронните паспорти за ваксинираните трябва да са задължителни за туристите, но 400 евро за тестове... само в БГ може да се случи. До сега да бяха обучили или купили 50 кучета, тренирани за ковид и всичко 6... решения много но в тикваландия, прогрес уви не може да има.
20
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 3 години
Теста ще откаже доста чужденци да дойдат в бг. Но същите българи от бранша, ако отидат в чужбина, няма да роптаят, и 10 теста да им искат, ще ги направят.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее точно от вън издава заразата гадове като сте не доволни затваряйте )
18
2
 
12
 
! Отговори
иво преди 3 години
тЕЗ по нагли стават и от кръчмарите ! Единия искал да работи ама заплатата държавата да я плащала ... другия сакал да не плаща данъци, третия сакал еди кво си ...
17
0
 
10
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
да ама там ще вземат толкоз на колкото са се осигурявали !
16
2
 
17
 
! Отговори
ss преди 3 години
Аз пък предпочитам като ида на почивка да знам, че всички са отрицателни за коковид !
15
2
 
11
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Пи си ар тестът не струва толкова. За толкова го продават търгашите с бели престилки. доставната му цена е около 15 лева, другото е лакомия и липса на държава.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зощо не протестират срещу лъжите и маските от самото начало ами чакат какво постепенно поробване което между впрочем си върви бавно но сигурно, те за тестовете се завайкали.
13
0
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Аз пък съм категорично против туристическия бранш, или поне във вида му в България-!
12
15
 
2
 
! Отговори
Метод мен преди 3 години
Аз мисля, че има един сценарии дето ще сложи набързо край на такива предложения. Всички фирми в бранша обявяват да направят масов фалит и фактически бранша изчезва, за 1 ден може да стане това. Като последвал ход всички работещи(работодатели и работници) отиват на борсата едновременно за да натоварят системата. Тогава ще видиме дали предложените мерки ще се запазят.
11
2
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Абе тука ни правят на луди..маски..всичко затварят..умират пред болниците..никакво лечвное..ваксини..всякакви простотии туристическия бранш пък иска точно обратното да идват всякакви и да ни заразяват!
10
0
 
23
 
! Отговори
РептилАсосиешън преди 3 години
Пишман станахме всяка година да спасяваме туристическия мутренски бранш.
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ко я интересува колко щяло да струва на семейството тия тестове? Сякаш тя ша ги плаща. Гърците лятото да не би да са мислили дали имаме или няма пари за тестове?Който иска да пътува нанякъде, където изискват тест - си прави сметката. АМа не може почивката да ти струва 2000лв. а да нямаш 120 лв. за тест.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега в англия ковид хотели скоро ковид центрове после ковид концлагери!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Поли може да ...уха силно и продължително, за да върти вятърните турбини. Всички страни в ЕС изискват PCR тест и това е един от малкото начини за дапредпазят населението си от "внос" на заразата. В Англия се въвеждат и Ковидхотели, за всички пристигащи. А тук някаква дърта прости*тутка била против. Еми кой те пита бе стара баракатакава.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристическият бранш да се ориентира към близката железария ,да си купи по една мотика и да копа!Стига е ревал!
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия тотално откачат - на нас ни искат тестове И ни карантинират навсякъде, а ние да пускаме да заразяват свободно?