Ангелов: Лекари съветват пациенти да изчакат с ваксинацията

"Най-добрата ваксина е тази, която е налична в момента"
Обновена: 17 фев 2021 18:52 | 17 фев 2021 18:00, Веселина Йорданова
187
Ангелов: Лекари съветват пациенти да изчакат с ваксинацията
Министърът беше първият ваксиниран у нас. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекари съветвали свои пациенти да изчакат с ваксинацията. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов при посещението си във Враца и добави, че това за него е неразбираемо.

Ангелов съобщи, че има неприятен факт по отношение на процеса - създава се организация за ваксиниране на определена група хора, а се явяват около 70% от нея и трябва много бързо да се намерят други, за да не се изхвърлят дози от ваксината. Така се получило през уикенда, когато ваксинираните са под 100 на ден за цялата държава.

Още по темата
В тази връзка Ангелов обяви, че се обмисля и възможността "да се отпуши" и ваксинирането в четвърта фаза, като се викат за имунизация хора с хронични заболявания.

Министърът подчерта, че процесът се бави в България и защото недоверието е много голямо. По думите му това се дължи на различни фактори във времето - недоверие към институциите, към здравните власти.

Ще продължим да работим, понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, коментира още той.

Министърът отново подчерта, че ваксините са сигурни и че при ваксиниране на 70% от населението ще се върнем към нормалния живот.

Лични лекари във Враца обаче споделили пред медии, че няма гарантиран избор на ваксини и това за пациентите е проблем.

Определено в настоящия момент сме в началото на ваксинационния процес. Аз самият нямах избор. Най-добрата ваксина е тази, която в момента съществува, подчерта министърът в отговор на журналистически въпрос.

До края на днешния ден събираме отговори на поставените от личните лекари въпроси, те ще получат отговори навреме, за да започнат кампания по четвъртата фаза, обясни още той.

Министърът уточни и че заплащането към личните лекари за ваксиниран ще се извършва независимо от здравноосигурителния му статус, тоест и за неосигурен.

За Кюстендил наблюдаваме фамилно разпределение на случаите, обясняваме си го и с разпространение на британския вариант на вируса, посочи Ангелов във връзка с ръста на болните в областта. Защо във Враца той се увеличава обаче министърът каза, че за момента няма обяснение, но засега натиск върху здравните заведения в областта няма.

Ако има нередност, в която е въвлечено лечебно заведение, ще бъда абсолютно безкомпромисен в наказанията, които ще приложа, каза Ангелов по случая с починалото от токов удар момче. Вече стана ясно, че кабелът, който е причинил инцидента, е бил свързан с павилион с договор с УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Министърът уточни и че до края на месеца ще има информационна система, в която всеки ще може да избере къде и кога да се ваксинира. Другият вариант е със записване при личния лекар или с регистрация в РЗИ.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ме убеждаваш са се ваксинирам веКъде мога да отида утре сутрин да се ваксинирам, а!Оппппаааа никъде, нали?
127
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвестни лекари. Малко, но ги има.
126
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички ваксъри - поздрави. Ковида за повече от година успя да повали 10 000 (почти) човека със средна възраст 73,8 години, което е приблизително и очакваната средна продължителност на живота.Може ли заради 10 000 пенсионери да ваксинираш 7 милиона с незнайна ваксина? Ми ваксинирай само тези 60+(и другите рискови групи) и си свирукай. Хем те са защитени, хем пари си спестил, хем не си правиш експеримент с цялата нация.
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д-р ДимитровАми дотам я докарахме, да се молим да е минало без симптоми и при нас в някой от предишните месеци, че да не си купуваме котка в чувал!
124
3
 
10
 
! Отговори
защо преди 3 години
Най-добрата ваксина е тази, която в момента съществува, подчерта министърът в отговор на журналистически въпрос.То и в соца беше така. Купуваш Москвич, щото само това имаше, ама оревахте всичко. ***, като вие сте на власт ...
123
4
 
10
 
! Отговори
Д-р Димитров преди 3 години
Слава богу, аз го изкарах вируса, не трябва да се ваксинирам...вие му мислете!
122
25
 
14
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 години
Ваксинирането е единственият начин да се прекрати тази агония! За съжаление, правителството проваля кампанията за ваксиниране с лоша организация, далавери с ваксините и противоречиви послания от какви ли не пишман специалисти.
121
4
 
18
 
! Отговори
Паскал Сорио преди 3 години
Като одобрят руската ваксина, може и да се ваксинирам...дотогава, не, мерси !
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако нередностите са в самата ваксина, тогава колко ще си безкомпромисен??!
119
11
 
21
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Това е наистина прекалено! България е едно от малкото места в Европа, където обикновенни лекари си позволяват самостоятелно мислене, това е недопоустимо, трябва всички тези недорасли Хипократи да си знаят мястото . Моля генерал Борисов да вземе мерки!
118
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да в България има и доблестни лекари, не всички са лакеи на властимащите. А това, че вие се заиграхте с ваксините може и да дойде момента да си платите.
117
2
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Определено в настоящия момент сме в началото на ваксинационния процес. Аз самият нямах избор. Най-добрата ваксина е тази, която в момента съществува, подчерта министърът в отговор на журналистически въпрос.--Тъй де. Затуй при липса на избор си забоде 95 процентовата, а на нас ни даваш 60 процентовият бъркоч. И то 60/100 ако си под 55. И при положение, че като видиш южноафриканския щам трябва да бягаш в обратната посока.
116
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има да го чакаш този ден....
115
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвам се ,че принцеса Лея се дъни с ваксините .Ще и дърпат ушите от Брюксел .Колкото по-малко ваксинирани ,толкова по-добре .След време ваксинираните като почнат тежки автоимунни заболявания ще вземат по една шепа хапчета .А тези които оцелеят ,ще проклинат деня в който са се ваксинирали.Ама до тогава принцеса Лея ще си е била камшика в чужбина и с многото милиони подкупи дето е взела ще си гледа кефа и ще вика колко про.сти хора има по света!
114
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете тестовете и изключете телевизора
113
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично ще изчакам с ваксината. Така ме посъветва и личния ми лекър.А и с тия нови щамове на COVID-19 . Все повече се убеждавам да изчакам.Не че съм против ваксинацията, но предпочитам да е с правилната ваксина.
112
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114"Поздравявам целокупния български народ за отказа от ваксинация. Не се поддадохме на шепа коремни хирурзи, главни санитари и изследователи на боковите анали, както и на техните ***"Когато затънете до ушите в дългове пак ще се поздравяваме.
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът загуби доверие в медицината, в управляващите, във ваксинирането...За увеличаването наброя на съмняващите се в добронамереността на управляващите лично са отговорен Москов и шефът му Борисов. Далавери, далавери на гърба на децата. Москов в затвора ли е? Или всичко е заметено?20% от докторите са се ваксинирали. Как мислещ доктор ще принуди и манипулира пациентите си? Докторите не са политици та да лъжат клиентите си!
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Съпругата ми е медицински координатор и съм много добре запознат с тестванията на лекарства и нови практики на лечение."Вярвай на тъпата пaтка вместо на здравия си разум. ***!
109
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Определено в настоящия момент сме в началото на ваксинационния процес. Аз самият нямах избор."По-скоро сте към края, защото и 20% няма да достигнете. И какво ще рече, че си нямал избор бе га лош, нали ваксинирането е доброволно?