Ангелов: През февруари хората у нас ще могат да избират ваксината

33 са доказаните случаи в България с британския вирус
29 яну 2021 22:10, Петя Славова
92
Ангелов: През февруари хората у нас ще могат да избират ваксината
Снимка: БГНЕС

Вече 33 са доказаните случаи на британският вирус у нас, като предната седмица случаите са били едва 8. Южноафриканският щам все още не е докладван в страната, заяви в "Панарома" по БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Затова сме много внимателни в преценката кои мерки да отпуснем, правим преценка на реалната ситуация", уточни той.

Още по темата

Министърът изтъкна, че е провел няколко срещи и отварянето на заведенията не може да бъде съвкупно с всички останали браншове, тъй като може да изтървем "каишката".

Считаме, че постепенното разхлабване на мерките е правилния път. Не мисля, че част от пандемията ни убягва. Постижението се дължи на усилията на изключително много сестри и лекари в България, допълни още здравният министър.

По думите му, още през февруари българите ще могат да направят своето информирано решение с коя ваксина да се ваксинират и уточни, че това ще е след 6 февруари.

"Когато говорим за вид ваксина, сме стъпили на числа и изследвания, които са направили експертите ни". Проф. Ангелов уточни и, че са поръчани ваксини след направено изследване какво е общественото мнение относно ваксините. Оказало се, че  37% от българските граждани са казали, че ще се ваксинират. Затова решението било да има по 3 милиона от всеки вид ваксина. За да може този, който иска да се ваксинира да си избере с коя да се имунизира.

"Нямаме повод за притеснения по отношение на ваксинацията на територията на България. Заложили сме пристигането на ваксините да стане синхронно след като бъдат регистрирани", отбеляза здравният министър.

Той посочи Израел, където са били за пример като брой ваксинирани, брой на заболелите като отбеляза, че последната седмица имат по 8000 на ден, а 1000 души са в интензивни отделения. По думите му вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци.

"Ние спасихме животи с мерките. Това са неуспорими резултати. Много е важно ваксините да дойдат във времето, когато българите са преведени през тази криза и са стигнали здрави до ваксината.", заяви той.

"Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото", каза Ангелов.

Министър Ангелов коментира и ваксинацията при хората, участващи в изборите. Той уточни, че ще се внесе предложение в МС да бъдат включени в имунизацията всички представители на избирателни комисии, които желаят да бъдат ваксинирани. По думите му, става въпрос за около 80 хиляди души.

Костадин Ангелов не коментира въпроса дали би станал депутат от ГЕРБ в следващо правителство като обясни, че до този момент не е водил подобни разговори.

Не играя роли, моето решение е като лекар, в резултат от клетвите, които съм полагал - Хипократовата и тази в парламента, отбеляза той.

По отношение на Ицо Хазарта, Костадин Ангелов отбеляза, че е водил кореспонденция с музиканта и са уточнили позициите си.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
7
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
31 е прав, на сайта на министерство на здравеопазването са качени ваксините които ще получим до края на тази година, всеки може да ги види , а и фирмите производители имат сайтове с пълна информация за разработката, ефикасността и друга информация, достъпна за всеки човек.
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя министър само може да си дава мнението по въпросиза присаждане на коса, ботокс за изглаждане на бръчки илубриканти са правене на секс между двама хомосексуалисти.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото"Не знам какво е обаче другите вече финишираха докато ние май пропуснахме да се явим даже...
26
4
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Заразените са 34,пропуска себе си.
25
7
 
10
 
! Отговори
До31 преди 3 години
Сериозно? И затова ли сме на последно място в ЕС по брой ваксинирани-0.54% при 2.84% ваксинирани средно в цяла Европа!
24
11
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Грешиш , Борисов нищо не е договаряли, а медицинските експерти от страните членки на ЕС. И до края на годината ваксините ще са 7, и всеки човек сам ще реши дали, кога и с коя ваксина.
23
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите избират без ваксина. Тоя на снимката да си ги ползва със здраве всичките.
22
13
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
САМО ДА УТОЧНИМ, ЧЕ ФЕВРУАРИ Е СЛЕД 2 ДНИ :DИ В КРАЯ НА ФЕВРУАРИ НЯМА ДА ИМА ИЗБОР ЩОТО БОРИСОВ ВЕЧЕ Е ДОГОВОРИЛ ВАКСИНИТЕ НА ПФРИЗЕР И БИОНГЕЙТСХВАКСИНИТЕ НА МОДЕРНА СА САМО ЗА РЕКЛАМА , ЧЕ ИМА ИЗБОР!------------А ТАКИВА НА АСТРА ЗЕНЕКА В БЪЛГАРИЯ НАДАЛИ ИМА!------------МОТОТО НА ГЕРБ Е ЛЪЖИ, ПА КОЙ СЕ ФАНЕ ФАНЕ
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-дрън, дрън-дрън!
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисли само за външния си вид.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои си ти та задължаваш южноафрикански има трима петима футболисти мисля докарали са го сигорно те а умнико
18
9
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Ами кото ти писнало от престъпници подай жалба в съда , а и никой не ти забранява да живееш както решиш , но да агитираш и ни натрисаш твоите иде не е демократично.
17
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще търпим тия престъпници?!Животът ни мина в чакане да ни разрешат да живеем.Всички в панделата!
16
4
 
12
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Аха, но това си е само твое мнение което не е меродавно за милиони българи.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aз не избирам нищо.. или сме задължени да избираме ?
14
6
 
14
 
! Отговори
Трансджендър преди 3 години
Тоя на снимката е тлъст и има поне 20 килограма над нормата.Преди пандемията е бил плешив, но неговия любовник, който е актьорму е казал, че няма да му пуска повече.И тоя си прави присаждане на коса за 10К лева + ботокс за изглаждане на бръчките. Даже си каносва присадената коса.Сега прилича на лелка, която е в тоалетната със запек и се напъва.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава аз избирам витамин С.
12
20
 
20
 
! Отговори
Соня Ериксон преди 3 години
През февруари я изберат ваксината , я не , ама през април ще изберат освобождаването от тиквеното робство !
11
2
 
19
 
! Отговори
33 преди 3 години
" са доказаните случаи на ..." и затова решиха ,че сега е най подходящият момент децата да се върнат в училище?! Този " английски вурус" , мутира и се разнесе точно от учениците в училище в южна Англия. И кои точно ваксини , А ?! Няма да рискувам с РНК ваксини, Астра Зенека не са подходящи за всички възрастови групи. Моля не подценявайте интелекта на българите. Всеки човек сам ще прецени кога и с коя ваксина , а се очакват две наистина качествени ваксини в края на тази година:SanofiGSK ,Valneva
10
10
 
5
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Толкова са прости тея овце...хахахахах