Сачева: Мерките не са политически, а решения на медици

Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти, обясни тя
4 фев 2021 12:22, Петя Славова
101
Сачева: Мерките не са политически, а решения на медици
Снимка: БГНЕС

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, заяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ по повод на разхлабването на мерките.

Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб, коментира Сачева.

На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане, уточни Сачева.

Още по темата
Мерките със сигурно ще действат максимално дълъг период. По мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента.

Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1-ви април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки, допълни социалният министър.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева подклрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.

 "По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средтсвата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директоно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидастваха около 8000 работодатели за 46 000 работници", обясни Сачева.

В момента безработицата малко се покачва. За месец януари имаме 7%. Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%, отчете Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест гербавите клоуни предизборно бягат от отговорност- ако нещо стане медиците са виновни. После пак ще почнат да обясняват как "управляват" пандемията.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако медиците решат да я ефтанизират дали това туловища ще се съгласи???
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко такива "еднодневки" са минали през властта, ехееей!И тая ще мине и ще замине, и ще дойде друга - ама не можем ги изхрани всичките! Че и глупостите ин да слушаме.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много приятна жена-ренегат със змийски, стъклен поглед.....
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
туй малко звучи като "гузен негонен бяга"
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли мутри на Борисов убиват неудобни!?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази,колкото повече я качват тук.Все повече и повече почва да ми харесва!-:) Бих я уважил ако имам възможност!
19
1
 
21
 
! Отговори
Защо , Оти ? преди 3 години
Защо показвате тази .... , не дразнете народа !
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сачева: Мерките не са политически, а решения на медици"Само че ако спадне бройката на заразените, Tyлyпa и цайсатата *** първи ще лъснат пред медиите да си приписват заслуги.
17
2
 
19
 
! Отговори
Тази горе преди 3 години
1.е много неприятно женище(+)2.не е женище,а много умна и красива жена(-)
16
1
 
20
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Мда... Госпожа - социална грижа, не може да отговори на колко точно хора и бизнеси са помогнали, защото са единици щастливците със заветната сума 24 лв/ ден. И естествено винаги са с оправдания- не сте посочили точната банкова сметка. Ами явно доста хора са си объркали сметките.Поне ще и е добре в Сливенския затвор, ако не друго...
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези медици първо от лекари станаха търговци и гледат на хората като на банкноти а сега вече управляват и държавата.Ако някой си мисли , че парите някога ще им стигнат жестоко се заблуждава.
14
1
 
21
 
! Отговори
питане ! преди 3 години
Г-жо Сачева , такива ли лъжи научихте от Сорос ?
13
0
 
14
 
! Отговори
а добрЮтрЮ преди 3 години
До въпросКой ти спазва Конституцията , особено управниците и депутатите ?"АКО'' я спазваха , нямаше да са толкова големи крадци , и нямаше България да е НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА ?
12
4
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така ли ??? А защо допуснахте толкова жертви на вируса началото на зимата и не затворихте явните причини за разпространение навреме ? И защо е този втори експеримент сега ? Нищо не се е променило освен, че има още няколко по вирулентни щама. Ваксини-няма, тестовете са със пъти завишени цени и ограничени, препарати и протоколи за диагностика и лечение - няма. Коя медицинска логика подсказва отпускането и на малкото мерки, които има преди средата на май ??? А ?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 6Да, така излиза, че гербилите са позволили нещо суперопасно.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти, обясни тя"Е то целият смешен щаб е подчинен на Тиквата, как да не са политически мерките?
9
0
 
12
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Дано да е ''вярно'' , а предишните мерки значи са били политически , така ли е ?Не че и сегашните са пак политически .В България всичко е политизирано , затова нищо не стаА !
8
1
 
22
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Къде в Конституцията пише, че "медиците" са Изпълнителната Власт в Републиката?!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази снимка реклама на сливенския ....... ли е ?