За 3 дни 3 акции спасяват каращи извън пистите в Банско

Те се озовават в зоната над Демянишките улеи, от където не могат да се върнат
5 фев 2021 17:37,
4
За 3 дни 3 акции спасяват каращи извън пистите в Банско
Снимка: БГНЕС

През последните дни случаите със скиори и сноубордисти, потърсили помощ от Планинската спасителна служба при БЧК в района на Банско, са се увеличили.

В дните от 30 януари до 2 февруари са проведени три акции, съобщиха от ПСС. При различни инциденти шестима скиори – петима българи и един румънец, каращи извънпистово, се озовават в зоната над Демянишките улеи, от където не могат да се върнат. Налага се да бъдат извеждани от планинските спасители с моторни шейни, пише "24 часа".

Основната грешка, която се допуска от почти всички е, че в района над Фън парка на Платото, а и над него, излизат извън пистата с намерение да се забавляват в необработения терен близо до пистата, но склона ги увлича към Демянишката долина, от където няма как да се върнат обратно към ски пистите, а теренът надолу е изключително труден и опасен. Така се озовават в много трудна ситуация, от която нямат изход и търсят помощ.

На 4 февруари двама украинци, мъж и жена, решават да предприемат туристически преход през х. "Демяница" към х. "Вихрен" през Тодорина порта. Те са с неподходяща за преход в зимната планина екипировка, а маршрутът, избран от тях не отговаря на възможностите им. Поради ураганния вятър те се отклоняват от пътеката и се изгубват. Въпреки липсата на телефонна връзка с тях и погрешно подадена от трето лице информация, двамата са открити след двучасова акция в района на Каркъма, премръзнали, но в сравнително добро състояние.

Всички тези акции, заедно с трагичния инцидент на ски писта от 3 февруари, прави седмицата на планинските спасители от отряд Банско много напрегната.

ПСС при БЧК отново напомня на всички, които през почивните дни ще се отправят към планините, да бъдат особено отговорни към собствения си живот и този на хората, които им оказват помощ. Във връзка с рязкото затопляне на времето, както и бурните ветрове през последните дни, лавинната обстановка продължава да е динамична и сложна, и препоръчваме на всички скиори, сноубордисти да не напускат обработените и контролирани ски писти, а на туристите – да се движат само по зимите маркирани маршрути и то с повишено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
данъкоплатец преди 3 години
До Анонимен 2Да, така е, ама за моят избор ти не плащаш.А защо за твоя аз трябва да плащам?Пускай си некролога и тръгвай за отвъдното.
3
0
 
0
 
! Отговори
Risto преди 3 години
Пълно е с "национали" и wannabe-та. Много филми се гледат, малко се кара и накрая един голям средняк. За да се наречещ планинар , трябва освен да си роден и израстнал в планината, да прекарваш цялата година там, а не 4-5месеца в Гърция на плажа с кайтчето и останалото време в Инстаграм.Желанието да се покажат и да ги забележат убива много хора. Tези които най-много говорят и качват снимки, реално най-малко карат. Ако си добър,други ще ти качват кадрите. Нарцисите не спират да се самопромотират.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Нарича се адреналин и прави живота ти малко по-интересен от колкото да си стоиш вкъщи и да пиеш ракия. Извън пиститите се кара навсякъде по света. Във Франция и Швейцария има места специално за това, където се конторлира лавинната опасност има обозначения и т.н. Всеки си избира как да живее живота си и как да се забавляв. Една карат по дупките и каънаците, други пият ракия вкъщи пред телевизора и псуват всеки който не прави същото. Личен избор е.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва някакъв фетиш ли е ?Очевидно.Да ходят да карат по дупките и камънаците и после да звънкат да ги спасяват.