Нова мода: Оферти за незаконни партита в имоти под наем

Обявите са много, а терените често са заети
4 фев 2021 14:45, Петя Славова
11
Нова мода: Оферти за незаконни партита в имоти под наем
Снимка: Pexels

Въпреки забраната на здравния министър Костадин Ангелов да не се събират повече от 15 души на едно място, в частни апартаменти и зали под наем се организират партита, на които се събират дори до 40 човека.

Обикновено терените за купони се наемат за петък и събота, а оферти могат да се открият в цялата страна, предава Нова тв.

В интернет пространството изникват оферти, сред които и обява за просторен петстаен терен в центъра на София,  подходящ за празнуване на лични поводи или частни партита. На въпрос дали компанията може да е по-голяма от 15 човека, отговорът е положителен.

Още по темата
Според инструкциите, настаняването става самостоятелно, без рецепция, след предварително плащане. Достъпът до апартаментите се извършва посредством клавиатура с код. И до лична среща с наемодателите не се стига. Срещу 360 лв. за една нощ може да се организира парти в огромeн апартамент на бул. "Христо Ботев".

Обяви за частни партита извън столицата също могат да се намерят и в центъра на Варна. Купонът там струва 80 лв. за цялата нощ, но на отговорност на наемателите.  В Стара Загора също могат да се намерят подобни оферти.  От здравното министерство отговарят, че контролът при частните имоти е в ръцете на самите собственици.

"Правото на собствениците на частни имоти за отдаване под наем е от частно – правен характер и е извън правомощията на регионалните здравни инспекции. Нарушенията или неизпълнението на въведените противоепидемични мерки се установяват с актове, съставени от държавните здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини", обясниха от столичното РЗИ.

Сигнали за незаконни партита в частни имоти получават и в бранша. "Хората търсят всякакви алтернативи. А вариантите са страшно много – зали се наемат, имам информация, че се наемат халета, които никога не са били заведения, за частни партита, които не са регистрирани никъде. Хората са много изобретателни и всичко е за сметка на белия бизнес", смята Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията. Затова контролът върху незаконните партита в частни имоти трябва да се затегне, настояват ресторантьори и хотелиери.  

Опити за наемане на частни апартаменти за незаконни партита се правят още при първото затваряне на заведенията, разказва Борис Павлов. Компанията му посредничи при краткосрочно отдаване на наеми.

"Наблюдаваме ръст в запитванията, които са именно за партита или събиране на повече души, тъй като заведенията и традиционните места, където такива мероприятия се случват, в момента са затворени. При нас винаги партита са били забранени, както и в 75 % в Airbnb-тата в целия свят. Разбира се, няма 100 % сигурност, защото някои от потребителите не казват, че запазват този апартамент за парти", обясни той.

В някои държави апартаментите под наем дори се използвали за мащабни партита, които се организирали в тайни групи в социалните мрежи в интернет. Без знанието на собствениците. За да ограничат парти апартаментите, големите резервационни платформи дори се принуждават да въведат специални правила. А незаконните купони се организирали предимно през сайтове с обяви или в социалните мрежи.

Има и оферти, които не позволяват да се събират повече от 15 души на едно място. Така е в къща за партита в столичния квартал "Княжево", както и при зала под наем в квартал "Надежда". Санкцията за физически лица е от 300 до 1000 лв., а за юридически – наказанието достига до 2 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Защо непрекъснато следите хората,кой къде какво правел? ...
9
0
 
0
 
! Отговори
мхм преди 3 години
тези респиратори дано умрат
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докъде стигнахме, купонджиите да са врагове номер едно, а третополовите да се поощрявати да се пускат по детските градини. Ех корона.. Чудно как само заради един вирус, от семейството на грипа, се подхлъзнахме в либерастката диктатура и в новия световен ред...
7
1
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Не се гаси туй, що не гасне!А токът се движи по пътя на най-малкото съпротивление - природен закон от физиката!Така и с хората. Ама здравният министър и другите бандити негови авери явно не са учили физиката достатъчно.Никакви заповеди, укази или забрани няма да имат ефект!!!
6
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Организирано парти ли е или порно.
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селяните са неудържими а в главите им само таратор, рап и яко чалга.
4
4
 
7
 
! Отговори
ko40 преди 3 години
то да си жив е вече незаконно, майкатавидаибъбулгаропитеци. Вируса се предава чрез дишане, дишането е забранено
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, то наказанието нека стига 2000 лева, ама организатора щом взема от човек по 360 лв, както пише по-горе, направете му сметката, щом има примерно 30 души. Инак, ще каже човек, че са ги държали на синджир тези жени, защото не се и съмнявам, че те най-много искат да ходят по такива партита.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е партито да не спира.
1
5
 
29
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Няма закон, който да забранява партитата, има заповед, но заповедите са подзаконови актове, т. е. с по-нисък правен статут и сила от закона!