Рекорден скок на цените на храните, пенсионерите изнемогват

Покачването заради по-високия процент печатани пари от банките
Обновена: 6 фев 2021 17:04 | 6 фев 2021 12:00, Петя Славова
217

Рекордно покачване на цените на храните в света. Това отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември.

През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%, предава Bulgaria ON AIR.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

"Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори", заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

А думите му вече са факт. Величка е пенсионер, живее и се издържа сама. Казва, че напоследък се налага да прави все повече компромиси в пазаруването.

"Аз се ограничавам в това, което мога да изкарам месеца. Когато има, както сега, тази седмица има две за едно, винаги се стремим там да отида нещо да си взема. Мине, не мине известно време, всеки продукт се е вдигнал, с 20-30 стотинки", разказа жената.

А продавачите на дребно казват, че през последните седмици доставчиците няколко пъти са завишили цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: ООНпазаруванеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
18
 
! Отговори
У кауфа преди 3 години
има 20 годишно купувайте .
133
7
 
21
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
В Кауфланд има промоций ,вървете там,вие знаете де.Айде на алъш вериша!!!
132
5
 
32
 
! Отговори
Митко преди 3 години
До АнонименНе всяка държава работа е сладка! Има и доста отговорни позиции. И пенсии от 1400 лв не се взимат само военни и полицаи. И от частния сектор ги взимат, но само тези, които са се осигурявали на реални заплати! Най-несправедливо е, че хора с 40 години стаж и такива без стаж взимат 300 лв пенсия! Как може да е еднаква?
131
2
 
20
 
! Отговори
До Петя... преди 3 години
Това ни е журналистиката:бомбастично заглавие,което да те накарада четеш,а като прочетеш,виждаш че статията не дава отговори.Многозабавна беше една статия преди време(не помня къде я четох):заглавие"Росица Кирилова си призна за връзката с Вл.Живков".Забиваш веднагапоглед и виждаш в текста по-долу:"Тя каза,че не е имала никаква връзкас него".Статиите,рожба на проучване и вникване в темата,са трудни ивремеотнемащи за писане.По-лесно е да лашнеш "яко"заглавие,за интерес,а после-алабализми.
130
4
 
10
 
! Отговори
Петя,омазана статия преди 3 години
Преливаш от ООН,към централни банки печатащи пари,скок на пилешко сцял 1 %(у нас=на 4 ст).Цитираш някакъв Стоян,който прави глобални сметки.По-добре щеше да е с едно-две изречения да дадеш световнитв тенденции(които меко казано ни вълнуват малко),а да обърнеш внимание на положениетоу нас, и не със сметката на баба Величка(всичко по 20-30 ст.+),а с конкретни данни,цифри,цени,причини за вдигането им,ако има такова.У нас БНБ печатапари в условията на борда,а как е във Перу не ме интересува.
129
5
 
15
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До 11Тъй де, не разбираш, то затова сте на такова дередже.Ето как: не излизаш от работа през половин час за да пушиш цигари, не говориш по телефона по половин час, щото ти било важно, не се преструваш на болен всеки месец по няколко дена, изобщо - имаш трудова етика. А и образование трябва.
128
2
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 3 години
TAKA E...V ....,,NJAMA TAKAVA DARZAVA,, DARZAVA,UPRAVLJAVANA OT SAMODOVOLNI NAKRADALI SE MUTRI......
127
3
 
11
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Долу един матриал написа:"Заплатите и пенсиите трябва да са ниски, ако иска една държава да е конкурентноспособна!"Германия и Швейцария имаха скъпи валути.. В момента в който Германия въведе Еврото тръгна на долу - продуктивността спадна..В Швейцария дори със скъпата им валута върви икономиката яко...Един Германец каза - скъпата валута на позволяваше да привлечем най-добритеи трябваше да сме иновативни и по-продуктивни за да можем да продаваме с тая скъпа валута - тя ни мотивираше...
126
2
 
11
 
! Отговори
евроглупендер преди 3 години
според платената НСИ инфлацията ни е най-ниската в евролудницата ,няма кой да каже че е над 10%-нещо като сивата икономика
125
2
 
18
 
! Отговори
11 преди 3 години
До РаботодателЯ кажи по-конкретно ,че не разбрах как там един работник работи за 4!
124
16
 
15
 
! Отговори
8 преди 3 години
Не ги съжалявайте пенсионерите!Хак им е!Защото като слаб марЯл отново ще гласуват първосигнално по цвят ище чакат промяна , която няма никога да настъпи с тези техни нагласи.А казват , че с възрастта човек помъдрявал .Глупост!
123
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално явление за пропаднала територия населена с 80%таДебили..,.....и лютеница дебютанти! :))))))))
122
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 164 РаботодателАе чупката бе . Кво са прайш на гулемата работа
121
36
 
20
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
До ИстинатаАми тъппунгер като се научите да работите, а не да отбивате номера ще взимате и заплати. Представител съм за България и още няколко околни страни точно на фирма от една от държавите в Бенелюкс и имам преки наблюдения как се работи там. Един работник там е 3-4 пъти по продуктивен от тукашен, за какво говорим? За да вземеш пари трябва да ги изработиш! Тук със съвсем малки изключения сте абсолютни некадърници и самозванци.
120
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално явление за пропаднала територия населена с 80%таДебили
119
15
 
12
 
! Отговори
Боко бандита преди 3 години
Аз нали дадох на пенсионерите 50лв. добавка, какво ревете не мога да разбера. Скъпо им било ами изборите да не са евтини. И по 150 ще ви дам само и само да гласувате за мен че като спечеля пак да ви давам.Баце ще е щедър и през следващия мандат така че всички мои избиратели ще намажат.
118
5
 
22
 
! Отговори
ОСТАП БЕНДЕР преди 3 години
СПАСЯВЯНЕТО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ Е ДЕЛО НА САМИТЕ ПЕНСИОНЕРИ.ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ ЗА ТЯХ ЗАЩОТО ЗА ЕДНИ Е МАЩЕХА А ЗА ДРУГИ ЩЕДРА МАЙКА КЪРМИЛНИЦА.
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 157 ИстинатаКакъв фалит ? За такива директно физическо ликвидиране
116
5
 
30
 
! Отговори
Истината преди 3 години
@РаботодателАбе тъпун.гер как става така, че икономиките на Швейцария, САЩ, Бенелюкс, ЮАР, Австралия, дават високи заплати, пък икономиките им са конкурентни? И после, когато хората нямат пари , кой ще ти купува ***, а назначено капиталисти че? Ти не търсиш работници, а роби. Ти и за всички като теб желаем бърз и болезнен фалит. И да попаднеш в ситуация друг "бизнесмен" да те експлоатира. Тогава ще си теглиш куршума. Гаранция.
115
6
 
23
 
! Отговори
бай Чекмеджан преди 3 години
Не може да е вЕрно, в моята държава всичко е цветя и рози!