Потвърдиха присъдата на Ахмед Муса за проповядване на омраза

Решението на апелативния съд в Пловдив може да се обжалва
19 фев 2021 18:00, Петя Славова
29
Потвърдиха присъдата на Ахмед Муса за проповядване на омраза
Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата по делото срещу имамите

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата, постановена от Окръжен съд - Пазарджик, с която 14 подсъдими бяха признати за виновни по т. нар. "имамско дело", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Присъдата е обжалвана от 12 от подсъдимите с искане за отмяна на наказанията и признаването им за невинни по повдигнатите обвинения, както и от Окръжна прокуратура - Пазарджик, с искане за увеличаване размера на наложените наказания.

Още по темата

В решението си Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

През декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово - непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата "Вероотстъпване " на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Муса е признат за виновен и в това, че в периода ноември 2013-2014 г. в Пазарджик, в джамията "Абу Бекир" и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На него е наложено едно общо най-тежко наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

Така наказанието, което Ахмед Муса ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.  Други четирима подсъдими са осъдени, на по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, както и глоба от по 7000 лв. Има и такива осъдени на по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 6 000 лв. за всеки от тях.Двама са с по 2 години лишаване от свобода. Една жена е осъдена на 2 години и 6 месеца условно с 4 години и 6 месеца изпитателен срок.

Решението на Пловдивския апелативен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6А тези, които обеждават хората, че няма проблеми с други общности, какво са?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато аз набия шамар на някой имам идвте 20 патрулки и искате 100 години д ами давате още същия ден ... аман!
5
1
 
1
 
! Отговори
саламджъ майстор преди 3 години
Салам ал,алейкум
4
0
 
5
 
! Отговори
Бин Ал Балъкчъ преди 3 години
Салама е вреден,за света,разбрете го,вреден вдига кръвно и *** в глаъта.Яжте балък риба
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова държави с неговата вяра е можел спокойно да отиде там, а не в православна страна да проповядва омраза на верска основа. Присъдата е прекалено милостива, я ако е обратното да видите какво ще се случи.
2
10
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-1 от *** поука,не ставай смешен.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западна Европа, само може да си вземе поука от нас в тази ситуация. А не да ги толерира,да им дава помощи и строи джамии на всеки километър, да не се чувстват дискриминирани горките. Даже отнемане на гражданство и депорт в държава където исляма си е официална религия е най добре за такива