Рекет: Баш майстори мамят пенсионери, прибират по 40 хил. за ремонт

Някои пък прибират капарото и изобщо не вършат работата
20 фев 2021 15:27,
66
Рекет: Баш майстори мамят пенсионери, прибират по 40 хил. за ремонт
Снимка: БГНЕС

В последните месеци мнозина са "ужилени" от майстори, взимащи предварително пари за извършване на конкретна услуга. Веднъж получили сумата, те изчезвали и не вършели работата, за която са наети, пише вестник "Монитор".

Един от последните случаи е серия измами на мъж, който обещавал строеж на огради и смяна на пощенски кутии, но след като получавал капаро, изчезвал с парите, без да свърши работата.

Сумите, които искал за услугата, се движели между 2 хил. и 40 хил. лв.

Измамени от мошеника има в цялата страна. По информация на Нова тв само в 6-о районно управление в София са подадени 3 жалби срещу него.

Потребители в социалните мрежи масово предупреждават за подобни шашми. Един от тях споделя за майстори в Русенско, поискали 7000 лева от неговите възрастни родители за редене на цигли - услуга, която според автора на поста не струва повече от 350 лв. Първоначално измамниците обяснили, че работата ще струва 250 лв.

След това обаче започнали да изнудват и заплашват семейството и им отмъкнали 7 бона. Това обаче не било достатъчно за мошениците и те пожелали още 2400 лв. "Съвестните строители " направили измамата под претекст, че искат да помогнат, като подредят няколко цигли уж за 250 лева, без някой да ги е викал да ремонтират.

"Впоследствие разглобили целия съществуващ покрив и поставили родителите ми в безизходна ситуация, изнудвайки ги и заплашвайки ги, че преди са подпалвали къщи на хора, които не са плащали исканата от тях сума", пише синът на ужилените. По негови думи мнозина техни жертви са получили психични проблеми след унижението и наглостта, проявена от извършителите.

Оказва се, че в Русенско този вид измами е често срещано явление. Само преди няколко месеца пенсионери изгоряха с хиляди левове, след като ангажираха пишман майстори да им ремонтират покрива. Заради зачестилите сигнали през септември м.г. полицията предупреди за изнудването на възрастни и самотни хора в малките населени места и посъветва гражданите да не се доверяват.

Миналата есен възрастна двойка продаде автомобила си, за да се разплати с майсторите, които изведнъж поискали по-висока цена - в случая 12 500 лева. Същата схема е приложена и при останалите случаи.

При договорката майсторите обявявали минимална цена за линеен метър при подмяна на улуци или квадратен метър за ремонт на покрива. Дори настоявали да подпишат договор с клиентите си, за да са сигурни те, че имат насреща си сериозни хора. Искали и значително капаро. След като клиентът станел зависим, цената бързо скачала по време на ремонта и се откривали нови и нови дефекти по покрива, които в началото майсторите премълчавали. След това измамниците започвали да изнудват пенсионерите, като ги карали да изтеглят спестяванията си, а ако нямат - да продадат ниви или имоти, за да им платят. Имало и случаи, когато мнимият майстор изчезвал с капарото и повече не се появявал.

Именно възрастните хора стават най-честите обекти не само на този, но и на останалите видове измами. Преди няколко месеца мошеник, който се представил за служител от пенсионната служба в Пазарджик, е измамил възрастна жена с 2000 лв., след като й обещал, че ще й подготви документи за увеличение на пенсията.

Измамникът бил разкрит от служители на сектор "Криминална полиция" при районното управление на МВР в града.

Подобни случаи имаше и в столицата, където 89-годишен пенсионер беше обран посред бял ден минути след като взел пенсията си от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев".

Последният случай на измамени пенсионери е от февруари тази година. Разследването започнало, след като възрастен мъж, станал жертва на измама, потърсил съдействие от полицията в Русе. Непознат, представил се за внук на 90-годишния мъж, е провел няколко разговора по телефона с жертвата. Убедил го да му "помогне" с 1800 лв. - парите му били необходими спешно, за да плати капаро в склад на митници при освобождаване на стока. Двамата се уговорили възрастният мъж да извърши паричния превод чрез куриерска фирма. След разследване установили и задържали на територията на Варна 32-годишния извършител, жител на село Ветово. Междувременно в Русе е арестувана и 53-годишна жена, също от Ветово, която е изтеглила въпросната парична сума от офис на куриерската фирма.

Въпреки измамите, на които станахме свидетели през последната година в полицията отчитат спад на общия брой регистрирани престъпления от този вид, съобщиха от МВР. Особено значителен е спадът на "ало" шашмите. Те са със 78% по-малко, а членовете на най-големите престъпни групи, занимаващи се с тази дейност, са вече осъдени на първа инстанция, съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред миналата седмица. До този момент през 2021 г. е регистрирана само една такава измама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40К за ремонт. Пенсиите не знаят ли че за толкова ще си купят друг имот в който спокойно могат да живеят? Явно не. Заслужават си съдбата. Не са за съжаление. Аз що не давам 40К за ремонт на някой си, дет ми звъннал на вратата? Аре не. Чао.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никого не мамят, хората сами им дават парите си...Башмайсторите плащат ли реални данъци иосигуровки, май не..
40
0
 
24
 
! Отговори
У преди 3 години
Строителните/ремонтни умения са от най-девалвираните и неуважавани, почти колкото такситата, бармани и др. Просто няма никакъв регламент, ясен ред, изпити..за да станеш такъв, а са ги кръстили"МАЙСТОРИ?". Купуваш един лазер и мистрии и готово! Ако имаше истински стр. надзор и охр. на труда, тези щяха да отнесат глоби в хиляди за работа без въже и каска, а измамата и изнудването отиват към наказателно право. Пълно падение на държавността в прованса!
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма държава и престъпниците си живеят живота.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като падна комунизма и казаха - Айдее вече спекулантите са бизнесмени а не спекуланти .Ромовете просто направиха това което им се каза и почнаха да спекулират с труда си. И на който не му харесва да знае че не съм го измислил аз капитализма а ония с бананите .На тях са сърдете. Като не се договориш и нямаш договор по законите на капитализма може да ти иска колкото си иска .Няма таван .Ромовете правят това дет им казаха *** на времето .
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Е. Е. 1954 роденАбе, те може и да са гледали, ама са толкова проссти, че не са разбрали, че тия филми са подигравка с режима.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските пенсионери, които според българските русофили "мизерстват".ДругарЕ, вие 40 хиляди лева накуп някога виждали ли сте?
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умният българин не живее в България!
34
0
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Умният човек не се занимава с "майстори" щото да спести стотинки ДДС, а си наема надлежно регистрирана фирма. И никакво капаро.
33
2
 
46
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Обърнете внимание - полицията ПРЕДУПРЕЖДАВА хората да се пазят, вместо да издири и арестува престъпниците !!!
32
8
 
14
 
! Отговори
Е. Е. 1954 роден преди 3 години
Да. Има ги и днес такива ,,строители"-мошеници, но не ми хвлете и Живковото време. Гледайте филма -няколко серии,, Баш майсторът" с незабравимият Кирил Господинов и ще разберете, че това ,,строителство" си съществува от десетилетия в България.Няма да скучаете.Ама хууууубаво гледайте.
31
4
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Това не е "рекет", Валерия, а обикновена измама, главата ти е бая куха
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на мен в София преди 6 год за довършителни работи едни майстори ми поискаха капаро с което да купят материалите и да почнат ремонта.И накрая баш майстора ми каза, че ми е направил ремонта само за половината, които съм му дала само защото е добър християнин, а е можел като му дадох капарото да изчезне с парите без да свърши нищо.Много ми обяснява как бил много добър християнин, набожен човек и ми е работил само за половината пари!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за тва има и балъци и тарикати, вторите живеят благодарение на първите
28
0
 
21
 
! Отговори
Ами да преди 3 години
Измамниците са по-жестоки от вируса! Тези които имат по- възрастни родители да ги пазят! Да им казват, да не се доверяват на никого, а възрастните хора да не бъдат толкова наивни! Да не говорят наляво и дясно, че имат пари събрани за старост или за някакъв ремонт! Измамниците имат уши навсякъде!
27
7
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Когато всички разплащания минат по банков път няма да е така. В Северна Европа е така - просто няма КЕШ!
26
2
 
24
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Тези Роми мамят и Роми...(комшията преди 4_5 години) за тях няма значение етноса, а парите.... и си имат адвокат бьлгарин в схемата...
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А същите "майстори" сега стачкуват пред министерски съвет заради смъртта на онова!!!
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При капитализма е така .Всеки има право да иска колкото си иска. Няма таван. Затова се правят договори. Плащат се данъци и осигуровки.Плаща се и рекет на архитекти. През комунизма имаше планове за по 10 лв мисля че бяха които всеки който иска може да ползва.герб и ЕС го забраниха това и наложиха рекет от 2 до 4 хиляди лв. Тези планове не ги рисуват архитектите . Има ги готови в нета. Те само променят някой размер ако не налага и дребни промени на компютър .Не отнема повече от 10 мин.герб е рекет
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има лесен начин да се предпазите от всичките тия измами - видите ли, че насреща ви има тъмно зелен субект бягате колкото се може надалеч, не говорите, не го пускате в двора, абе никакъв контакт. Иначе тия измами с "майтори" са стари, дядо ми го лъгаха веднъж шреди 20 години, при втория път му дойде малко мозък в главата да ме извика навреме, трябваше с камъни да ги целя наглите орангутани, не искат да слизат от покрива. Бха понамалели, ама сега заради Короната пак старите момера