Ваксината като спасение или повод за опасение

Обществото е изключително разколебано, обяснява социолог
19 фев 2021 16:25, Петя Славова
59
Ваксината като спасение или повод за опасение
Снимка: БГНЕС

Светът чакаше появата на ваксините, които да спрат пандемията от коронавирус. Но когато вече ги има, мнозина не се решават да се имунизират.

Тезата за ваксината като спасение влиза в едно изключително недоверчиво и разколебано обществено мнение, което цяла година е облъчвано от най-различни теории – от конспиративни теории, до теории, които всяват страх и ужас от бъдещето, които разширяват рисковото общество до неимоверни размери. Този коментар направи пред БНР социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Ваксините се появяват в тази изключително лабилна обществена атмосфера, изтъкна тя.

Още по темата
Здравните власти трябва да се дават много добре сметка, че темата за ваксините не се свежда до определен акт – да отидеш да ти поставят ваксина, а се разполага в определени страхове и преживявания на хората, посочи Димитрова.

"Тук беше изпуснат един много важен момент – да бъде ясно, разбираемо, широкомащабно обяснено какво е действието на ваксината и да бъде обяснено по един грижлив начин към хората. Не да им се вменява вина за това. С разбиране към страховете, с разбиране към колебанията. Трябваше да се отговори на тези колебания, а не да се действа по начин, който е  повече или по-малко безпрекословен."

Същевременно има и значителни организационни трудности, които също създават отдръпване, допълни социологът. Според данните да "Алфа рисърч" десетте процента, които са готови незабавно да се ваксинират, всъщност се отнасят към близо половин милион души. Димитрова предупреди, че ако кампанията не се разгърне като добре организирано и убедително, дори сред тези хора могат да се появят разколебани или невярващи на институциите.

На избирателната активност може да повлияе както епидемиологичната обстановка, така и внушението за предрешени избори, подчерта Боряна Димитрова. "Цялата тази несигурност може да доведе до по-ниска избирателна активност." 

Димитрова открои три от възможните сценарии за парламентарните избори.

Към момента повечето социологически проучвания показват фрагментиран парламент с 5-7 партии на фона на около 3 милиона гласоподаватели - този сценарий е с 60% шанс да се случи, уточни Димитрова. При рязък спад на избирателната активност до 2 милиона, 2 300 000 – 2 400 000 души е по-малка вероятността това да се случи.

"Това автоматически води до бонуси за трите партии с най-големи твърди електорати – ГЕРБ, БСП, ДПС. Възможно е при такъв сценарий някои от по-малките партии да изпаднат от парламента и да видим парламент с малко партии и независимо, че няма да е толкова фрагментиран, също със сериозни трудности за съставянето на правителство. Нито една партия може да се окаже недостатъчно силна, за да състави правителство, но не и достатъчно слаба, за да бъде елиминирана. Как в тази ситуация се съставя правителство е големият въпрос."

Най-малко вероятният сценарий според социолога е този за срив на избирателната активност и ръст на протестния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Като са толкова преди 3 години
безопасни, защо тепърва ще ги изследват върху бременни жени, нали ни гарантираха, че са напълно безопасни!? А вече се доказа, че са и менте, не действат, щом и имунизирани отново се разболяват. Нищо ново не са разработили, освен нов метод да богатеят!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разколебаването дойде щото от сутрин до вечер хирурзи и ортопеди се оплитат в обяснение за ваксини
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя вирус го изкарахте с 100% смъртност, той дори е по безобиден от стандартните зимни и летни грипове, но дет се вика, сега се плаща да се газират страхливците в паника и стрес
48
16
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ИМУНИЗИРАЙ СЕ И ИЗБЕРИ ЖИВОТА!АКО ЛИ НЕ ...ИЗБЕРИ ПЪТЯ НА ТАТО , КЪМ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РАЙ!ИЗБИРАЙ ,САМ!!!
47
1
 
6
 
! Отговори
до Хххх преди 3 години
Дядо ми си попийваше домашна ракийка всяка вечер преди сън, пушеше от младини и доживя до 87 годишна възраст.Почина в съня си. (лека му пръст).Съседа ми бай В. също си хапваше и пийваше в рамките на нормалното и обичаше да казва "след 70 лазарника всичко ми е позволено."Замина си на 76 г. миналата година декември.Съпругата му разказа - Взел си душ, отворил биричка, опънал се на дивана, пуснал си сериалчето и след около час просто си заминал.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В статията на днес.бг "Ваксината на Pfizer неефективна срещу южноафриканския щам?"разработчеците на ваксината предлагат да се инжектира двойна доза!Препрочетох този абзац няколко пъти...Тия са л. ди!!!!Не стига, че ваксината им и от една стандартна доза има доста тежки нежелателни ефекти, представете си кво става ако ви сложат "конска доза".Тези вече ни взеха за опитен биологичен материал, а не за хора!А сега твърдят,че ваксината им може да се съхранява от -15 до -25 градуса вместо -80
45
0
 
25
 
! Отговори
Илиана преди 3 години
Имам една позната в Мюнхен, която работи като медицинска сестра. Тв си сложи първата ваксина и след 3-4 дни получи сърцебиене и затруднено дишане. Лежала е в болница около 1 седмица. Дошло й е ред за втората ваксина, но тя в е отказала. Сами си направете заключението защо.......в медиите пишат пълни глупости, не само в България....
44
0
 
11
 
! Отговори
План: преди 3 години
1. Няма ваксини що няма;2. Няма желаещи да се ваксинират - що не ги информирате тези хора бе?3. Ваксините били ненадеждни - що не направите надеждни! Що не купихте от теза а от онези - комисионни, връзки! Гадове!4. Що не пуснете БГ-ваксина бе! Затова ли ви държим!5. Купени са в повече ваксини - хвърлени пари на вятъра!Безобразие! Айде на съд!
43
2
 
6
 
! Отговори
Ха така! преди 3 години
Прави така че българина да умира от страх!Страхът е важен! Ти можеш да СТРАХУВАШ(както рече един депутатец) българина!Няма значение дали е лъжа - важното е да е страшно! Хората плащат за да се страхуват! Плащат за да чуят някоя страшна новина ... било то клюка!
42
1
 
21
 
! Отговори
Стига пропаганда преди 3 години
Стига пропаганда. Спрете се. Никой не ви иска измислените фейк ваксинки. Дори и ваксиниран пак може да боледуваш, да пренасяш вируса и мерките за теб остават. Не сме малоуумни. Мислете!
41
3
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ваксинирането е за пенсионерите. Аз няма да се ваксинирам.
40
16
 
0
 
! Отговори
+ преди 3 години
Ако Си на 20-35 , то може би не трябва да му се обрьща внимание... но от 35 до 45-50 трябва да се подготвиш.... А от 50 нагоре -ваксина.
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлението на ГЕРБ докара нещата дотам хората да си намразят държавата. Не знам как го постигна, но комсомоският кадър Борисов испя да да привлече в управлението най-тьпите п..ки, най-безгръбначните лакеи и най-хищните политикани на нашето време.
38
1
 
24
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
Край няма, скъпи съграждани. Дори да се ваксинират до 1 юли 96% от всички в държавата. После ще дойде "мутация". После ще трябва "реимунизация". После, дори само един-два процента неваксинирани да са останали, точно от тях ще дойде ОШТЕПОЛОША мутация. И ще трябва пак ЛОКДАОН. и маските остават. И мерките. Това НЯМА ДА СВЪРШИ. Грипът не се спира с ваксина. Спира се, като не му обръщаш внимание.
37
2
 
25
 
! Отговори
С ковид 19 преди 3 години
само ни пробваха. Дори си мисля, че им хареса. От тук насетне все ще е така до пълно зануляване. Един елит ще управлява света, а всички други хора, държави...ще са затънали в дългове роби.
36
0
 
9
 
! Отговори
Ваксината преди 3 години
Е политически финт на управляващите.И серизно опасени за решилите се!Спомяте ли си колко шум се вдигаше в началото колко време за разработка на безопасна ваксина - година и отгоре !!А сега няколко месеца по-късно - какво се е променило?
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито едното, нито другото. Разпределение е правилният отговор.Познай на какво!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 24 az pyk poznavam xora kat teb det sveta nqma nikakvo polza ot qx naprotiv
33
0
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
До ------Да, бе! Да им се ненадяваш! Дали няма да се съгласят да споделят и банковите си сметки с нас, азър са почнали да ни обгрижват..
32
1
 
25
 
! Отговори
До маймунски грип преди 3 години
повечето караме леко Ковида, защото сме с БЦЖ. БЦЖ - създава клетъчен имунитет. Само при някои хора които нямат БЦЖ или пък действието е отслабено / установява се с манту/ има по-тежки симптоми, но и те се справят, ако нямат диабет, сърдечни, съдови и т.н. или ако лекарите не ги отровят с лекарства. По принцип съм за ваксините - но с тези сега просто е ПРЕКАЛЕНО. Няма такъв случай в историята на ваксините където преболедували да се ваксинират.