Спад на резервациите у нас, повечето туристи - българи

Какво се случва със сектора, коментира специалист
1 фев 2021 19:40, Петя Славова
4
Спад на резервациите у нас, повечето туристи - българи
Снимка: БГНЕС

Има спад на резервациите от всички дестинации, но се наблюдават и отделни хотели, които се радват на устойчиви нива на заетост, сравними с миналогодишните. Това обясни пред "Монитор" Сийка Кацарова, председател на БСБСПА.

По думите й, средната заетост през уикенда в спа дестинациите на България е от порядъка на 50%, но не липсват и такива, като 4- и 5-звездните места за настаняване през уикенда, където достига 90-100%. Ресторантите работят по график, а посетителите използват различно време за хранене, предварително съгласувано с хотела, за да се спазват изискванията на здравните власти относно работата при намален с 50 на сто капацитет.

Относно последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, според която в България ще се влиза само след представянето на негативен резултат от тест за COVID-19, Кацарова прогнозира, че това може да повлияе на сектора.

Още по темата

Кацарова обясни, че в последните 5 години спа дестинациите в страната основно се посещават от български клиенти. "Те са 70% от всички гости. Тази година липсват клиенти от ключови пазари като Израел. Курортите Девин, Кюстендил, Хисар, Сандански и Велинград са много популярни в тази страна за балнеолечение. Сандански пък е топ спа дестинация за пазар на гостите от Гърция и Северна Македония заради разположението си и качеството на продукта. Разбираемо някои няма как да се компенсират. ", обясни тя и допълни: В Свети Константин и Елена, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Поморие например не успяват да реализират нощувките на клиенти от Германия, Израел, Австрия, Румъния, Русия, които или идват по специални здрави програми преди основния сезон, или комбинират морска почивка с със спа и лечение на база морски водорасли вода, соли и кал.

По думите й, има места с програми, насочени към засилване на имунната система, борба с наднорменото тегло, профилактика на респираторната система, сърдечносъдовата и неврологичната система. "Хит стават и програмите за борба със стреса или активно остаряване.", каза Кацарова и допълни, че темата с постковид рехабилитацията трябва да се отнесе към специализираните болници за рехабилитация и онези медикъл спа хотели, които разполагат с лекарски екипи или работят в сътрудничество с медицинските университети и университетските болници. "В Германия, Исландия на този етап постковид рехабилитацията се провежда именно в специализирани болници за рехабилитация. Трябва да се подхожда изключително отговорно към темата, заяви тя.

Специалистът коментира и хоум офисът, който за някои сектори се премести в родните курорти, обяснявайки, че предпочитани за това дестинации са Пампорово, Чепеларе, Боровец и Банско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Леле леле тая преди 3 години
Чува ли какво говорипостковид рехабилитация????Няма никога да има такова нещо в България. След изписване за да надуят бройките на "оздравели" с които да се похвали очилатия дебелак, огромен брой хора УМИРАТ.
3
0
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Падне ли от средносилен дъжд, чакаме прекъсване на ел.захранването.Разбирам, правителството да помага с агрегати за ток.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристи, да -до кварталната кръчма и обратно.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случва се това - всяка жаба в гьола си.