София расте - за 10 години с близо 80 хил. души

Причината обаче е механично движение, а не раждаемост
119
София расте - за 10 години с близо 80 хил. души
Снимка: БГНЕС

С почти 80 хил. души се е увеличило населението на София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека.

И там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

В останалите области хората са намалели, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области - Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че най-вероятно хората, които са напуснали тези области, са се насочили именно там, предаде БТА.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали не може да навакса на този бърз ръст на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Бай Христо преди 3 години
До АнонименНе звучи "щуро" звучи тъпо. Била пренаселена , стига глупости ! Напротив има области които масово са обезлюдени. Обаче в природата и човешкия социум вакум няма и затова някой друг ще се засели там рано или късно. Това няма да са българи обаче. Аз съм от Казанлък между другото , града ни преди 1989 г. беше най-големия не областен град с над 200 промишлени предприятия и осмо място по икономическо значение за страната. Тогава само града беше към 70 хиляди човека. Сега е почти на половин
95
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 3 години
тия 80 хил са на година прииждащите. обърнете малко внимание на местата извън софия да имат хората работа и бизнес и гаранция няма да има толкова хора в софия. всички искат да са си вкъщи в родното място и седят в софия за 2-3 гроша повече
94
2
 
4
 
! Отговори
Борис преди 3 години
Резултатите от дългогодишното управление на ГЕРБ са видими. Хората бягат от Бългаиря защото нямат развитие. Не раждат деца защото нямат пари. Тъжна картинка, но докато ГЕРБ е на власт така ще е !
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убедих се в едно: пусни им статия съдържаща думата "местоживеене" или "столица" и гледай сеир. Патриотизъм голям.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уилям Шекспир " Да чета ли пропаганда или да НЕ чета пропаганда? Туй е въпросът!"
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още може... и преселение и строителство... копираме Мумбай.
90
3
 
1
 
! Отговори
във София преди 3 години
До Браво!Растат и заразените!
89
1
 
7
 
! Отговори
Автомонтьо преди 3 години
Всичко е около София, тъй-като вече над 10г ни управлява БОКО.Неговото желание е всичко да е достъпно с ДЖИБКАТА и да може да се върне у Соф..Банкя в края на деня.
88
0
 
10
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 3 години
ей, хомосапиенси!Второ поколение с обувки не ви прави граждани. Гражданското общество си е надвило на масрафа. А пък тея корифеи дето си мислят, че в София е най-хубавото място в БГ...... мъка мъка. Цялата държава е разграден двор. Хубаво е във Виена....например.Човек, който не вижда (не е виждал) по-далече от носа си, си заслужава съдбата.Сполайте!
87
2
 
7
 
! Отговори
загрижен преди 3 години
Е нормално, 90% от новините по телевизиите са за София, Боко искаше да строи завод на Фоксваген пак до София, логистиката на всички големи хипермаркети в България пак е локализирана в София и околността! Разберете го най-накрая гербери, България не е София и периферия! Котолвината вече се задъхва от антропогенната си натовареност! Основно и затова са проблемите с мръсния въздух! Само с едно безумно надуване на цените на недвижимите имоти не могат да спрат хората да идват в София.
86
0
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До ФенГлупости на търкалета.
85
3
 
2
 
! Отговори
един друг преди 3 години
Ако причината не е раждаемост, защо кметицата е нацвъкала 100 нови детски градини (по нейни думи) ? Парковете защо са пълни с майки с колички, моловете и те. Слепи ли сте ?
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е умира град !!! Само 80 хил. за 10 години след още 10 ще бъде страшно.
83
3
 
5
 
! Отговори
дъра бъра преди 3 години
До Демограф Ами тоя,който пикае в шадраваните е лидер на партия АБВ и водач на листа в неговата партия е доц.Мангъров.
82
10
 
12
 
! Отговори
Демограф преди 3 години
Бреййй , 80 000 селяни са станали столичани ! После истинските софиянци се чудят кой хвърля яйца по сградите, кой пикае по шадраваните, кой им спира метрото.... ! И това само за 1 година ! А през другите 30 г. на прехода , колко още селяни са дошли ? Не се чудим вече защо в София се правят толкова простотии !
81
6
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Расте, но не старее !
80
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фен Евала ,точно така е ,Младост е супер квартал,ощед от соца си беше много по-хубав квартал от доста други в София.
79
2
 
18
 
! Отговори
179 преди 3 години
Това за мен е донякъде и повод за радост. Ако в София няма перспектива всички тия млади хора щяха да заминат в чужбина. Нещо такова се случва в Латвия. Там директно стягат куфарите за Англия. Аз се опитвам да ви разбера мисленето. Логично е единственият развиващ се град в България да расте и да поглъща всичко. Не са виновни тези които пристигат а тези които разрушиха държавата ни. На мен не ми пречат хората а презастрояването и лошата пътна мрежа в столицата. От тук идва цялото негодувание..
78
1
 
3
 
! Отговори
179 преди 3 години
Номер 53 - Рядко се изказвам така но мога да ти напиша ,че имаш някакъв комплексарски проблем. Да твърдиш ,че всички хора взимат над 1800 лева и ,че софиянци гледат земята в провинциията е чиста лъжа и провокация. Аз не се сещам за софийска фирма която отглежда големи декари земя. Дано ти плащат за такива изказвания и не ги мислиш тия неща реално защото самият ти коментар е дебилски и впит във злоба.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това че България намалява с около 50 хиляди души не се споменава много...