Мощно нахлуване на пустинен пясък от Северна Африка

У нас атмосферата ще е запрашена от вторник до края на работната седмица
Обновена: 21 фев 2021 09:50 | 21 фев 2021 07:10, Камелия Цветанова
52
Мощно нахлуване на пустинен пясък от Северна Африка
Снимка: БГНЕС

В следващите няколко дни се очаква мощно нахлуване на пустинен пясък от Северна Африка. Прогнозите са на метеоролозите, както от центъра в Атина, така и от този Барселона, информира Нова телевизия.

Запрашеният въздух се очаква да обхване Испания, Португалия и Италия, като ще достигне на север почти до Дания и Нидерландия.

В началото на новата седмица сахарският пясък ще се премести с по-ниски концентрации и над Централна и Източна Европа. Валежите в споменатите райони ще са оцветени в жълто-кафяво.

Пустинният прах се движи с обширен антициклон и пренос на топъл въздух от Средиземноморието към континентална Европа.

По прогноза у нас атмосферата ще е запрашена от вторник до края на работната седмица. По-видимо ще е праховото замърсяване в Югозападна България.

Според синоптиците от НИМХ в неделя ще е почти без валежи, а след обяд и облачността ще се разкъса и намалее. Ще се задържи почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 5° и 10°.

Над планините облачността ще е значителна и на отделни места преди обяд ще прехвърча слаб сняг. След обяд над масивите от Западна България облачността ще намалее. Вятърът ще е слаб от югозапад, по най-високите части от изток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието преди обяд облачността ще е значителна, след пладне ще намалее до предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от източната четвърт. Максимални температури на въздуха 6°-8°, приблизително колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще e предимно 2 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 15 мин. и залязва в 18 ч. и 6 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 51 мин. Луната залязва в 2 ч. и 53 мин. и изгрява в 12 ч. и 7 мин. Фаза: два дни след първа четвърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Сахарапясък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
Толкова за любителите на екологичните плодове и зеленчуци.Няма такива-Представете си един "влажен" облак,който идва от Атлантика.Той минава над десетки металургични заводи.Те изхвълят в атмосферата различни газове серни и азотни окис други.Във въздуха тези газове влизат във взаимодействие с носените газове и образуват силно разредени азотиста и серниста киселина,които заедно с дъждът се изваляват на някаква област,попадат в почвата и водите,а оттам в растенията и край на екологичното производст
12
1
 
13
 
! Отговори
Код жълтокафяво преди 3 години
Носете маски (и чa лми).
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесвам топлия въздух, особено пролет. Притеснява ме обаче загребания пясък, защото с него летят и спори и всякакви други мини гадости и микроорганизми, а Африка не е най-чистото ямясно на планетата.
10
1
 
16
 
! Отговори
zeitgeist преди 3 години
До Анонимен 15То целият свят заприлича на тресяща се, абсурдна психиатрия, та що остава за форума :)
9
29
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
8
13
 
12
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Най- хубавия вятър. Топъл африкански въздух, безплатен, носещ радост и свобода. Леки дрешки и привкус на море.Само на катилите, ***, снобари и закостенели, стиснати новоизлюпени провинциални капиталисти им се мърсят стопаните трошки.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да духне малко пясък по Черноморието, че останАхме без плажна ивица!
6
3
 
11
 
! Отговори
Миризлива дупа преди 3 години
Ам да си вали кафяво. Аз бели *** спрях от години да нося,че отзад кафенета,а от долу жълтеят и ме обиждат после.
5
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да нахлуят хората от Сахара, не прахоляците, че да си подобрим демографията.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За другите прах и пясък, за нас топъл въздух. Добра новина.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кВо проИм с въздуха веднага да вдигнат данъка на старите автомобили.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЩНО ЩЕ СЕ МРЕ
1
2
 
17
 
! Отговори
каръщина преди 3 години
Еееее, аз защо си измих вчера колата?!