До дни ще разчистят Искърското дефиле

Геолози прогнозират опасност от активизиране на нови скални маси
Обновена: 29 яну 2021 20:46 | 29 яну 2021 20:46, Петя Славова
2

Няколко дни ще отнеме разчистването и укрепването на многотонното срутище, което затвори пътя през Искърското дефиле късно снощи. Според геолози има опасност да се активизират нови скални маси и преминаването е опасно, предава Bulgaria ON AIR.

Над 4 хиляди тона е скалната маса затворила Искърското дефиле. Срутището се е активизирало в късните часове на четвъртък.

Още по темата

"Тук скалите са известни, че те са силно изветрели, говоря за огромни количества и обеми и никой не може да предвиди кога ще се случат тези неща", посочва геологът Кирил Викторов.

Опасността да се активизира ново срутище е висока. Обрушването се извършва от алпинисти. Александър е един от тях, разказва ни, че всичко се извършва на ръка, а рискът някой да пострада е висок.

"Обрушваме опасен участък, които застрашава колите и машините, които почистват отдолу скалната маса", посочва алпинистът Александър Тодев.

Опасността от ново срутище все още съществува и затова се работи изключително внимателно, защото най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, заяви шефът на АПИ Георги Терзийски.

Метеорологичните условия в момента създават опасност на много места в страната. И предполагам че с повишаването на темепературите другата седмица ще имаме нови срутища. Не могат да се използват взривове за разчистването, защото дори вибрациите от минаващия отдолу влак влияят на срутището и то може отново да се активизира.

Високоякостните мрежи не са могли да задържат свляклата скална маса.  Движението в района е спряно, използват се алтернативни маршрути.

"Има деца, има работещи, за всички има обходни маршрути. За тези, които живеят в Елисейна и следващите села до Своге обходният маршрут е през републиканския път. А за всички до Елисейна през Е79. Трасето е важно, защото се очаква да е основно за камионите заради ремонта на главен път Е79. А конкретна дата, кога ще бъде отворен пътя – не може да се даде", посочи областният управител на Враца Малина Николова.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко повече никога няма да реже лентички ,защото някое срутище или срутване ще затрупа тулупа !