С едната ръка дава, с другата взима - НАП взе помощи на ресторантьор

Мъжът държи заведение пред крепостта Царевец и вече е пред фалит
Обновена: 16 фев 2021 08:45 | 16 фев 2021 08:36, Ния Христова
65
С едната ръка дава, с другата взима - НАП взе помощи на ресторантьор
Снимка: БГНЕС
Ресторантьор, кандидатствал за финансова помощ от държавата, получи оборотни средства, които държавата си взе само дни по-късно, без да го пита. Бизнесменът държи заведение пред крепостта Царевец във Велико Търново и вече е пред фалит.     
 
Димитър Даскалов от 30 години е в този бизнес. Видял е почти всичко, но подобен случай като този с пандемията от COVID-19 не е имал.
 
"За 14 месеца сме работили три. Зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш. Ще те отворят ли – няма ли", коментира пред Нова тв Даскалов.
 
Той е кандидатствал по мярката 80/20.
 
"Накрая ни отпуснаха 3 850 лв. За първи път в живота някой ми отпуска помощ. Така бях доволен. От НАП помощ за оборотни средства, за да си покрия разходи, защото тук работят фризери, за да не замръзне - топлим.  Зарадвах се. 3 850 лв., на 27 януари и като отидох след два дена да ги взема, те на 29-и ги взели от НАП за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, а с другата ги взеха", обяснява собственикът.
 
Ресторантьорът има около 20 000 лева задължения за осигуровки, натрупали се по време на пандемията, които би трябвало да са разсрочени. Бизнесменът попитал данъчната служителка, която го обслужва, защо са му прибрали цялата сума, а не 50 процента, както е била договорката.
 
На запитване по казуса от НАП лаконично отговориха: "Стриктно спазваме закона".
 
Сега Димитър Даскалов се опитва да приеме проблема с чувство за хумор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Тоско преди 3 години
80% да фалират пак стига! Откриха ги за малко те пък се *** с цените. Голяма лакомия, голямо нещо. Да не говорим пък за "услугата".
59
0
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Логично е ! Ако си беше платил задълженията НАП нямаше да ти ги вземе!Не може само да се печели,задълженията трябва да се плашат!...
58
0
 
3
 
! Отговори
огнян преди 3 години
ем който гяволее,20000 осигуровки. "почтен бизнесмен"тези 20000 да не ги е натрупал за 14 месеца???
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек трябва да е голям неадекват да ходи по заведения където незнайни хора му дават недоядени от други кюфтета и пържоли и ми наливат безалкохолно събрано от чашите на други клиенти
56
4
 
4
 
! Отговори
Ердал преди 3 години
Много малко заведения съм виждал да ми носят касова бележка.Повечето идват с един тефтер и ти дават хвърчащ лист.Не те обслужват както трябва,не ти сервират навреме и ти носят примерно спагети в който няма гъби,но в менюто трябва да го има.Накрая като като дойде време за сметката ще си строшат краката.Без бакшиш не подминават,като не им дадеш са начумерени.На тоя човек ако му направят проверка ще има имоти за стотици хиляди лева,не че ме интересува но да не реве срещу НАП!
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
па и я искам така - да не плащам осигуровки и данъци и държавата да ми дава като на тоя хитрец
54
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен - Грешиш ! На мястото където се намира ресторанта няма начин да не издава касов бон на всеки клиент :)Не всички са измамници като теб !
53
1
 
1
 
! Отговори
от който преди 3 години
трябва да вземат не вземат-защото им плащат
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с едната ръка взема от клиентите с другата прибира половината под масата,а друга я отчита. На плащал осигуровки на работниците и на себе си,а после ще реве за здравно и пенсионно.
51
3
 
10
 
! Отговори
Кокошкарска сага преди 3 години
Заведвнието му е срещу Царевец и има 1 сервитьорка и готвач. Той е на бара. По цял ден е на маса. Баси смешника. Горките му работници, яко ги цака.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ...само където забравиха дади потърсят милиарда от Божков )
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С едната ръка НЕ дава, с другата взима - НАП
48
0
 
11
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
20 000 за осигуровки не са много на 650 лв минимална осигуровките са 278 лв общо от работник и работодател 7 души персонал да има за 10 месеца да не ги е плащал ето ги 20 000
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много му е смелно как си е платиш едно нюню от осигуровките. Ми на мен не ми е смешно, понеже работя на декларирана заплата, като съм болничен все ме удрят с някакви проценти, а от моите удръжки в момента се раздават пари на калпак на такива бизнесмени дето продават развалени кюфтета без касова бележка
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 20 хиляди за осигуровки на минимална заплата както масово се прави по заведения, няма как да са натрупани за периода на пандемията. Това е влачено с години. Не разбирам за какво се оплаква чичака в случая - че зорлем са му прихванали някакви изискуеми задължения? Меко казано е очаквано това
45
2
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
А бря ,кой не лъже и краде,няаа ко да яде ! Работи за да живееш ,кради за дъ имаш.Я вижте колко луксозни джипове връвът ,кък мислите с ъс заплата ли съ купувани?Я колко *** има с по няколко хотела.Откъде бря? Па само тия ли са ?
44
4
 
8
 
! Отговори
до гербаджия преди 3 години
а какъв си , платен коментатор на герб , спамаджия , частник абониран за обществените поръчки . българите уважавам , затова и пиша в защита на ресторантьора , не се знае , защо не са платени осигуровките и както има и решение на ВКС това не е престъпление , може да е нямал възможност , но държавата от 10 години се управлява по най мутренския начин , никъде го няма това
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38"В т.н. бели държави ако не плащаш осигуровки, криеш данъци и переш пари - лежиш мнооого дълго в затвора.?"Абе тука чиновниците, полюцаите, военните и всичко що е на държавна хранилка не плаща никакви осигуровки, навремето Дянков се опита да ги накара, скочиха на бунт, щото е много сладко друг да ти пплаща. Тия за затвора ли са, или като са си го написали в закон може?А в конкретния случай човека как да плаща като измекярите са го затворили и не може да изкара пари?
42
0
 
17
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Опреш ли до държавата край с тебе. Не знам защо човека приема това с хумор. Разказали са му играта с техните помощи
41
8
 
9
 
! Отговори
Мен преди 3 години
20000 лв задължения за осигуровки? Цял полк ли е работил за една година? Или бизнесмена е от онези с редовните задължения?Пести от осигуровките на персонала си, за сметка на самите работници и на всички граждани, които внасят.