Подготвят забрана за стари автомобили в центъра на Пловдив

Вече е започнала подготовка по определяне на зоните с ниски емисии.
16 фев 2021 20:23, Нели Христова
33
Подготвят забрана за стари автомобили в центъра на Пловдив
Снимка: БГНЕС

Община Пловдив подготвя забрана за достъп на стари коли в центъра на града. Предвижда се да се ограничи влизането на автомобили в дните, когато замърсяването на въздуха с фини прахови частици надвишава нормите. Пловдив често влиза в класациите за градове с мръсен въздух.

"Основното замърсяване е от горенето на твърди горива. От битовия сектор - около 60%, около 30% е замърсяването от транспортния поток", заяви Елена Найденова, експерт дирекция "Екология" към общината, пред БНТ.

Пловдив вече започна подготовка по определяне на така наречените зони с ниски емисии.

"Както е в другите големи градове говорим за централната градска част, там където има струпване на автомобили", допълни заместник-кметът на Пловдив Тодор Чонов.

Според експерта Елена Найденова е възможно такива зони да бъдат формирани и в други части на територията на общината.

"За да се формира такава зона са нужни редица анализи, включително и технологични, екологични и социални. Не е за подценяване възприемчивостта на обществеността по отношение на тези зони", каза още Найденова.

От средата на годината се предвижда пунктовете за технически прегледи да маркират автомобилите със специални стикери, които ще категоризират колите по отношение на вредните газове.

"С камери ще бъдат контролирани автомобилите, които нямат право да влизат в тези зони", отбеляза заместник-кметът Тодор Чонов.

По думите му по този начин ще се ограничи влизането на автомобили в дни, когато замърсяването с фини прахови частици надвишава нормите.

В Пловдив предстои да бъдат закупени два газанализатора.

"Идеята е нашите служители от общинския инспекторат, съвместно с екипи на Пътна полиция на място да спират автомобили, да проверяват димността и евентуално тези, които превишават определени норми, да бъдат спирани от движение и насочвани към сервизи за отстраняване на повредата и нов годишен технически преглед", каза още Тодор Чонов.

Местната власт обмисля ограниченията за влизане в зоните с ниски емисии да се въведат от следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Съветвам всички собственици на стари коли да гласуват за Бойко Борисов, за да може човека със закон да ви забрани да се возите из центровете на областните градове.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60%, 30%, ... да де, ама от отоплението тези 60% се концентрират в малко дни, а 30% на транспортния поток са равномерно разпределени през цялата година. С други думи в студените дни на зимата от отоплението е над 85%, а на транспорта е под 8%.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи стари?Ако е на газ не замърсява нищо,че е стара.А има и стари ретро,но с двигател от Тесла на ток.Пак ще има изгорели заради криворазбрана цел и стремеж за събиране на глоби!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Абе хораПравилно. Дори очаквам да има стикери за тях, както казаха че ще има де. Моята е на 21 години, Лично аз я купих от първи собственик отвън. Дизел е, но 11 години я кара майка ми. Аз вече 4 я карам. Няма да пуши, няма нищо. В нормите са й вредните емисии. То и аз толкова я карам де - до работа и обратно.А кви печки има по улиците... тях трябва да забранят а не старите коли като цяло :) И моята е стара, спор няма, но само на години. Двигателя е на 302 000 км.
26
0
 
10
 
! Отговори
Абе хора преди 3 години
Не е важно колко е стар един автомобил, а колко вредни газове отделя !
25
0
 
7
 
! Отговори
У преди 3 години
Безсмислено упражнение, но явно така трябва! Ефектът ще е нулев за въздуха, но туристите ще гледат по-нови Жипкии. В Пловдив и София човек може да не влезе в центъра с години, а да го заобиколи..кофти е само ако работа там. Обаче във Варна нямам идея как може да се ограничи, след като няма втори мост и всички румънци са принудени да минат покрай катедралата. Няма друг вариант освен да карат по междуселските и да се губят около Провадия.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом печките на твърдо гориво не замърсяват въздуха защо тогава лятото няма отчетени замърсявания с ФПЧ? А движението на МПС е още по голямо?Хайде да не казваме на черното бяло а !
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо пробват в Пловдив, щото в София не знам как ще стане... да няма като при ТОЛ-а разни отрязани стълбове с камери? :)
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А новите и вече изпушили може ли?Преди време имаше "престижни" реклами за употребявани "мениджърски" автомобили. Бря!Разбирай юркани от млади меринджеи,дето нито горивото плащат, нито поддръжката, нито пък им дреме за колата. Моите по-малко димят от разни нови избушеняци. Като ме пратите на сервиз, щото колата ми не била нова и изляза с резултата,ще отворите работа на съдилищата, зер си нямат друга.
21
0
 
12
 
! Отговори
шофер преди 3 години
А Синята зона /2.50 на час/, с какво ще я пълните ...ще намерите ли толкова нови коли?
20
0
 
6
 
! Отговори
майната им преди 3 години
А какво правим с автобусите тип щъркел, които вече са Евро 0?Първо трябва правилно да се определя евро категорията, още на прегледите, сред това да има алтернатива за предвижване, т.е. градски транспорт, а не както е сега да ся виси по 30+ минути на спирка и едва тогава ограничения.Поредната пародия!
19
0
 
14
 
! Отговори
20лв. преди 3 години
Забранено за стари автомобили в стария Пловдив.Уникални ***. Забранете стария Пловдив, защото е стар.
18
1
 
12
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
не разбрахте ли че *** на европейските братя се гори по тецовете бе. това че колите цапат, цапат ама проблемите половината хора ги няма в държавата. бабите дедките повечето нямат автомобили.
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12поредния заблуден че печките замърсили въздуха, а инае не вижда че броя на автомобилите се е увеличил стотици пъти навсякъде, в едно четиричленно семейство и четиримата имат коли
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите от ГЕРБ не спят, мутрите действат, мутрите мислят как да изпразнят вашите джобове и да напълнят пеликанските си гуши с кинти!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
що не забраните старите къщи в пловдив
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжете за емисиите!
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се казва насилствена продажба на нови автомобили,но не вички хора имат добро заплащане, такава врътка имаше и с кметовете по места, като искат да си продават новите МПС, да сключат сделка с правителството за нови линейки например или нещо полезно,а не да тероризират гражданите
12
0
 
15
 
! Отговори
не че нещо преди 3 години
Когато някой не знае какво да прави,а много му се ще,започва да върши глупости!
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсният въздух е в следствие от отоплението на твърдо гориво, не от ауспуха на голфа.