Къкринското ханче още пази спомените и следите на Левски

Тази година се отбелязва 90-годишнината от създаването на музея
19 фев 2021 12:30, Красимир Ангелов
22

Снимка: БГНЕС

България отбелязва 148 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Пред паметниците на прочутия революционер в цялата страна още от вчера започнаха да се стичат хора, които да оставят цветя в памет на Апостола.

Едно място край Ловеч обаче е едно от най-знаковите места, които пазят спомените и следите на Левски. Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на живота и делото на Васил Иванов Кунчев, като тази година се отбелязва 90-годишнината от създаването му.

Още по темата
"След като залавят Левски, сградата е изоставена, ханджията вече не се завръща тук и започва да се руши. След Освобождението, в края на века, избухва пожар и я доунищожава. Остават само основите", разказва екскурзоводът Юлия Йовева пред БНР.

В крайна сметка след години по архитектурна скица на основите на хана сградата е възстановена. През 1924 година е създаден инициативен комитет, започва и събирането на средства. В резултата на това основният камък е положен през 1926 година, а откриването на музея се случва през май 1931 година.

В Къкринското ханче се съхраняват стари експонати, които ни дават представа как са изглеждали хановете навремето.

Музеят има четири помещения – кръчмата, стаята за спане, зимник и конюшня. В двора е останал бряст, който по време на буря е бил повален на един 18 февруари, ден преди деня на гибелта на Апостола. На следващата година дървото е било укрепено, разказва екскурзоводът пред националното радио.

Когато Левски идва в ханчето, влиза първо в кръчмата, поздравява насядалите по масите хора, а ханджията Христо Цонев Латинеца прави знак да преминат в съседната стая, тъй като вече е бил издирван, продължава разказа си Юлия Йовева.

В одаята за спане и тогава, както и сега, има два дървени одъра.

Когато идват заптиетата, на 27 декември рано сутринта, още преди разсъмване, те чукат на вратата на кръчмата. Левски е в одаята, взима своя револвер и този на ханджията и се насочва към задните помещения, минава през зимника, през конюшнята и оттам излиза на двора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари