Акад. Петрунов: Няма да свалим скоро маските!

Според него не трябваше да се отварят моловете
4 фев 2021 11:20,
56
Акад. Петрунов: Няма да свалим скоро маските!
Снимка: БГНЕС

Няма да свалим скоро маските, а и не трябва – в това е убеден акад. Богдан Петрунов, председател на Отделението за медицински науки към БАН. Според него предпазните средства и спазването на противоепидемичните мерки ще останат в сила още дълго време, независимо от резултата от имунизацията.

Още по темата
Същевременно акад. Петрунов не счита, че връщането на учениците в клас е грешка.

"Мисля, че това е правилно решение. Има проведени много големи проучвания на милиони семейства, които имат деца от 8 до 12 години и дори от 12 до 18 години. Данните показват, че тези, които са до 12 години, не крият опасност от разпространение на инфекцията в по-висока степен, но в тези от 12 до 18 години има малко по-голям риск за разпространение, но той е значително по-малък от този, който крият ресторантите, кафенетата, баровете, нощните заведения и моловете", коментира той пред bTV.

Акад. Петрунов сподели мнение, че отварянето на фитнесите и търговските центрове е преждевременно и е трябвало да се изчака до началото на март, за да започнат работа заедно с ресторантите.

Междувременно вирусът се развива все повече и вече са открити няколко негови разновидности, сред които и английския щам, който се разпространява и у нас.

Петрунов е категоричен – преболедувалите не бива да се успокояват, че няма как да се заразят повторно.

"Антителата, които са се получили и клетъчният имунитет, който се е създал по време на първото ви боледуване, не може 100-процентово да ви защити спрямо английския вариант, или спрямо бразилския, или спрямо южноафриканския. Има шанс да се заразите и втори път да се разболеете", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом академика иска ще го погребем с маска.
49
5
 
4
 
! Отговори
Вие преди 3 години
Ковид-к.ретените няма да ги свалите ясно е!
48
3
 
5
 
! Отговори
набухвател преди 3 години
Алоо,"Днес"-каква е тая цензура бе? Тоя изкукуригал и измислен академик да не ви е работодател?
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата са гара разпределителна за вируса,акад. Петрунов. Най-големият фактор!Информирайте се по въпроса по-добре преди да давате изявления. Има публикации на много езици.
46
2
 
1
 
! Отговори
без име преди 3 години
Тази *** богдан петрунов която смърди на пръст и с единя крак в гроба ли ще казва до кога ще се носят маските, не съм носил маска и няма и да нося!!!
45
4
 
2
 
! Отговори
пак пръмък-отмък преди 3 години
Искали моловете да отварят... Абе, гащутници - бабите ви все по молове са пазарували и по фитнеси са ходили. Жизнено важно е да се разходиш из мола с торбичка или да се гледаш в огледалото на фитнеса. Това са такива перачници за пари и разни съмнителни субстанции по фитнесите, че трябва да си сляп да не виждаш. Има 2 икономически понятия - "посещаемост" и "покупателна способност". Спрямо огромните наеми за клетка в мола и 0 оборот, напоследък интернет търговията доста печели. И ги е яд мутрите.
44
1
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Затваряйте всичко! И най-важно, спрете да обикаляте по телевизиите и да давате противоположни мнения! Вируса трябваше да се управлява от учени, а не от политици.Мисля, че ако затворите всичко и всички и започнете да плащате на всеки в трудоспособна възраст, който не може да упражнява правото си на труд по обективни причини и сметките също, може би вируса много бързо ще изчезне. Но това няма да се случи и затова цирка ще продължава. Жалкото е, че има вирус, но всеки сам се спасява.
43
0
 
3
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Съгласна, то затова и бягат хората от страната, не само заради парите ами лошото здравеопазване, закони т.н. Тук хората нямат усещането, че са защитени от държавата.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно ли са ви толкова кухи, празни главите, че настоявате за "ваксини" и си мислите, че те ще променят КАКВОТО И ДА Е?? Дори не са се опитали да ви излъжат, че нещо ще се промени след тях, толкова сте се хипнотизирали, че сами си го измисляте?!
41
1
 
3
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Давайте ваксините, а тия маски си ги заврете отзадКойто не иска ваксина- живеем в свободна страна- да си носи маскатаВсеки си избира, пълнолетни сме
40
2
 
5
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Няма да ги свалите, докато не прочетете какво е PCR "тестът", как работи, и как се манипулират резултатите от него; Докато не проверите по какъв начин е изчислено, че "новите мутации" са толкова процента по-заразни; Докато не се поровите малко, за да откриете защо доказани, и проверени от десетилетия лекарства, след като се окажат ефективни срещу ковид-грип, са скрити и забранени. Със сигурност няма да ги свалите, като дадете да ви боцнат с експерименталната генна терапия. Дори ви го казаха.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетяВиж сега в България бизнес няма и не може да има понеже държавата е така устроена, че да те съсепе вместо да ти помогне. В Англия като започнеш бизнес ти се изтърсват няколко институции да ти дават помощо как да пончеш кое как да направиш и тн. Тук като започнеш бизнес ти се изсипват същите тия институции ама да те рекетират и да те мачкат.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Аааа ама не може това е комунизм. Тук е демокрация. Демокрация ама в Англия са открили комунизма явно понеже здравеопазването е безплатно, пари ти дават ... ама тук не може, тук сме по-големи демократи.
37
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Ами правилно е отбелязано - 80% от данъците - а колко данък са платили повечето от работодателите в България ?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мъко,мъкоПълни глупости.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия на всички плащат 80% от доходите им. В цяла Европа дават пари. Само тук, в тиквения рай, получаваме гербава комбинация от три пръста с преобладаващ среден.
34
1
 
9
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 3 години
В Англия жената почина от ковид у дома,53 год.Посъветвали я по телефон от личната докторка след оплакванията да пие много вода и парацетомол...Не са дошли да я прегледат.Сестрите й са бесни-има защо.Се заканали да не търсят вече помощ от лекарите,а направо да лягат и да умират у дома.Една друга англичанка е заснела скрито празните коридори в болниците.Получи глоба и забрана да влиза без нужда в който и да е хоспитал...
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В англия имам бивш колега, който имаше малко заведение, което в момента е затворено от половин година обаче държавата му изплаща 80% от данаците, които е платил за миналата година и в момента се чуди какъв онлайн бизнес да започне защото вече не го свърта щот цял ден да седиш и да ядеш не е работа. В България обаче пари се дават за всякакви глупости, но не и за хората понеже там не могат да се откраднат.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-си е добре с шалове. На какво основание маските са по-предпазващи от шашовете? Къде ги изследвахтетия рсботи? Кой?Вдичко е едно към гьотере. Така е по-весело.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвориха моловете за да може пертинов да пръцка мнения.Моловете са празни и пред фалит. Шиши ще облажи отново.