Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?

Гъвкавите работни схеми увеличавали производителността с над 30%
15 фев 2021 17:00, Анисия Иванова
193
Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?
Снимка: Pixabay

Производителността и ефективността на труда са се увеличили с над 30%, благодарение на въвеждането на гъвкави работни схеми, става ясно от Проучване на Adecco, което обхваща 8 хил. души предимно в най-големите икономики в света. Това сподели д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато служителите са били попитани на какво отдават повишената ефективност и продуктивност, над 75% споделят, че това се дължи на по-голямата свобода и контрол върху собствената им работа в сравнение с предпандемичните обстоятелства", каза Йончева.

По думите й пандемията е послужила като катализатор на вече залегнали трансформации в трудовия пазар и там, където работодателите се притеснявали да въведат гъвкави работни схеми, които в България са били разглеждани като стигма, сега вече подобно притеснение е отживелица.

"Към този момент по-скоро мениджърите и собствениците на бизнеси не са готови да отговорят на променените изисквания и очаквания към тях от страна на служителите като емпатия, меки умения и емоционална интелегентност. Все пак това са умения, които се натрупват с времето, но за сметка на това първата стъпка вече е направена, а именно промяната в психологическите нагласи", допълни тя.

По думите й бизнес лидерите доскоро са били микромениджъри, наблюдаващи процеса и следящи какво правят служителите им през 8-часовото работно време, но сега вече те нямат възможността да го правят поради дистанционната работа. За да разберат дали работният процес е ефективен, те са принудени да комуникират със своите служители на много по-задълбочено ниво, обясни д-р Йончева.

"Ползата за бизнеса от гъвкави работни схеми ще бъде изключително голяма. Още преди пандемията много служители загатваха, че 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица вече са демоде. Това очакване на служителите за постпандемичното им професионално развитие е налице от една година насам", каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой, но данните от тях са изключително позитивни и дават надежда за интересни промени на пазара на труда.

"Една фирма, ескпериментирала по подобен начин, докладва увеличение на ефективността с около 40% при 4-дневна работна седмица. Друга отчита 20-процетно нарастване на ефективността, но пък за сметка на това ангажираността на служителите се е увеличала с 40 на сто".

Според госта в обозримо бъдеще не се вижда краят на фиксираното работно време, нито правителствени реформи в тази насока, тъй като те вървят много по-бавно от реалните потребности на пазара, но определено се очаква гъвкавост.

"Не смятам, че можем да се върнем към така нареченото "старо нормално" при положение, че вече сме опитали от ползите на друг тип организация на труда".

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Разликата между социализма и капитализма е,че ако върховите постижения и технологии бъдат национализирани и държавата осъществява пряк контрол върху корпорациите, благата ще бъдат разпределени между хората."Тоест, ако ти постигнеш нещо, то е правилно да ти го вземем, за да го позлвам както ни кефне, с идеята, че ще има блага за всички?И нека позная - ще има и рестрикции над това кое и как може да се проучва, нали?
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩе ядеш скоро само линкедин май!
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТБез тези институции, дето не ги харесваш, щото са несериозни, ти ще събираш данни и обработваш данни за миграцията на папагалите и някакви си там птици, зщаото за друго няма да ти се плаща.
135
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хайде пак: Разликата между социализма и капитализма е,че ако върховите постижения и технологии бъдат национализирани и държавата осъществява пряк контрол върху корпорациите, благата ще бъдат разпределени между хората. При капитализма ноосферата като еволюционно достижение на цялото човечество ще бъде разпределена между шепа хора с частни интереси. Просто е. Така че не се притеснявайте толкова. За добро е. Особено когато комунистическият блок в лицето на Китай и Русия е по мощен отвсякога.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЛичи ти, че си глупавои булгаре. Колко се радвам, че имам и второ гражданстов, честно!Искаш НА ВСЯКА ЦЕНА ДА СИ ПРАВ. Значи банките и хеджфодновете, не са сериозни институции за теб? А защо мислиш, че няма и българи в технологичните корпорации, които среща много от рпедизвикателствата на банките и други? И още нещо - кажи ми, тая "big data" (все едно слушам дядо си, да говори за аероплани), кой плаща най-вече за нея? Финансови институции и маркетингови агенции. На 98%.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Не си отварял Linked скоро, нали?
132
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ама това, което пишете че го говори тоя е характерно за всяка развита социална държава. Даже и за днешна Германия. И вурстове ще има,да не се притеснява толкова за свободата си. Но от биоректори !
131
1
 
1
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
И това сметище, тази патагонизация ще продължат няколко поколения. В течение на няколко поколения значи всъщност завинаги! Световната върхушка е фалирала, тя иска да запази и умножи своето състояние чрез рязко снижаване на потреблението за 70-80, а може би 90% от населението, превръщането на стопанството му, на неговия живот в нещо с ниско качество. Това е цената на фалита на световната върхушка, която те искат от всички нас да заплатим.
130
1
 
1
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
"Трябва да се създаде икономика на сниженото качество [downscaling economy?], която да ни доведе до бъдещето, в което да живеем по-добре, доволни от по-малко". Разбира се, под "ние" се има в предвид масите, а не богатите и върхушката. И Шваб дава като пример живота на регион, където хората "живеят добре, задоволяват се с по-малко" Патагония в Аржентина. Тоест да се превърнат в сметище за богатите. Това е много суров и беден край. И той препоръчва на бедните страни "да се патагонизират". Но на по-развитите страни се предлага японизация.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клаус Шваб е просто един чиновник, макар и високопоставен, както Кристалина Георгиева, и пише и говори това което му наредят господарите му.
128
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Сериозни институции са NCBI (биг дата) , Университетите и технологичните корпорации.
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Клаус ШвабНа мен ми е нужна къща с градина, езерце и няколко коли, за рачличните ми нужди. Освен това, някой трябва и да подържа всичко това, за да мога да се концентрирам над рабтоата си. Благоря Клаус! Ако си търсиш работа в озеленяването, защото ти е зелена главата, като гледам, обади се.
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНикой не взима на запад многознайковци с много умения, търсят се тесни специалисти, впрочем вече никакви не се търсят, а ти продължавай да си фантазираш за мрежи от контакти и парньори.
125
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Стига с тоя клаус шваб (много яка фамилия хахахаха) това ако поживееш малко в цивилизования Изток и го виждаш. В скандинавските страни е същото. Както и в добрата стара Германия.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЪмммм .... Ако си мислиш, че Rabobank не са сериозна институция и нямат сериозен софтуер .. то те съжалявам. Не може всичи да са Apple и Netflix.
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT-спец.Има и черна страна. Не искат да качват заплати, за да компенсират. Тъй като хората взимат повече пари на тези места, разчитат на това, че ще работят по-малко, за по-малко (и май работи). Така ще са още по-бедни.
122
0
 
0
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
исках да кажа 4 дневна работна седмица!
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Стига си дрънкал работи, дето ти ги е казал някой американски социалист. Хвани се на свястна специално, развивай множество умения, така че и да умре една професия, да имаш друга, а и ширка мрежа от контакти и патньори. Помага доста. Досега без работа, з аповече от 4 дене не съм седял.
120
0
 
9
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
в Исландия общинските работници са вече на 4 дневен работен ден, и като цяло синдикатите от миналата година натиснаха да се намалят работните часове за всички, при мен е с 40 минути на седмица за сега..., вече е доказано че хората са по-продуктивни при 4 дневна работна седмица...
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 112Зависи от зависи. Ела в нашия. Ще ти дам беклога.Имаме до края на годината да приключим, но искаме да избутаме по-рано, защото значи повече пари, а компанията дава акции, така че работохолизма е на ниво.