ГЕРБ: Да се забранят старите коли в дните с мръсен въздух

Това предвижда законодателна промяна
9 фев 2021 22:20, Петя Славова
196

Кметовете да могат временно да забраняват движението на стари и замърсяващи автомобили в определени зони на града в дни с по-мръсен въздух. Това предвижда законодателна промяна, предложена от депутати от ГЕРБ. Планира се измененията да влязат в сила от юни 2022г.

Промяната е обвързана с Националната програма за качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са заложени мерки за ограничаване на вредните емисии от транспортния сектор.

Според предвидените промени общинските съвети ще имат право да спират от движение определени категории превозни средства на територията на дадена община или да създават зони с ниски емисии на редни вещества в случаи, в които замърсяването на въздуха надвишава нормите или нивата на вредни емисии са над заложените в наредбите на здравното министерство.

По план трябва да бъдат въведени 5 екологични групи, като още от юли тази година при преминаването на технически преглед, ще бъдат издавани екостикери, които определят в коя група попада автомобилът ни.

Осъществима ли е подобна промяна и кога един автомобил ще бъде считан за опасен - разговор по темата с транспортния инженер Цветан Колев от „София 2050“ и Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не старите коли а гробарите трябва да се забранят със закон
172
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 180/181Казваш, спокойно си говорехте за леки жени в колектива пред партийния?Мхм.А един мармот увива шоколада в станиол.
171
0
 
6
 
! Отговори
До 180 преди 3 години
Такива вицове всички разказвахме едно време и никой не помириса Белене за това. Хайде стига с тези зимислици.
170
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕкологовТва е виц. Едно време за такива вицове имаше Белене. И вие сега вървите към това да върнете на власт тия дето искат да ви върнат Белене. Още не са го казали де, но като вземат властта натам ще тръгнем.
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2022 г. вие няма да сте на власт бе!!!Забранете на багерите, тракторите и други земекопни машини, самосвали, камиони и т.н. да щъкат насам-натам непочистени по градските улици, с което разнасят кал и прах!Асфалтирайте всички улици, не само Цариградско шосе от летище София до Министерския Съвет, та да се фукаме пред чужденците!Въведете ред и стриктен контрол в управлението на отпадъците!Леките автомобили замърсяват десетки пъти по-малко!
168
0
 
2
 
! Отговори
Еми те си купиха по преди 3 години
два три имота у Софето и морето и по няколко нови коли ,кинти бол и сиромасите със трошките взеа да им смитат....искат да им е по спокойно когато си шофират и паркират...
167
0
 
4
 
! Отговори
Екологов преди 3 години
До 166...Методиката май май е нещо като този случай...*На профсъюзно събрание ръководството на завода се хвали:- Ние имаме средно - толкова производителност... Пада се средно - по толкова произведена продукция на човек... и т. н.По едно време една от присъстващите жени се обажда:- Е, стига с това "средно" де! Кака Мара като има шест любовника, какво излиза - че средно погледнато и аз съм ку*ва, така ли?*
166
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Въздухът в София ще стане с 10-15% по-малко замърсен, ако махнат велоалеите от улиците, които предизвикват още по-голями задръствания и съответно и по-голямо замърсяване.
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ли ще станем като в нормалните държави и да не ходим на работа с градски транспорт и да си караме колите, а не както сега са изминаваме по няколко пъти по-малко километри на година в сравнение с хората в нормалните държави?
164
1
 
6
 
! Отговори
До 171 преди 3 години
Има статистика кой как ходи на работа за столиците в Европа. С градски транспорт отиват на работа 80,5% от хората в Букурещ, а София е на второ място в Европа с 80% отиващи на работа с градски транспорт. В столиците на Западна Европа между 30% и 50% отиват на работа с градски транспорт.
163
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 163/170Вие понеже много мислите, затова паркирате на тревните площи :))) Затова за такива "мислещи" като вас ЯКО глоби, и изисквания за колите, а ако може и още малко да вдигнат застраховките и ще мирясате :)))))) Вие само от тояга разбирате, в това съм се убедил многократно.
162
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 169Пак нагли :))) Другарю, да ти кажа, че през по-голямата част от годината не живея в България, че ми се налага да пътувам по работа. НАВСЯКЪДЕ в големите градове, ЯКО се плаща за паркиране. Голяма част от хората там ходят на работа с колела или градски транспорт. Вие кога ще почнете така?
161
1
 
3
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
Пак не мислиш. 40 паркоместа за 80 семейства, малко ли са? Според последното преброяване коли имаха 46% от домакинствата. Друг е проблема - тези паркинги масово ги застроиха от от тези 40 паркоместа, останаха 10-20, а дойдоха още хора с коли в новите блокове.
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163Бъркаш и успешно са те манипулирали. София е на едно от последните места сред големите градове на Европа по брой лични автомобили на човек от населението. По брой на автомобилите сме по-напред, но сме под средното ниво. Има една лъжлива статистика, според която всички областни градове на България са на първите места по брой автомобили на 1000 души население в Европа, а София е някъде по средата на областните ни градове С тази лъжа успешно манипулират немислещите.
159
3
 
1
 
! Отговори
Тт преди 3 години
Тези стари и несменяеми комунистически тикви, предаващи властта по наследство,излъгаха някога много жестоко народа,че ще има някаква промяна в тази държава, като създадоха СДС.След това заграбиха всичко в България което бе построено от народа,станаха капиталисти, купуват избори и понеже нямат умствен капацитет, унищожиха народа,прогониха младите хора.Не Белене,а калаените мини в Сибир за тях.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хааа троловете няма да могат да си карат головете:))))))))))))
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕкологовСпоред методиката на С52927толична община твоята кола замърсява колкото останалите. 96% от замърсяването са вдигнати фини прахови частици от неизмитите улици и 4% от ауспусите, т.е. и електрическа да ти е колата, според Столична община, замърсява колкото бензиновите и дизеловите.
156
2
 
2
 
! Отговори
Екологов преди 3 години
До 164 Именно де... ако сте запознат и нас да ни ограмотите кои са тез толко замърсяващи елементи в отработените газове на кола с АГУ дет отсъстват в стар дизел с изкормени филтри.
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕкологовА нещо друго дали бълва, и то дали допринася за замърсяването на въдуха?
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 152/157И нагли, знаят по-добре от мен, къде гледам. Ми, не, както казах, зелените площи са си зелени площи. Недостиг на паркоместа има във всички големи градове по света, а в София специално броя леки автомобили на глава от населението е един от най-високите в Европа, тъй че. ... Иначе, има недостиг, щото навремето никой не е планувал хората да имат масово коли. Затова има един панелен блок и около него има максимум 40 паркоместа,а вътре живеят 80 семейства. И така е навсякъде.