Рекорден скок на цените на храните, пенсионерите изнемогват

Покачването заради по-високия процент печатани пари от банките
Обновена: 6 фев 2021 17:04 | 6 фев 2021 12:00, Петя Славова
217

Рекордно покачване на цените на храните в света. Това отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември.

През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%, предава Bulgaria ON AIR.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

"Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори", заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

А думите му вече са факт. Величка е пенсионер, живее и се издържа сама. Казва, че напоследък се налага да прави все повече компромиси в пазаруването.

"Аз се ограничавам в това, което мога да изкарам месеца. Когато има, както сега, тази седмица има две за едно, винаги се стремим там да отида нещо да си взема. Мине, не мине известно време, всеки продукт се е вдигнал, с 20-30 стотинки", разказа жената.

А продавачите на дребно казват, че през последните седмици доставчиците няколко пъти са завишили цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: оонпазаруванеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
18
 
! Отговори
Фелшер преди 3 години
Пенсионерите в България са ограбени от комунистите и техните внуци,които си затваряха очите пред практиката да се работи без осигуровки или фиктивно на 4 часово при реални 12 часа.Комунистите пък преди 1989 фалираха 3 пъти страната .Тепърва ще се оттласкаме от тинестото дъно.Добре че сме в ЕС иначе щяхме да сме роби на олигрсите с 30$ заплата...
73
1
 
5
 
! Отговори
Щом преди 3 години
Има повече пари в обръщение ,една част отива в по скъпи стоки,а другите в банките и под дюшека!Така де,промрънка ли някой,на!Той дефицита е след време!Ха Ха!
72
13
 
4
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 3 години
До До ЖулвиоЯвно си учил/а икономика при Гечев иначе ще знаеш, че инфлация, дефлация и пр. се естествени процеси в икономическите цикли. Няма никаква драма с 5 % процента покачване на цените на някои продукти...
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъхъ, ама официално инфлацията била 1 % според фалшивата статистика, а всъщност ереално поне 5-6% годишно, НО ако това се признае, трябва да се вдигнат лихвите а неда се въвеждат фалшиви отрицателни лихви и да се печатат планини от пари, НОтогава световната финансова пирамида ще рухне. Всичко е огромна Понзи схема на Елита.
70
1
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Тук се пишат опорки, удобни за крадците, които въобще не отговарят на истината.
69
9
 
3
 
! Отговори
ироничен преди 3 години
Ама в целият свят ли се случва това? Пък нашите комунисти начело с Нинова и Радев крещят, че е само в България. Бойко е виновен, а БСП-то са невинни. Край.
68
3
 
23
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Каквито са Герб, такива са БСП, такива са и ДПС. Който отива в парламента, отива да заграбва. Него не го интересува как живеят хора със 135 лв. пенсия, 400 лв. мин. заплата, след облагане. Сит на гладен, вяра няма.
67
1
 
6
 
! Отговори
До 77Жулвио Текилас преди 3 години
Ама ти нестигат да си купиш вибратор да се работиш с дървен ръчна изработка.
66
18
 
9
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 3 години
Цени - заплати сега сравнено с преди 89-та са 1 към 10. Преди с 1 лев си купувах само кутия цигари "Феникс". Сега си купувам кутия "Ротманс" + 5 литра бира. Преди само за 10 бр. бира с парцали давах 3,20 лв. днешни 32 лева ! Толкова дрОгарЕ !
65
3
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Богатството го разпределя мафията и не оставя блага за тези, които дефакто ги произвеждат. Благата се съсредотодочават в ръцете на които пишат законите, с които ни ограбват.
64
8
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ!!!!ЛЕВА Е ВЪРЗАН КЪМ ЕВРОТО И ЕС КОНТРОЛИРА КОЛКО ПАРИ МОЖЕ ДА СЕ ПЕЧАТАТ!!!-------------------------АКО ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ ТОВА Е ЩОТО БОРИСОВ ВДИГА ЦЕНАТА НА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ И ЦЕНАТА НА ГАЗА
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хм? до 57О, защото не искам да храня разни разпрани ***, значи не рабирам, не съм прав, ама ти си прав?ТАКА ЛИ?Защото ти не обичаш бедния. Неее неее! Ти мразиш богатия!
62
0
 
7
 
! Отговори
Sk преди 3 години
До 49, 50Сит на гладен не вярва. Ти храниш хората като Христос _ с 5 риби, всинца.С твоя разкладка за 3 души, за 3 дни, няма да напълнят колички.
61
4
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
к мляко 400 гр 1.25 лв прясното мляко над 2 лева хляба 1.49 лв а това е основноядене на пенсионерите защото нямаме зъби какво е това хем евросубсидии хемсубсидии от бюджета и пак не можем да си купим осн храни
60
2
 
28
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Високи цени и то на нискокачествени имитации на продукти,сирене със сухо млеко от Полша,пилешко с вода от Украйна,лук като дърво от Франция,Картофи като нишасте от Египет,месо от брак спасено с кансерогенни консерванти и пратено на сам вместо за кучешка храна ....Ако купуваме реални свежи и хубави продукти цените ще скочат 3 пъти... В България няма реален контрол .Как чиновник с 600 лв заплата да контролира нали като му дадат две торби манджа и си затваря гладната уста.....
59
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаРуснаците винаги били спасявали ... че и Света? От какво го спасиха? О да - смениха от една диктатура на друга.
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двойни заплати, двойни пенсии, довен външен дълг, двойни цени ...Ъм ... не че нещо, ама май циклим на ендо и също място.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2004 година средната заплата беше 350лева бе хейтър а редната пенсия бе 160 лева 2004 на държавните служители да А сьщите сега кьде са.Идеята е частния бизнес ще се само задави, нямат нови схеми и всичко е на далавери.
56
1
 
22
 
! Отговори
Нина преди 3 години
До АнонименСредна заплата2004 -750лв,ха ха.може но не и в българия! Минималната беше 180лв,а средната около 300лв не знам кой ти плаща да пишеш глупости
55
4
 
10
 
! Отговори
манго преди 3 години
Пенсионери като хвърляте пачки през балконите добавете още 20% за инфлацията.