Рекорден скок на цените на храните, пенсионерите изнемогват

Покачването заради по-високия процент печатани пари от банките
Обновена: 6 фев 2021 17:04 | 6 фев 2021 12:00, Петя Славова
217

Рекордно покачване на цените на храните в света. Това отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември.

През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%, предава Bulgaria ON AIR.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

"Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори", заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

А думите му вече са факт. Величка е пенсионер, живее и се издържа сама. Казва, че напоследък се налага да прави все повече компромиси в пазаруването.

"Аз се ограничавам в това, което мога да изкарам месеца. Когато има, както сега, тази седмица има две за едно, винаги се стремим там да отида нещо да си взема. Мине, не мине известно време, всеки продукт се е вдигнал, с 20-30 стотинки", разказа жената.

А продавачите на дребно казват, че през последните седмици доставчиците няколко пъти са завишили цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: ООНпазаруванеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
25
 
19
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Сега всеки е свободен да си ипотекира имотите, да изтегли кредит и да прави бизнес. Който не иска, в Лидл на диета- кренвирши и кисело мляко с палмово масло
113
13
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Да избавим света от пенсионерите,та да си отдъхне земята!Петилетката за три години да изпълним!
112
38
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Заплатите и пенсиите трябва да са ниски, ако иска една държава да е конкурентноспособна!
111
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗороЩо не провериш да не се е отковала някоя дъска на втория етаж. С тия реплики какво да мисли човек!
110
7
 
34
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз много се радвам че ще.имаме ф 16,ще може побързо да летим от София до Варна.Корабите пак ще помогнат на Баба от Село.Ще я спасят от Руснаци и Извънземните.Като цяло с 300 лв. е много щастлива.Вече може да си купи и прясно мляко,не само кисело мляко и хляб.Плаща си всичко.И тя се радва на ф16,даже онзи път вика да е жив и здрав Каракачанов че ги купи.Сега вече спокойно ще се готви за ония свят.
109
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143Ако това е твоя мисъл, искрено желая и ти като станеш пенсионер една либерална демокрация да те "помете" със някаква либерална епидемия да речем, та да облекчиш либералните и социални фондове. АМИН
108
9
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
До ПенсионерНе, ти ще ядеш *** пътин пътката!!!
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20% повече напечатана хартия без покритие. УЖАС!!! Това е 20% инфлация. Какво повече да кажа?! Добре че сме във валутен борд - доколко се спазва никой не знае. Но поне го има на книга и все малко от малко възпира.
106
11
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Аз ще ям Ф 16 и кораби осемнайста употреба!Стига ми!Бойко да е жив!
105
3
 
25
 
! Отговори
Бг съдба преди 3 години
Едната ми баба преди 1989г вземаше около 35лв пенсия, защото работеше в една шивашка кооперация. Към края на 80те малко им вдигнаха пенсиите но пак бяха 60-80лв. Другата пак беше с някаква подобна 80-90лв и от време на време им даваха някой лев за сезонно събираните овошки, грозде и т.н. Това го помня, защото въпреки че бях малък можех да сметна че са 2лв/ден. Това никога няма да се промени и никога няма да има пенсии свързани с това какво си работил.
104
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не искам мойте данъци да отиват за пенсии от 1400лв на някакви хора работили.сладка държавна работа без много труд
103
0
 
16
 
! Отговори
тъп преди 3 години
Чудя се ,като "напечатали банките 15-20% повече пари" ,защо не ми дават 15-20% повече към пенсията?Тогава-като се вдигат цените на стоките с 4-5% ,няма да ми пука,защото и на мене са ми дали повече.Та - въпросът ми е- къде са тези много напечатани пари?
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да се разбули вече загадката ЗАЩО някои хвърлят купища пари и златни накити на "ало бригадите".Не че не се знае, но защо да не се знае и защо досега никоя медия не се зае с разследване по въпроса. Иначе, ало бригадите имат добро разузнаване и уцелват винаги в десятката.
101
13
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ ОТИВАЙТЕ СИ НА СЕЛО ,БЕ ЦЪРВУЛАНКОВЦИ...!ТАМ ВСИЧКО Е ЕВТИНО И "НАРОДНО"...ХА,ХА,ХАААААА...НАЛИ СТЕ ВСЕ "СОЦИАЛНО ОРИЕНТИРАНИ".....РАБОТЕТЕ "НА ПОЛЗЕ РОДУ"....!ТАКА ПИШЕ И В КОНСТИТУЦИЯТА ---"БЪЛГАРИЯ Е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА"..ХА,ХА,ХАААА
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кравето млякоТака е, нищо е нямало - точно както преди Големия взрив или както е описано в библията преди бог да направи света. А когато сте учили, все още е нямало дистанционно обучение. Представям си, ако бяхте се обучавали онлайн.С кози са орали чернозема в Северна България. Вземете прочетете какво са писали пътешествениците, минавали през нашите земи или пък османските документи за данъците на раята.
99
7
 
8
 
! Отговори
журналистически лъжи преди 3 години
Другаря Радев също е пенЦионер, пък въобще не изнемогва !
98
1
 
13
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Бочка се надява че с 3×50 лв ще подкупи пенсионерите да гласуват за нея, но кой знае.Обикаля с жипката и навсякъде държи да и благодарят за богатството.Ще!
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали това беше целта да пукнат
96
7
 
13
 
! Отговори
Мажд ! преди 3 години
Колеги, тук приключихме. Прехвърляйте се на статията за Бакалова. Всичко българско трябва да бъде оплюто !!!
95
2
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Как бе! Това е fake news! Не прочетохте ли миналия месец че цената на стария чесън е спаднала с 0,4%...