Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?

Гъвкавите работни схеми увеличавали производителността с над 30%
15 фев 2021 17:00, Анисия Иванова
193
Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?
Снимка: Pixabay

Производителността и ефективността на труда са се увеличили с над 30%, благодарение на въвеждането на гъвкави работни схеми, става ясно от Проучване на Adecco, което обхваща 8 хил. души предимно в най-големите икономики в света. Това сподели д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато служителите са били попитани на какво отдават повишената ефективност и продуктивност, над 75% споделят, че това се дължи на по-голямата свобода и контрол върху собствената им работа в сравнение с предпандемичните обстоятелства", каза Йончева.

По думите й пандемията е послужила като катализатор на вече залегнали трансформации в трудовия пазар и там, където работодателите се притеснявали да въведат гъвкави работни схеми, които в България са били разглеждани като стигма, сега вече подобно притеснение е отживелица.

"Към този момент по-скоро мениджърите и собствениците на бизнеси не са готови да отговорят на променените изисквания и очаквания към тях от страна на служителите като емпатия, меки умения и емоционална интелегентност. Все пак това са умения, които се натрупват с времето, но за сметка на това първата стъпка вече е направена, а именно промяната в психологическите нагласи", допълни тя.

По думите й бизнес лидерите доскоро са били микромениджъри, наблюдаващи процеса и следящи какво правят служителите им през 8-часовото работно време, но сега вече те нямат възможността да го правят поради дистанционната работа. За да разберат дали работният процес е ефективен, те са принудени да комуникират със своите служители на много по-задълбочено ниво, обясни д-р Йончева.

"Ползата за бизнеса от гъвкави работни схеми ще бъде изключително голяма. Още преди пандемията много служители загатваха, че 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица вече са демоде. Това очакване на служителите за постпандемичното им професионално развитие е налице от една година насам", каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой, но данните от тях са изключително позитивни и дават надежда за интересни промени на пазара на труда.

"Една фирма, ескпериментирала по подобен начин, докладва увеличение на ефективността с около 40% при 4-дневна работна седмица. Друга отчита 20-процетно нарастване на ефективността, но пък за сметка на това ангажираността на служителите се е увеличала с 40 на сто".

Според госта в обозримо бъдеще не се вижда краят на фиксираното работно време, нито правителствени реформи в тази насока, тъй като те вървят много по-бавно от реалните потребности на пазара, но определено се очаква гъвкавост.

"Не смятам, че можем да се върнем към така нареченото "старо нормално" при положение, че вече сме опитали от ползите на друг тип организация на труда".

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧистачаУсещаш, че няма да има, а после си противоречиш. То май сер, че си чистач.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"братчед, ти изобщо не вдяваш за какво говоря. К'ва грешка, к'ви 5лв? Ти да не мислиш че ти говоря за скайнет от терминатора"Говориш глупсоти, които малко разбираш. Искаш масово робство и вярваш на приказки. Няма лошо -зародиби се сам. Просто остави другите хора да са свободни. Като ти се живурка, като животинче в клекта с господар, ок.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНе. Просто работя в чужбина и карам AAR от по 60-70 000 евро всеки месец.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре си е на мандатна длъжност. 4 години "работиш" и след това има доживот и за внученцата.
94
0
 
3
 
! Отговори
Чистача преди 3 години
От коментарите усещам, че при ИТ тата, никога няма да има криза. Да, ама не.
93
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А другия анонимен, който не е шефче, ама ходи на почивчица у дубай, трябва да е човек на баце или да се е скарал с него :)))
92
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
братчед, ти изобщо не вдяваш за какво говоря. К'ва грешка, к'ви 5лв? Ти да не мислиш че ти говоря за скайнет от терминатора. Дадох ти пример с костенурката в добрата стара Германия.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Да де, аз това казвам."От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой,"И питах заради този параграф. Само че, ако си бил в тези страни, ще знаеш че рядко живеят с много. Ела в България - види два лева отгоре и буха кредити за най-новия телефон, маркови дрехи, а ако изкарва серионзо - AMG, селфи на Бали, после хумуристично на балите на село ... едно махане, едно чудо и пак нещастни ... Не е само до пари.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТАз работя в таква малка фирмичка. Не съм шеф. Дори нямам мениджърска позиция. Но имам вила и ходя до Дубай (ок, не често, защото не ми харесва).
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТМхм .... ичзакай докато овърфитне модел или някой лош сектотр с рам даде малка статистическа грешка и изведнъж тbпата ти система даде мaлoyмна грешка, а ти, закърнял и умствено изостанал от десетилетията на мързел, не можеш нито да рабзереш за проблема, а като стане очевиден, нито да го коригираш.Тога ние, нормалните хора, който не живеят под тиранията на умопобъркани социалисти и техният "изкуствен интелект", ще ви пращаме хуманитарни помощи/
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85 Приятел скандинавските страни са най -развити в света ,неслучайно водят класацията на индекс човешко развитие заедно с Канада!Ние сме на милиарди светлинни години от тях!
87
1
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А единственият продукт от тези малки фирмички с безумна експлоатация - вила, сувчета и почивчици у дубай на шефчетата. Капитализъм.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
интелегентност??? Познай къде е грешката. Широкомащабна неграмотност, окичена по по3-4 висши дипломи, насипно във всеки бг вуз, и преди, и после. И докога?
85
1
 
0
 
! Отговори
Да знаеш ,че преди 3 години
Пуснали са нива статия за Радев на първа страница
84
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Партията-не, но изкуствения интелект ще изпънява тази роля безпристрастно със задачата за социално равенство и опазване на околната среда.
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко на брой? Алоуууу - Дания, Норвегия и Швеция!?!??! Откакто си намалиха работното време, спаднаха самоубийства, спандаха сърдечносъдови заболявания, само се борят за кой да заеме първото място в индекса за най-щастлива нация.И не, не е от парите и ОПРЕДЛЕНО не от географията и времето.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите все ревът, че някой ги ограбил ... с нещо.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЕто ти социялка - Сподели си всичко с приятелите. Ако те искат, некса си го споделят и состаналите и си споделете заедно цяяяяяяялото имущество. Ама не намесвайте нормалните хора във вашата схема.Нали вашата е много добра? Ако е добра и ви ще сте добре! Но какво чувам? Забрани? Гонения? Убийства? Натиск! ТЕРОР!Не върив, да оставите хората, да се развиват, нали?Не си Бог. Не се прави на такъв. Нито ти, нито партията ти.
80
3
 
4
 
! Отговори
БГ работодател преди 3 години
"Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?"Демоде са. Трябва да се увеличат на 12 часов работен ден и 6 дневна работна седмица. На по-ниска заплата, разбира се.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Не че нещо, ама ако вече ги има тея рабои, о не събере един лев, не се пенсионира и не инвестира една част? ААААА, да! Сетих се - щото сте алчяци!