Вирусолог: 33 са официално регистрираните случаи на новия британски щам

Толкова бяха и в началото на седмицата
6 фев 2021 11:48, Петя Славова
12
Вирусолог: 33 са официално регистрираните случаи на новия британски щам
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Официално, към момента у нас са установени 33 заразени с британския вариант на коронавуриса и няма случаи на бразилски и южноафрикански щам. Това съобщи пред БНТ вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ "в процент от всички положителни проби се търси не само британския вариант, а и всички други основни варианти, които са важни".

В Центъра се работи върху въвеждане на нова методика, нов апарат, което многократно ще се ускори обработването на пробите - седмично вместо 48 ще се обработват 250 проби, и ще се значително ще се понижи себестойността на една проба.

Още по темата

 "Предвид изискването на Европейския център за контрол на болестите - поне 5% от положителните проби да бъдат секвенирани, надяваме се да достигнем този процент. Ако в бъдеще броят на положителните проби нарастни значително, е възможно да не можем да обработваваме тези 5%", отбеляза проф. Христова.

Има леко покачване на броя на заразените и пада възрастта, сподели наблюденията си от последната седмица общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

 "Младите правят повече контакти, а възрастните са повече на закрито, пазят се повече… Хората не искат да се карантинират, не искат да останат у дома - това наблюдаваме. Хората укриват близките си, за да ходят на работа, за да не останат под карантина и да не са изолирани, което забавя диагностиката и дава възможност да се разпространява заболяването", отбеляза д-р Николова.

Сложното при ваксинирането е логистиката, заяви д-р Николова. Например, една ампула се поставя на 5 човека и тя трябва да се използва за определено време след отварянето, а често сред записаните за имунизация в деня се оказват хора, които не бива да се ваксинират в момента, каза тя.

"Сериозното ни притеснение е как да бъде експедитивни… На логистиката се учим в момента", добави д-р Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че са медиите и лекарите да го разбират но не трябва да е така
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой и как са ги изброили ? Писна ми от фалшиви бегеЕвроатлантически новини
7
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Само не можах да разбера с какъв тест откриха че е ковид и то точно от британския щам?
6
3
 
4
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Тези пак са по медиите, всеки ден и всеки час. Джипката баба ви Гергана вместо да лекува хората обикаля телевизията. Герберски слуги заедно с Ивка Христова и други лакеи! Кой ли им вярва на тези?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно яхно хвълрлят боб и така разбират щама пееже момента писиар теста не различава отделните щамове.
4
0
 
9
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Стига с този британски щам. Разбрахме, че той ще е оправданието за затварянето след 2-3 седмици.Дайте нещо Калоферския щам, че хипохондриците и ковидпсихарите очакваха армагедон след хорото преди месец.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се открива мутанта на Ковид19 в България? Има ли достатъчно апаратура? Защото един апарат не е достатъчен за България.Китайската фармацевтична компания BGI Genomics към Yinyuan Pharmaceutical Technology създаде бърз тест за откриване на "британския" щам на коронавирусната инфекция.Експресният тест използва ARMS-qPCR метод (усилване на на рефрактерна мутационна система), който помага да се идентифицират мутиралите вирусни щамове за възможно най-кратко време.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
33 бяха преди 10 дни. Първо съобщиха за 8 случая и след един ден случаите бяха обявени като 33. От тогава не са актуализирали данните. Това е абсурдно.
1
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"Хората не искат да се карантинират, не искат да останат у дома - това наблюдаваме" безотговорни хора.