С едната ръка дава, с другата взима - НАП взе помощи на ресторантьор

Мъжът държи заведение пред крепостта Царевец и вече е пред фалит
Обновена: 16 фев 2021 08:45 | 16 фев 2021 08:36, Ния Христова
65
С едната ръка дава, с другата взима - НАП взе помощи на ресторантьор
Снимка: БГНЕС
Ресторантьор, кандидатствал за финансова помощ от държавата, получи оборотни средства, които държавата си взе само дни по-късно, без да го пита. Бизнесменът държи заведение пред крепостта Царевец във Велико Търново и вече е пред фалит.     
 
Димитър Даскалов от 30 години е в този бизнес. Видял е почти всичко, но подобен случай като този с пандемията от COVID-19 не е имал.
 
"За 14 месеца сме работили три. Зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш. Ще те отворят ли – няма ли", коментира пред Нова тв Даскалов.
 
Той е кандидатствал по мярката 80/20.
 
"Накрая ни отпуснаха 3 850 лв. За първи път в живота някой ми отпуска помощ. Така бях доволен. От НАП помощ за оборотни средства, за да си покрия разходи, защото тук работят фризери, за да не замръзне - топлим.  Зарадвах се. 3 850 лв., на 27 януари и като отидох след два дена да ги взема, те на 29-и ги взели от НАП за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, а с другата ги взеха", обяснява собственикът.
 
Ресторантьорът има около 20 000 лева задължения за осигуровки, натрупали се по време на пандемията, които би трябвало да са разсрочени. Бизнесменът попитал данъчната служителка, която го обслужва, защо са му прибрали цялата сума, а не 50 процента, както е била договорката.
 
На запитване по казуса от НАП лаконично отговориха: "Стриктно спазваме закона".
 
Сега Димитър Даскалов се опитва да приеме проблема с чувство за хумор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цялата държава е това - бостани и тикви- БОРИСОФ е отговорен !
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хъмКойто проявява неуважение към собствената си държава и етнос, значи не уважава и обича себе си. А, това води до тежки болести.... И, не съм чиновник.
38
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАПалматаВ т.н. бели държави ако не плащаш осигуровки, криеш данъци и переш пари - лежиш мнооого дълго в затвора. Дори Ал Капоне е вкаран в затвора за не плащане на данъци. А, тука всеки иска, но ако може без да плаща. Нали ресторантьорите обещаха да не крият оборот и да осигуряват на реалните заплати работниците си за да им намалят ДДС-то? Дали го правят???? Но, искат, протестират, заплашват.
37
5
 
13
 
! Отговори
хъм преди 3 години
някои чиновници тук си уплътняват времето , и без това с пандемията работят по 2 ч на ден българия е с малка буква нарочно , България при гербаджиите дотам се принизи
36
5
 
13
 
! Отговори
НАПалмата преди 3 години
В белите държави има фирми за връщане на надвзети данъци от страна на държавата, явно банановите републики като тикволандия са много далеч от цивилизования свят.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Затова избираш, никой не те принуждава. Ако искаш кандидатстваш и започваш работа като държавен чиновник със заплата 650 лв., ако не - развиваш собствен бизнес или се наемаш в частна фирма на по-висока заплата...
34
3
 
10
 
! Отговори
31 преди 3 години
чиновник на заплата само с връзки на шурето шурето ? Кандидатствал ли си за държ работа в най добрия случай с висше обр 650 лв мл експерт за обявена непривлекат длъжност другите длъжности са заети преди конкурса
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не чететеБългария се пише с главна буква, но от професионален безработен и полуграмотен.....
32
4
 
16
 
! Отговори
????? преди 3 години
всъщност отпускат пари да си ги приберат с лихвите . Докога ще плащаме осигуровките на над 400 000 държавни чиновници а за общинските колко са не се знае
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гепаджиите всичко фаАми да е станал чиновник на заплата, а не шеф на заведение. Като е укривал оборот, надписвал сметки, не плащал данъци и осигуровки /дори на минимални заплати/ му е било добре, нали??? Сега друг му е виновен, че е "работил" на тъмно.... Не искам от моите данъци, плащани редовно, да се плаща на тези, които са нередовни платци, крият печалби и не плащат осигуровки!
30
7
 
8
 
! Отговори
не четете преди 3 години
не четете взел за обортни с-ва те му ги прибрали при договор да вземат 50 процента затова вече всички бягат от българия
29
1
 
12
 
! Отговори
СПАСЕНИЕТО преди 3 години
ДА направят пълна легализация на проститутцията в България жриците на люовта да си плащат осигуровки и данъци на държавата. Към тях манекенките, метеороложките и екскурзоводките, всички практикуващи тая древна и много печеливша професия и занаят.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръчмарски сметки...Как да му повярвам...?
27
7
 
6
 
! Отговори
гепаджиите всичко фа преди 3 години
неплатени са неговите осигуровки , бизнеси на ръба на фалита , всичко фалираха герб , чиновниците не си плащат осигуровките , поема ги държавата ....първи на изборите осигуровките на фирма дори на миним заплата са 200 лв месечно , ако не работиш година вече си със зад на 2000 лева и големи лихви близо 40 процента от заплатата са осигуровки дори на най бедните
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,че и нагъл! "за пръв път в живота някой ми отпуска помощ"Споко бе тарикат,ще станеш и ти абонат за ПОМОЩИ!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да ги съдиТи плащаш ли данъци и осигуровки? Всички работещи, и работодатели, го плащаме, и никой не ни пита дали имаме възможност, дали ще фалираме..... Защо ресторантьорите да имат привилигии??? Още повече само на тях намалиха ДДС-то.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат от статията: "За 14 месеца сме работили три. Зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш. Ще те отворят ли няма ли..." -- 14 от сега назад е средата на декември 2019! Пандемия? Затваряне?Защо тогава не е работил до средата на март? А лятото и есента? При масовия туризъм из България, когато всичко беше отворено в края на пролетта?-Или пък е работил 3 месеца, но от 14 общо???"По време на пандемията "работил" три месеца, а натрупал 20 бона осигуровки?"Бая осигуровки.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се отпуснат помощи работодателя трябва да е внесъл всички осигуровки. Този защо се чуди??? Заради неплатени осигуровки и невъзможност да докажат спад в оборота, защото в предходни години са крили оборот, мнозинството не подадоха заявления за мярката 80/20. Реално редствата, които е получил са го облекчили, не получилите помощи също дължат осигуровки...
22
1
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Лъже. Правилно са постъпили. А и е трябвало да го затворят отдавна а не да го оставят да трупа задължения.
21
12
 
3
 
! Отговори
да ги съди преди 3 години
това са социални помощи , нап законово не може да ги прибира , и да има неплатени осигуровки те стоят с лихва 10 процента от НАП фрапантни са лихвите към нап , данък сгради и *** и никой не се намесва . да направят опрощение на лихви и да накарат хората да се помъчат да си платят задълженията