Нинова: Подкрепа от държавата за родното производство на храни

БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър
19 фев 2021 13:51, Анисия Иванова
41
Нинова: Подкрепа от държавата за родното производство на храни
Снимка: БСП

Земеделските субсидии трябва да бъдат преразпределени така,  че по-голямата част от тях да се насочат към производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Тази позиция на БСП остава непроменена през последните години и е залегнала в управленската програма на левицата, съобщиха от партията.

На срещи със селскостопански производители неведнъж лидерът на социалистите Корнелия Нинова е казвала, че в глобалния свят икономиките са свързани, но разумната политика е да бъдат определени сектори, където България има потенциал да развива национално, българско родно производство. Според нея земеделските стопани се нуждаят от помощ от страна на държавата, за да могат да осигурят по-голяма част от храната за българските граждани. Българското производство е чисто и качествено, но е неконкурентоспособно спрямо вносните стоки заради по-голямата субсидия на другите европейски страни.

Стъпките в подкрепа на българското производство включват и възстановяването на напоителните системи. Именно напояването е една от болните теми за родното поливно земеделие и по думите на много стопани ни спъва да бъдем конкурентни на европейските производители.

По отношение на реализацията на земеделската продукция БСП се ангажира с изгрaждaнeто нa мрeжa oт фeрмeрcки пaзaри c пряк дocтъп нa прoизвoдитeлитe. Целта е да бъде скъсена веригата от прекупвачи и така да се намали ocкъпявaнeтo нa cтoкитe. Предвижда се и cъздaвaнe нa eлeктрoннa бoрca зa oнлaйн търгoвия нa зeмeдeлcки прoдукти. Така ще бъде изградена единна информационна система, обединяваща пазарите за селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия. Чрез нея ще се даде достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги.

Пчеларството също е изведено като приоритет в управленската програма на БСП, която подкрепя политиките за биологично производство и екологичното земеделие в сектора. На среща с представители на бранша в Деня на пчеларя Корнелия Нинова ги увери, че левицата ще подкрепи родното производство на мед и пчелни продукти, за да бъде конкурентно на европейския и световен пазар.

Като част от визията за модерно държавно управление и реално действащо Електронно правителство БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър. Той трябва да реши проблема с т.нар. „бели” и „червени” петна в земеделието. Регистърът ще дава информация в реално време за структурата на земеделието: какво може да се очаква като продукция във всеки един момент, как тази продукция стига до пазара, кой я произвежда, кой и за какво взема субсидии и как те се отразяват върху доходите на заетите в земеделието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази *** и пишман приватизаторка никой не и иска мнението.
12
7
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
Нинова е абсолютно неадекватна. С такава опозиция ГЕРБ-авите ще има да крадат още 3 мандата. Да се стегне малко и да започне да показва, че са реална алтернатива на Мутрите!
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като бяхте вие, нямаше НИИИИЩО в България. После дойде СДС. покрай царя се вкараха доста неща, започнаха мааааалко по малко проектите. Дойде станишев и стнахте мазни феодали ...А сега загрижени ...
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Време за промянаСелата замират от Вълко Червенков. Няма как да ги върнеш. Хората искат МОЛ, комунални услуги, социални контакти, разнообазие. Асфалта, дето не се яде може да задържи хората не толкова далеч от големи населени места. Колко хора от Кюстендил и Пазарджик работят в София и пътуват всеки ден? Кой ще работи зеленчуци на полето? Ще си стоят на помощи, но няма да работят. Почнаха лакумите. 2004-2009 да направиха нещо по въпроса? Направиха заменки и застроиха морето.
9
1
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
РОДНОТО ПРОИЗВОДСВО УМРЕ НА 9.9 1944
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста проба див популизъм.
7
2
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Знаем я ние вашата подкрепа.Когато беше Жан Виденов изнесохте всичкото жито,та да няма човек откъде и с какво хлебец да си купи.Затова сега искам,не Борисов,а Пиночет да дойде на власт!Борисов мек и не прави нищо.Дано някой като Пиночет да дойде и да постъпи така с вас,както граф Дракула с турските потери!Вашата партия само такова възмездие заслужава!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
toz bulterier nema li si pone edna selska grupa kucheta?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, повтаря "феодалните"старчета от БАН. Търговец показа полски домати и български. И каза, вие си правете изводите. Не може да живееш в 80-те и да искаш някой да задължава да купуват от теб. Не случайно един от зеленчукопроизводителите натопи зем.министър, че не искаше да бие тъпана за открити нарушения. Толкова му е акъла. Да спрат парите и на съвестните. Червена кратуна.
4
2
 
11
 
! Отговори
браву преди 3 години
Станали са гУлеми спецове в БСПту, от всичку разбират ше им гласувам! Утре чакаме да подкрепят и други производства, като електронното, автомобилното и ракето-производството в България, защото са ни чисти и качествени но не са конкурентни
3
4
 
7
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
ГОСПОЖО НИНОВА ВАШЕТО ПОЛИТИЧЕСКО ПОВЕДЕНИЕ Е С МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ !? ВИЕ ОТБЛЪСКВАТЕ СИМПАТИЗАНТИТЕ НА БСП КЪМ СЛАВИ !?!?!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямото обещаване започна... кой дава повече?
1
12
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Време е да се подпомогне по-активно селскостопанското производство. Засега просперира само зърнопроизводството, а селата опустяват. Така че добре е, че в БСП мислят и за това.