АПИ: Утре ще вали сняг, шофьорите да се подготвят за зимни условия!

В 19 области е определен жълт код за потенциално опасно време
13 фев 2021 14:24, Петя Славова
9
АПИ: Утре ще вали сняг, шофьорите да се подготвят за зимни условия!
Снимка: БГНЕС

 Във връзка с ниските температури и очакваните снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изправервания.

Утре в 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Перник,  София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е определен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.
 
За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.
 
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


9
Още от Страната
Д-р Ботев: Идва нова вълна от ваксини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 7 Бмв със затъмнени

Хубаво си се описал. Добре, че повечето не сме като теб.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Я па тия от АПИ взеха,че ни изненадаха.Щяло да вали сняг,представете си.А ние си мислехме,че персеиди ще падат.
7
3
 
8
 
! Отговори
Бмв със затъмнени преди 2 седмици
АПИ не са по-виновни от ганьовската философия. Първо е заделил пари да затъмни стъклата, а гумите. Абе, то колко зима е в България, я вали малко, я - не. Ще видя нещо на старо в оелекса и готово. Така мисли масово средностатическият тарикат. И като закъса на 1 см сняг започва да псува защо не му е изчистено до асфалт, за да може той с пета употреба никакви гуми да си кара като през лятото.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зимата ни изненадва през януари и февруари.После ни изненадва лятото през август.
5
3
 
6
 
! Отговори
юстиниян преди 2 седмици
Слънце пече, сняг прехвърча къде е тази зима- никой не знае.
4
2
 
18
 
! Отговори
охооооо преди 2 седмици
Те шАфИорите ако не са подготвени за ЗИМНИ условия поне от началото на НОЕМВРИ, пиши го бегало!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Освен да призовават хората не е лошо от АПИ да си вършат работата за която им се плаща остава и утре снегът да ги изненада.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1
Видя ли германските пътища завчера?
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От АПИ поеха отговорност за окаяните си пътища.
Всеки ден ще има прифинг къде да не караме и къде да внимаваме.