Нови измами "помпат" сметките ни с разговори от Малдивите

Експерти съветват да не връщаме пропуснати обаждания
8 фев 2021 09:53, Петя Славова
10
Нови измами "помпат" сметките ни с разговори от Малдивите
Снимка: БГНЕС

Нов вид телефонна измама "напомпва" сметката ни в пъти, съобщава Нова тв. Хора, получили пропуснати повиквания от Малдивите. Нетипичният трафик е засечен в края на януари и началото на февруари. Но ако върнем обаждането, една минута от екзотичен остров, струва солено.

През последните дни за измамата предупредиха десетки потребители в социалните мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични държави. Този път обажданията най-често идват от Малдивите, Алжир, Конго и Науру.

Последните случаи са регистрирани между 28 януари и 2 февруари. След сигнал за нетипичен трафик от номера с кода на Малдивите. Атаката е по метода на "пропуснатото повикване", а непознатият номер позвънява само веднъж. Такива сигнали получават и в Комисията за регулиране на съобщенията.

"Обратното обаждане винаги е насочено или към номер с добавена стойност, или към международен разговор с по-висока тарифа. Обикновено се използват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат максимален брой обратни обаждания, които се таксуват с цел измама и злоупотреба. Специално за Малдивите тарифирането започва от 1.99 лв./мин. и може за предплатена карта да достигне 2.40 лв./минута", обясни Тинка Капитанова от Комисията за регулиране на съобщенията.

"Те очакват вие да се обадите, защото така давате вашето съгласие от вашата сметка да напуснат определено количество пари, свързани с този телефонен разговор", добави експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

Номерата, които се прозвъняват, се избират от софтуер на случаен принцип, разкриват експертите.  Обажданията най-често са от напълно обикновен номер и потребителите трудно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предупреждават от "Активни потребители". Така само за минута може да платим 7-8 лв.

Мобилните оператори у нас реагират светкавично на всеки опит за измами с трупане на импулси от чужди номера. Като следят със специални софтуери всеки нетипичен трафик, особено при обаждания от екзотични държави.

За да не попаднем в капана от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор. Телекомите също съветват абонатите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, особено ако нямат познати там.

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, но измамниците стават все по-изобретателни, разкриват експертите. Държавите, от които се звъни, се сменят непрекъснато, а достигането до организаторите е почти невъзможно.


10
Още от Страната
Разследват смърт на жена, заразила се с коронавирус в дом
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо не отговарям на непознат номер, камо ли да върна обаждане. От страх, че може да ми предложат работа. Не се шегувам.
6
2
 
2
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 седмици
Мен скоро ме измами Румен Радев. Каза на целия народ, че не е корумпиран, а ОЛАФ каза обратното.
5
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 2 седмици
На мен скоро ми звъняха така от Сейшелските острови и много се чудех, на накрая реших, че някой е отишъл на почивка и е сбъркал номера.
4
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Само *** би върнал обаждане на непознат номер. Който иска да говори с мен - да го прави за собствена сметка.
3
0
 
4
 
! Отговори
Запазена маркаBing преди 2 седмици
Фирма “Чорелимпекс”, гр. Вятово
2
4
 
12
 
! Отговори
Сифилисчо преди 2 седмици
За това на ваучер с пакети. Плащаш колкото ползваш и излиза около 14 пъти по-евтино от средните им оферти на договор.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами приятелите ми от Науру да ме извинят, но няма да им връщам повече обажданията.