30% от хотелите у нас няма да работят това лято

Коронавирусът осветли сивата икономика, заяви Румен Драганов
15 фев 2021 19:48, Анисия Иванова
48
30% от хотелите у нас няма да работят това лято
Снимка: БГНЕС

Очаква се около 30% от хотелите да не отворят това лято, защото работят на т.нар. индустриален принцип – работят с ниско тарифните авиокомпании, които са едни от най-пострадалите от пандемията. Това заяви Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му в търсачките от общо 17 000 места за настаняване в страната, за момента около 8000 са афиширали, че ще работят летните месеци. "Предполагаме, че това число ще се увеличи, но около 30% от хотелите няма да отворят това лято", каза Драганов.

"Нашите очаквания са, че пандемията в голяма степен ще отшуми през лятото, както се случи и миналата година, и повече места за настаняване да работят", каза Драганов.

Още по темата

Той обясни, че за първи път, вследствие на пандемията, е планирано не само това лято, но и сезон 2022 година.

Летният туризъм обикновено представлява около 70% от общия обем на българския туризъм, допълни Драганов.

Що се касае до настоящия зимен сезон, той бележи спад от 60% в сравнение с 2019 г. Но в момента позволената за запълване база е 100% резервирана и не може да се намерят свободни места по СПА центровете и зимните ни курорти.

Драганов коментира и данните на Министерството на туризма, според които към днешна дата България отбелязва 70% спад на чуждестранни туристи.

"Хората, които влизат в страната, са между 230 хил. всеки месец, като за сметка на това миналата година са били от порядъка на 550 хил.“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му цялостната политика за подпомагане на хората, които работят в туристическия бранш, се бави.

„Работниците сега разбраха, че няма профсъюзи, които защитават техните интереси. Оказва се, че години наред голяма част от хората в този бранш са били без трудови договори и сега пандемията осветли до голяма степен икономиката и туризма“, казва гостът.

"Според мен няма човек, който да е доволен от мерките, които се предприемат в полза на хората от туризма.“, смята Драганов.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАЙДЕ ИЗНЕСЕТЕ ОТ НАП КОЛКО СА ВКАРАЛИ В ХАЗНАТА ХОТЕЛИЕРИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ И КОЛКО МИЛЯРДА СА ГЛЪТНАЛИ ОТ НАС ХАЙДЕ
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Schto me triete be ministri, deputati ,xoteli bez pari kontrabanda, alkoxol, droga i si glasuvat i pomoschti milioni koee lyja be a???????Ne vie sram ot bedniqt narod
41
0
 
6
 
! Отговори
бай д-р ху преди 3 години
Винаги съм се чудил тея хотели във вътрешността какво работят. Минавам нощем и гледам 3-4 прозореца светят от 50-100? А иначе бил зает?Според мен перат пари от наркотици.
40
1
 
5
 
! Отговори
komitata преди 3 години
тез дето си опраха парите малко да си починат-а то профсъюзи чак сега разбрали че няма ами те играят с всяко правителство и са заети с държавните имоти които са им дали да парвят бизнес
39
0
 
5
 
! Отговори
Плажа преди 3 години
Няма лошо 20 години строиха хотели по-близо и по-близо до морето.. време е да почнем да ги събаряме и да възстановим част от плажната ивица...
38
0
 
3
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Супер е, че големите хотели за плеймейтки мечти няма да работят това лято.Най- приятно ще е отново както в Гърция да се върне туризма в малките къщи и семейни хотелчета. Да има отново работа за най- малките а не за олигарси и мутри.Многото от "съвременните" кифли ако не искат да почиват в семейни къщи да ходят в Дубай да се начешат там.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 % да не работят все ми е тая аз мога да живея без хотели и ресторанти.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от целите с продажбата на безобидния вирус, е криза безработица и фалит.
35
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Олекна ми,бях се притеснил.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да страдам.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат:"... цялостната политика за подпомагане на хората, които работят в туристическия бранш, се бави.Работниците сега разбраха, че няма профсъюзи, които защитават техните интереси. Оказва се, че години наред голяма част от хората в този бранш са били без трудови договори ..."Бавели политиката за помощи на работещите в сивия сектор!!!!!!!!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да страдам.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
(Оказва се, че години наред голяма част от хората в този бранш са били без трудови договори и сега пандемията осветли до голяма степен..."Според мен няма човек, който да е доволен от мерките, които се предприемат в полза на хората от туризма.)Няма един доволен, но... са били без трудови договори! Осветлени вече! Как да са доволни?!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще оцелеят само най-добрите и най-адаптивните. Всичко ще си дойде на мястото.
29
3
 
26
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Всичките хотели с лайнении тръби в морето да фалират и да се изчисти тази смрад в която превърнаха Черноморието.Изедници гнуснии.Де що имаше кътче заграбиха и усрахаа.Крайно време е да не съществуват повече!
28
3
 
11
 
! Отговори
SS до БХ [#16] преди 3 години
в такива случаи още казвахме: "Ще си го преместя от левия в десния крачол... може и обратно"...
27
7
 
19
 
! Отговори
Стефчо преди 3 години
На Мадивиете поне не ходят селеяни от Ямболско и Сливенско с един багажник домати и туба домашна ракия.Хора дето си позволяват една тарелка цаца и бургаско наливно за да се сникам за фейсбука колко са "хай" на морето
26
7
 
11
 
! Отговори
Аристрократ преди 3 години
Споко, тея на Малдивите и Тайланд ще работят! А и там не ходят селяни като на нашето море...
25
1
 
27
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Малко! Когато 90 % от хотелите не работят, тогава ще излезем от кризата! Много скъпо ни излизат тези хотели - плащаме им стотици милиони за реклама чрез Министерство на туризма, поддържаме министерство със заплати от по десетина хиляди на човек, опрощаваме им 11% от данъка...Златни ни излизат тези хотели. Ако ги закрият всички ще ни олекне, на цялата държава ще олекне!
24
3
 
22
 
! Отговори
дедо преди 3 години
Значи няма нужда от тях. Да ходят да бачкат на къра,да копат и да пасат овце и крави. юот това има нужда!