София расте - за 10 години с близо 80 хил. души

Причината обаче е механично движение, а не раждаемост
119
София расте - за 10 години с близо 80 хил. души
Снимка: БГНЕС

С почти 80 хил. души се е увеличило населението на София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека.

И там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

В останалите области хората са намалели, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области - Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че най-вероятно хората, които са напуснали тези области, са се насочили именно там, предаде БТА.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали не може да навакса на този бърз ръст на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 50Забелязал съм, че най-много се бият в гърдите софиянците, родени по забутаните селца и паланки. Пази боже селянин столичанин да стане! :) Ако вземаше много, пос*рко, нямаше да кибичиш сега тук и да се правиш на голям в собствените си очи. Но ако ти помага за самочувствието продължавай да ръсиш простотии.:)))
55
0
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
За да продължиш да живееш в гетото трябва да имаш крайно основателна жизнена причина, а за да дойдеш тепърва трябва да си луд. А слава Богу се изнесох и всеки ден се радвам за това си решение!
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличение с по 7-8 хиляди на годишна база за такъв голям град е смешно. За сравнение, някои милионни градове се увеличават с 350-400 хиляди на година. През определени периоди стигат до половин милион. 5-6-7 хиляди беше прирастът на градове като Шумен и Добрич преди 30 години. Варна се увеличаваше с 15 хиляди.
53
1
 
8
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
53 Правиш ли разлика между с.елянин и с.еляндур? Баба ти сигурно те е родила на жълтите павета аххах :) Ти си 100% софийски с.еляндур хаха :)
52
4
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
Сега как да ти обясня защо идвате да работите тука за жълти стотинки?! Еми не ставате просто... Аз защо не работя за жълти стотинки?! Хората около мен- и те.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво сега, ще се правите на граждани, а ще се държите като крепостни селяни и ще ви управлява феодалната кметица и деспота Боко Тиквата ли? Не е хубаво така, няма да стане тази селска тарикатщина.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОбре де, в кой град са най-яките мацки ?
49
20
 
14
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
Първо, в София 1000лв. никой не взима, освен чистачите и някои провинциалисти с умения да карат баничарка и нищо повече. Даже и те взимат по 1800 вече. Второ- поминък има, просто в прованса сте смотани до мозъка на костите си и точно затова идвате да бачкате за жълти стотинки в София, докато софиянци работим за в пъти над прага. Земите ви пустеят, не знаете какво да ги правите, та софиянци идваме да ги купуваме и развиваме, защото вие нищо не можете. Просто сте си yтaйки, това е.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И увеличението ще спре след още 10 години. Българите в България намаляваме с 50 000 всяка година. След няколко години няма да има вече провинциалисти, които да идват в столицата. За ужаз на всички строители и рентиери. Повечето ще са минали транзитно за Терминал 2.
47
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 50,преди 1989 хората мизерстваха из цяла България, включително в София. Ако не бяха бабите и дядовците на комунистите, които променяха света щеха да изпукат от глад. Консервната икономика и селата спасиха България от тотална мизерия. Бяхте добре само номенклатурниците, яд ли ви е, че ви взеха привилегиите.
46
3
 
10
 
! Отговори
ново косово преди 3 години
Това е косовски вариант на държава при който ще има бъдеща война на София с провинцията или българи срещу роми и турци или распад на България.
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наложи ми се да бъда известно време е Истанбул, азиатска част. Населението му е между 15 и 20 млн. души. Но е чист, подреден, с визия.За разлика от милионна София, където е мизерия, мръсотия, ***, никаква подредба на постройките
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на *** расте скоро ще остане само София от цяла Бьлгария
43
6
 
6
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Сериозно? 80 000 само в Младост . Реално в София за десет години са поне 800 000 . Стига глупости сте писали . То София си е България
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От материала не разбрахме колко е населението на София сега.
41
2
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Най хубавото от цялото това преселение е,че всички *** от провинцията са тук:):):)
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ги изчисли точно, че ми е много интересно
39
1
 
5
 
! Отговори
Taню преди 3 години
До неандерталецИма местен феодал, защото е толериран от неандерталците и дядките - избиран на избори, мизериитe му премълчавани, и тн. Работа - като за китайския и японския народ, поне това е моя случай... Както бе споменато по-долу - става и голям купон. Природата ти е наблизо, пак в моя случай - и София. Сам произвеждаш повечето си храна, не се буташ с неандерталци-кандидат софЕанци, дишаш чист въздух, предаваш по-добри гени нататък. Какво работиш?Виж по-горе! Аз - бая различни, доходоносни
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като искате да сте свободни граждани, дръжте се като свободни граждани и махнете феодалната власт от столичната община. Никъде в Европа няма такива феодални кметици, които да управляват градовете цели десетилетия подред.
37
0
 
5
 
! Отговори
ЕУвлоги Вазелинчев преди 3 години
Аууу, аз само лъжа, че Старата загора е станатал 200-300 хиляди, а то ще е под 80 000 скоро