Потрошили сме мантинели и пътни знаци за над 7,5 милиона

Откраднати са 732 пътни знаци и 48 метра мантинела
1 фев 2021 17:00,
29
Потрошили сме мантинели и пътни знаци за над 7,5 милиона
Снимка: БГНЕС

Пътни знаци и мантинели на стойност над 7,5 млн. лв. са били откраднати или повредени от хората през изминалата година. Това сочат данни на Агенция "Пътна инфраструктура", предоставени на вестник "Монитор".

Само откраднатите пътни знаци за периода са 732, като стойността им се изчислява на близо четвърт милион лева (248 хил. лв.). При ПТП-та или след умишлено увреждане за 12-те месеца на миналата година са унищожени 1269 пътни знаци на обща стойност над 623 хил. лв.

При катастрофи са унищожени и над 52,3 км мантинели за над 6,6 млн. лв. Откраднатите мантинели пък са 48 метра и струват 3019 лв.

Голяма част от унищожените при ПТП или откраднати от недобръвестни граждани знаци и мантинели са възстановени през миналата година със средствата, вложени през 2020 г., уточняват от АПИ.

За пътна безопасност - знаци, ограничителни системи и маркировка, на еврепейско ниво се предвиждат средно около 10% от средствата за поддържане на пътната инфраструктура, уточняват от ведомството.

Бюджетът на Агенцията за 2021 г. за поддържане на пътната инфраструктура е около 250 млн. лв., като от тях 80 млн. лв. са заложени за зимно поддържане. От оставащите 170 млн. лв. са предназначени за текущ ремонт и поддържане средства, за пътна безопасност - пътни знаци, ограничителни системи и пътна маркировка, се предвижда да се отделят приблизително 10% или около 17 млн. лв.

Според председателя на Българска бланшова камара "Пътна безопасност" Николай Иванов в последните години са били подменени немалко от знаците, основно по автомагистралите и първокласните шосета. "Вече се прави и паспортизация на знаците, като се записва датата на поставяне, фирмата производител и експлоатационният му срок. Най-качествените знаци имат гаранция на фолиото от по 25-30 години", каза той и добави, че и у нас има такова производство и
немалка част от продукцията се продава в чужбина.

По думите му, проблемът с пътните знаци е в основно в населените места и там броят на старите е доста голям. Иванов добави, че в някои общини нерядко поръчват некачествени знаци, които бързо стават негодни.

"Обикновено те се правят от малки фирми и това е честа практика в малките общини", поясни браншовикът и припомни, че добрата видимост на знаците е един от факторите за безопасност по пътищата. Иванов смята още за необходимо да се удвоят средствата за подмяна на старите пътни знаци и мантинелите, неотвоговарящи на съвременните изисквания. Според него делът на тези инвестиции у нас трябва да бъде 20% от целия бюджет, отпускан за поддържане на пътната инфраструктура, което е 2 пъти повече от препоръчвания от минимум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
факт преди 3 години
Скоро не са променяли регистрационните табели на колите...Дали ще се задържат много години...?
17
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Така е с БМВ-та, карани от диванета по дива Трошландия...
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати знаците.2 метра тръба и 1 ламарина между 300 и 500 кинта.Я да видим кое наше момче "прай" знаци.Ми те от злато бре!де... А и агенцията
15
0
 
12
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Много добре се знае кои крадат знаците за желязо!?...България не върви към разпад, България е разпаднала се вече колония...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е верно, че сме ги потрошиЛИ. Шепа пътни не*ндер*алци се мислят за пилоти от F1, Наполеоновци (многоръки Шиви) и за безсмъртни едновременно. Който нанесе щета на пътни съоръжения, участвайки в пътен инцидент, да възстанови стойността им в троен размер. Ако погине при инцидента стойността солидарно да се дължи от родата му/й.
13
1
 
6
 
! Отговори
...и се започва ... преди 3 години
Ще видим , ще анализираме , ще проверим , ще ....ще , ще ...''България най-бедна и най-корумпирана държава '' !Какво , ЩЕ ? Та нали тези поразии са предизвикани от недосегаемите , ''ТЕ'' !
12
0
 
10
 
! Отговори
пореден повод ,.. преди 3 години
,.. за изтоване на държавната хазна от ,...НАШИ ФИРМИ !ТРОШЕТЕ , ЧУШЕТЕ , КРАДЕТЕ , СЪСИПВАЙТЕ , ...ЗАЩОТО :НашТЕ фирми с вашТЕ пари ще поправим тези поразии !/от оФщинарите/
11
0
 
9
 
! Отговори
22 преди 3 години
На много места из Европа който потроши мантинела и пътен знак, той си плаща щетите.А тук един руши, всички му пориваме щетите. Нали тези "държавни" пари са нашите данъци!
10
0
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
На фона на парите за самолетите които още са само на книга , как ви звучи ?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като си признавате ... ПЛАТЕТЕ ГИ УЕ!
8
0
 
6
 
! Отговори
Тц.. преди 3 години
А, защо не се ремонтират?Катастрофа с ТИР, всичко на хардафуш, идва си полиция, протоколи, знае се виновника, а с години мантинелата стои на осморка. Питам, като в приказката за царя, АПИ какво работи?
7
1
 
5
 
! Отговори
НималсSS преди 3 години
Ейй те със златно или платинено покритие с били тези знаци ?? Много скъпи бе !!!
6
0
 
4
 
! Отговори
кико байкъра преди 3 години
Аз не съм потрошил нищо,ако ти си потрошил си е твой проблем.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМи, оправяйте ги, бе.Имате пари.Само, вече, стига с тези приказки, как държавата била бедна.Не е бедна! Има пари в нея, но мноого се краде!Ще ги оправят.Ще съдят тези, които са ги счупили и т.н. и т.н.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истина еТака е само по документи са сменени и парите усвоени.
3
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
Треснал се Кънчо с мерджана на 20 госини и отсекъл светофар. Седи КАТаджиите и се вайкат заедно с Кънчо кво му се случило на мерджана. Светофара го плаща данакоплатеца в последствие, за него никой не плаче. По истински случай
2
0
 
11
 
! Отговори
истина е преди 3 години
По магистралите има смачкани мантинели от години които не се сменят ,а съм виждал да сменят здрави ,които абслоютно нищо им няма с нови !! И бог не знае кой какво прави в държавата
1
1
 
13
 
! Отговори
Сериозно ли? преди 3 години
"Откраднати са 732 пътни знаци и 48 метра мантинела" При тези данни, изложени в статията излиза, че 1 знак струва средно 9375лв. Ако ги плащат на тези цени - то тогава... думи нямам!