Велико Търново - с най-ниска безработица, онлайн професиите все по-актуални

Показателите в Русе също са добри заради инвестициите в сферата
25
Велико Търново - с най-ниска безработица, онлайн професиите все по-актуални
Снимка: Pixabay

По време на пандемия дигиталните услуги поддържат нивата на безработицата по-ниски. Според проучване на Института по пазарна икономика рекордьор по ниска безработица за 2020 година е Велико Търново, като основна причина е развитието на онлайн професиите. Показателите в Русе също са положителни заради новите инвестиции в сферата.

Александър Петров е от Велико Търново, но управлява фирма в сферата на дигиталния маркетинг в София. През миналата есен отваря втори офис в родния си град.

"На практика сме като външен маркетингов екип на различни компании- в момента над 50 из цяла България, Франция, Англия, Америка и можем да кажем, че в момента се наблюдава много голям интерес от младите хора да се развиват в тази сфера, защото те виждат бъдеще“, сподели Александър Иванов, който е управител на фирма за дигитален маркетинг.

В компанията работят около 20 младежи, предимно студенти. Сред тях е и 24-годишният Кристиян Петров, който следва магистратура "Компютърни науки”.

"Не бях много подготвен, но пък бях много надъхан, което се цени тук доста! Главно се занимавам със SEO – дейност, което означава, че се опитвам да класирам сайтовете на клиентите ни на възможно най- високи позиции в страницата с резултати“, разказа SEO - специалистът Кристиян Петров.

Срещаме се и с Невен Боянов - управител на фирма за развиване на иновативна STEM образователна платформа.

"Никой не сме уволнявали, дори напротив - в момента имаме 11 студенти, които са на практика при нас по програма към МОН и трима от тях вече преподават заедно с нас. Обучихме много преподаватели от цялата страна- около 30 човека за последната година", обясни Невен Боянов.

Дигиталната сфера значително се разраства и в Русе, където икономическите показатели са почти равни със средните в страната и имат тенденция на подобрение.

"Едно от нещата, които аз забелязвам, е, че все повече хора се завръщат в Русе, защото високоскоростният интернет, възможността за работа от разстояние е все по-достъпна и все повече работодатели предлагат нещо подобно. Всъщност те могат да си живеят тук, да създадат семейство и най-важното - парите, които изкарват да се вливат в икономиката на нашия град“, каза специалистът по дигитален маркетинг Никола Илчев.

Освен заетостта в сектора дигиталните компании в Русе и Велико Търново повишават и инвестиционната активност, отчитат още от Института за пазарна икономика. Това води до отваряне на работни места и в други сфери.

Вижте повече в репортажа на BulgariaON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратителен селски град на доносници. Противно място.
21
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Не е за вярване. Трима души с умствен дефицит са попаднали някак на коментара ми...
20
6
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Не виждам как IT секторът ще допринесе за намаляване на безработицата, след като неговата основна цел е да автоматизира работни места в други сектори, т.е. да прави предприятията по-ефективни.
19
2
 
6
 
! Отговори
Завърнал се преди 3 години
Работим и по проекти на клиенти от чужбина (старите контакти плюс нови клиенти).Да, напрегнато е, почти 90% онлайн инсталации, тестове, тренировки. Но всички сме доволни, работим от къщи. Всеки ден комуницираме по Скайп или Майкрософт Тиимс - не плащаме наем за офис. С доходите и ниските данъци в България аз лично се чувствам по-добре от престоя ми в Германия. Дано да продължи така.
18
2
 
9
 
! Отговори
Завърнал се преди 3 години
8 години работих в Германия, накрая получавах 5000 евро бруто на месец, 3000 евро нето без данъци и осигуровки. От 3000 евра 800 отиваха за наема с топлото, тока и др. Още 350 за моите 50% от здравната застраховка. Абе накрая оставаха за живеене около 1500 евро. Инженер съм и работих в световноизвестна фирма. Миналата година се върнах и създадох малка ф-*** за автоматизация с 5 души. Използвах старите си контакти и опит. Всички работим заедно и получаваме според проектите 4 до 6 хил.лв на месец.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търново става само да отидеш да видиш Царевец и Арбанаси.За живеене е противно село с две улици,по които и две котки не могат да се разминат.А пък сега е пустош отвсякъде.
16
5
 
5
 
! Отговори
Кореняк Бургазлия преди 3 години
Не смятайте, че само в София може добре да се печели и живее. В родния Бургас има достатъчно иновативни фирми, мотивиращи служителите си с добри зплати и интерсни проекти. Е, вярно, че повечето са в ИТ сектора, но дигитализацията е бъдещето. Много млади специалисти вече си купиха или построиха луксозни апартаменти в привлекателните квартали или къщи в Банево. Имаме добър кмет, плувни басейни и спортни зали, красиви паркове и ...море естествено. Първият калкан вече излезе и е много вкусен.
15
6
 
7
 
! Отговори
Болярин преди 3 години
Велико Търново е един чудесен за жиеене град, с културни паметници и отлични ресторанти (само да отворят). Тук разходите за живот са много по-ниски от тези в София, така че средната заплата не е решаваща. Спокойно е, чист въздух, Балкана е близо, Арбанаси и т.н.
14
3
 
9
 
! Отговори
средна заплата преди 3 години
Кратка справка в НСИ: средна заплата в Търново 1093 лв., при 1395 лв. средна за страната и 1895 лв. за София. 19-о място от 27 областни града. Мдаа. Цъфнал и вързал е тоя град. Всички натам са се запътили. Това да не е някаква платена статия на Общината в Търново ?
13
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Като чета коментарите , и е ясно защо сме на това положение.Само мрънкячи и търтей.Живея и работя в Търнов семеен с две деца и се справяме добре .Извода е , работете и отстояваита правата си и мрънкайте по малко.За тези който се радват че децата са им в чужбина въобще няма да коментирам.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма хора- няма безработица.
11
4
 
13
 
! Отговори
Търновец преди 3 години
Какво ми хвалите Търново, изпратих си и трите деца да учат в чужбина, едното се върна като завърши, ама в София. Какво да прави в тоя надут балон Търново?
10
4
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Русе и Търново са градове призраци. Това че можело да има единични бройки върнали се да бачкат от бащината къща не обръща тренда.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета.Без туристите и студентите В.Търново в момента е град-призрак.Всичко е затворило,а по и без това тесните улички няма кой да те напсува.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз кампютърен специалист що не каже на обикновен български език какво значи"Външен маркетинг" демек Посредник..да вляза и аз в "изтънчения" език На фаленето ,същото е и на зарзаватчийския пазар- хващаш заблуден клиент ,който търси някаква машина- вземаш я от Джърмани даже не я плащаш ,шот това става с парите на клиента ,вземаш му Доста над реалната цена , без теб"Не може да осъществи подобна сделка" и си прибираш горницата..къде е реалното производство ,от което имаме необходимост-Няма гО
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има лъжа, има голяма *** лъжа, има огромна долна *** лъжа и най-накрая има ....статистика - казал го е Марк Твен - та затова във Велико Търново безработицата е най-ниска :)
6
4
 
10
 
! Отговори
Кмета на Аркутино преди 3 години
Е така ви къпят боковите сайтчета. Довчера Враца идва Дженеръл Мороес да инвестира , Днес Русчук офиси и Търново ИТ столица ... повервах Аз ша направа Моето Аркутино новият Амстердам отварям витрини на тех ще назначавам гербераци останали без поминак , но те са добри имат талант за новото им поприще .
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн е различно от офис в Търново или Русе. Трябва да махнат 100 % офисите в градовете и хората ще бачкат онлайн от селата. Така ще се спестят милиарди за магистрали, метри, градски транспорт, офиси и др. и ще се раздадат на хората.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те пък едни заплати в Търново,или казано градът на 500-те лева заплата!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно,ще РУПАМЕ марули от принтера.