Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50,
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния вид нещастно поробен от хомосапиенса. Последните жертви са безпризорните котки, които нещастните инфлуенсъри и ютубери залавят против волята на животинките, кастрират ги и после ги дресират да се държат комформистки за да се правят на герои спасители. Курголям за ютубери, инфлуенсери, влогъри и блогъри, които не оставят животинките на мира.
115
5
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Магарето или мулето е незаминимо у горътъ да сваля на самар дръва.Там кадя мой да мине магаре ни адин всъдеход нимой дъ мине.Ама могу инато дживотно.Кът са запъне някъде и дъ го утрепеш от бой не мърдъ.Ей тва му не аресвам
114
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй магаре на снимката е по умно от всеки български шумкар! :))))))))))))))
113
0
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Кой каквото ще дъ казва ,ала умнъ съм глава,май ушите ми са дълги но беда ли е това ? Ран БосилекРаботливо дживотно но могу инату бря !
112
1
 
35
 
! Отговори
Лошо... преди 3 години
Магаре е нарицателно за нещо лошо в Тикволандия и в Татоландия.Истината е, че магаренцата са много добри и умбни животни. Много мили и любвеобилни. Не заслужават участта си.
111
4
 
17
 
! Отговори
ПРРРРР преди 3 години
Българина е селянин, защото е бил векове под турско робство.Турците са ни взимали силата, чрез еничерството, което си е де факто поробване. Експлоатирали са ни.Който е бил неудобен е убиван и така нататък.Колко кланета има. Това си е геноцид.
110
0
 
3
 
! Отговори
СУС МА! преди 3 години
СУС ***! РЪЦЕТЕ ГОРЕ ОТ МАРКО!
109
0
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 3 години
До АнонименИмате? Кои сте Вие че имате доказателства? 22 часа. Е такава глупост, признавам си, не бях виждал никъде в някой сайт. Честно ти казвам :D
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБрат, как рибата да не зависи от сухоземната система. Ако няма кислород във водата - рибата няма да оцелее. Кислорода идва от растенията. Няма растения - няма кислород. Растенията откъде се размножават? Семена. Семената са от плод. Плод от цвят. Цвят от опрашването. Всичко е верига, екосистема й казват. Прекъсне ли се вригата и всичко свършва :) Ония, жилещите насекоми са ни много важни. Пчеличките :) Не че и вятъра не го прави, но пчелата ни е необходима :)
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 117Човек ко си приказваш....:) Имам комшийка която гледа кучета и котки, ти за миловидното магаре ли се съмняваш че има приют :)
106
0
 
3
 
! Отговори
ПРРРРРР преди 3 години
СУС МАРКОООООООООООО!!!!ЕЛА ДА ЯДЕШ СЕНО. РАБОТАТА НЕ Е КОН ДА ИЗБЕГА. ЕЛА ЧУЧИ МАРКООО!ПРРР
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДанчоИмаме доказателтва, че поне в началото на "ерата на дионзаврите", денят е бил 22 часа, а не 24.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно е да повярвам, че в България има приют за такива същества.
103
0
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 3 години
До Анонимен 108Ти изобщо схващаш ли какво си написал или ей тъй само, отгоре ти дойде? Сила свише дет се вика?Или ти живя и видя как са живели динозаврите??? Имаха градини и отглеждаха плодове и зеленчужи без опрашване?!!! И така се хранеха? И живяха мнооооо години, налЕ?Чшш, Дънкан Маклауд, дай по-сериозно, а?
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко в БГ е мускули, бмв, IT в Софията и ЕС проекти ...
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10899.9% от това, което са яли динозаврите го няма. Дргуа система е просто.
100
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Ние сме затова върховен хищник, защото сме всеядни :)) Ако изчезнат пчелите ще се наруши екосистемата, няма спор за това :) Обаче има риба бол, те не зависят от сухоземната система, има и други средства за прехранване но в момента не съм на тази вълна:)) Проблема е в човека не е в животните, просто няма друго същество на планетата ни така да използва всички останали същества, но пък иначе нямаше да плющим като ненормални :))
99
0
 
7
 
! Отговори
жалко преди 3 години
Жалко, че проcтите хора третират магаренцата като коне за бедни.Магаренцата са много красиви, добри и умни животни. Те заслужават уважението ни.Защото са изнесли човечеството на гърба си. Поклон пред магаренцата!
98
0
 
2
 
! Отговори
До паскал заека преди 3 години
Зайо има вътрешна тоалетна а аз външна. Аз ходя там само когато имам нужда а той седи всекидневно и се селфи. В тоалетната!!!! Много си напреднал, нека аз съм ***, ти да си напред. Посмешище си, с името си а сега и с тоалетната. Като цяло живота се е подиграл с теб. Но като ти чета словоизлиянията и разбирам че животът е справедлив. Ти това заслужаваш. Аз съм доволен от моя, но ти едва ли си доволен да си смачкан и комплексиран, Заяц. Ай легай, че утре си на бач в завода. И после у панелката.
97
0
 
4
 
! Отговори
РРРРР! СУС! РРРР! преди 3 години
СУС МАРКООООО!!!!!РРРРР!!! ПРРРР, КОНьооООО! ПРРРРР!!Ей Марко, приятелче. Остави ги тия, ела да те почерпя една салата. Ще купим и сено ако каиш. Стига работа. Работата да не е кон да избЕга?Ела Марко - добро магаренце! Само уважение за Марко. Нищо друго.РРР