Пулмолог - за видовете маски и коя къде трябва да се носи

Всяка е подходяща за различни места, обясни д-р Ангелова
13 фев 2021 13:51, Петя Славова
36
Пулмолог -  за видовете маски и коя къде трябва да се носи
Снимка: БГНЕС

Какви маски е подходяща да се носят, които да ни предпазят от коронавируса?

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че съществуват два вида маски - медицински и респираторни. Относно медицинските тя каза, че са изработени от вътрешен слой, който не пропуска пръски с вирусното натоварване навън. Затова са направени за хирурзите да не заразяват пациентите си".

"Така, че може би американците имат основание, казвайки към платнената маска да се добави хирургичната, която е специално изработена”, допълни тя.

Още по темата

Пулмологът разясни и защитата, която дават респираторните маски. "Докато медицинската маска не пропуска навън да излиза биологичният материал, то респираторът защитава и човека, който я носи", допълни тя.

Д-р София Ангелова посочи, че би използвала респираторната маска на места, където не може да се спазва социална дистанция - такова е градският транспорт, например.

"Когато вляза в един магазин, където има достатъчно добри условия за дистанция, бих предпочела медицинската маска", добави пулмологът.
Тя коментира и въпроса за клапите: "Клапите предпазва човека, който носи маската, но когато издиша няма филтър и в околната среда може да попаднат пръските от него", уточни той.
Хирургичната маска се носи от болния човек тя уточни, че по време на Испанския грип са въведени да се носят маски и от здравите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
SALT преди 3 години
До анонимен:ку- куЩо бе? Сега е актуална темата за маските.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SALTку-ку
26
2
 
3
 
! Отговори
SALT преди 3 години
Моля, дайте повече информация също и за кукерските маски, балните маски и подхранващите маски! Следя!
25
1
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Слагаите си маските правилно и незабавно!
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяхме мислещи същества,а не ОФци,още след думите на Главния пингвин,шефа на НОЩ,чяхме да се вдигнем,да пометем цялата тази плява,барабар с политиците,да захвърлим всякакви маски и си върнем предишния живот,ЗАЩОТО: помните ли бе ОФци,какво ни изръси,че ВСИЧКИ ШАЛОВЕ,ШЛЕМОВЕ И МАСКИ,които сме носили от март 2020 г. до средата на м.януари 2021 г. НЕ СА БИЛИ НИКАКВИ ПРЕДАЗНИ СРЕДСТВА и трябвао да се носят нови,КОЕТО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ВСИЧКИ ВЕЧЕ СА ПРЕКАРАЛИ КОРОНАТА И РЕЗУЛТАТЪТ Е ВИДИМ!!!Е,ОФЦИ?!
23
5
 
15
 
! Отговори
мед сестра преди 3 години
Носенето на маска е пълна глупост,защото човек се трови със собствените си издишвания! Няма нужда да се носи маска ,това е една лъжа ,целяща да накара хората да си мислят, че спасението им е в един парцaл и че вършат нещо правилно.Настройват се срещу неносещите ,защото си мислят че те застрашават живота им,изобщо световният елит си играе със страховете на хората ,опитвайки се да опитоми човечеството
22
3
 
10
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Абе,не беше ли тая вчера по телевизора-каза,че ваксините не пазят от вируса и че пак може да се заразиш,но ще го изкараш по-леко!?Тая беше май!Абе,знам си аз,че и тия ваксини са "пълни джоба на някой"!С пушка ако ме стигнете,ще се ваксинирам!
21
4
 
16
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Като се има предвид, че предишния здравен министър беше забранил сядането по пейките в парка, то явно сегашния здравен министър трябва да носи маска и на *** си.
20
6
 
19
 
! Отговори
Пунта Мара преди 3 години
Цялата държава е една Пунта Мара!И с маските те така...Те ни лъжат, че ни пазят, ние ги лъжем, че ги носим!Да пази Бог от вируси и алчни политици...
19
6
 
18
 
! Отговори
Стига глупости! преди 3 години
Като папагали, едни и същи статии пишете! Само си пълните страниците! Не ви ли омръзна! Хиляди статии за маските! Писна ни! Всеки човек е индивидуален! Всеки според разбиранията и възможностите си! Ха поспрете се малко! Омръзна ни от вашите глупости и наставления!
18
5
 
12
 
! Отговори
ехааа преди 3 години
Щом има толкова много видове, може един вид за в кухнята, друг за WC-то, трети за в спалнята, четвърти за хола, пети за гости и т.н.....................
17
1
 
7
 
! Отговори
любопитен преди 3 години
Чудя се,след като вече се набират туристи за космически пътешествия,дали науката е безсилна да предложи една универсална маска,непременно на нищожна цена-за да е достъпна за всички.Защо се афишират невероятни постижения в някакви сфери,които за обикновения човек не са от значение?Защо не се вложат средства за създаване на нещо толкова елементарно като МАСКА-достъпна за всички и ефективна максимално?Защо?Защо?Учените са неспособни или е нещо друго?
16
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неносенето на маска където трябва и когато трябва, трябва да се криминализира и да се приравни на опит за умишлено убийство на много хора.
15
3
 
22
 
! Отговори
Маскарад преди 3 години
През 2016 г. в сайта на Oral Health Group в Щатите имаше публикувано много сериозно изследване на много сериозен човек - доктор на науките, а не просто доктор. Накратко изводите - маските са абсолютно безполезни като защита, конкретно в работата на стоматолозите. Познайте какво се случи със статията миналата година. Премахнаха я "поради промяна в обстоятелствата". Иначе казано, науката отстъпи пред "глобалния дневен ред". Ама вие се маскирайте, много е весело.
14
4
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Търся маски с дъх на домашна гроздова. Ще ходя до кръчмата у село...
13
11
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Слагайте си маските,правилно.Незабавно!!!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, преди да влезнете в магазин или където и да е - заставате отстрани и гледате кво се случва вътре. Преценявате дали има много хора, спазват ли дистанция и чак тогава, почвате да бъркате из джобове, чанти и дори в *****ка си, за да извадите подходящата маска. Човек, тия наистина взеха да прекаляват вече. Ама наистина. Всеки откачaлник, специалист стана по коронавируси.... А пък тая, най-добре да си сложи найлонова торбa на главата и около врата да увие с тиксо. И тъй да ходи. Аман вече.
11
14
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Доктор Сър ПичукИди се лекувай- заради такива като теб ненормалници е тая пандемия!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът измисли нов начин за отказване от тютюнопушенето. Постковид синдром спира пушенето и пациентът преминава на чист кислород.
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не може да диша с маска, не може да диша и без маска и трябва да се лекува. Странното е, че чак сега, една година след началото на епидемията, за пръв път срещам такова обяснение за видовете маски. Веднага следва въпроса има ли комбинирани маски, комбинация на респираторни и хирургическа?