Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50,
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече остарявам, толкова повече обичам магарета. Получават много несправедливо отношение. Красиви, интуитивни и мили животни. Коне, магарета, мулета... Ние не ставаме.
95
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е пчелата, която лети и опрашва растенията, които после цъфтят, връзват и раждат плодове и зеленчуци - ние няма да имаме какво да ядем. Това във вестник Шок ли го чете? Интересно как въобще са преживели динозаврите като е нямало пчели.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мислех, че за българите говорите :)ехеххехехехехехехехе
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Изчезнат ли пчелите, ние сме загубени. Пчелата е много важно нещо в нашия живот. Ако не е пчелата, която лети и опрашва растенията, които после цъфтят, връзват и раждат плодове и зеленчуци - ние няма да имаме какво да ядем. Няма да има храна. Изчезне ли пчелата, ние, като човечество ще изчезнем за по-малко от 50 години :) От глад ще умрем. Всеки казва "А, ще ям домати ако няма хляб". Ще ядеш ама друг път. Няма пчела, няма цвят, няма домат. Само растение. Кво ще ядеш....
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е целта.Но никой не я обявява публично.
91
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Така загива една нация ...
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искаме, компютри, роботи, изкустеювен интелект, теле хуманизъм и прочие, колкото по изкуствени ставаме, толкова природата ще се отдръпва от нас докато напълно изчезне. Изчезват магаретата, след 10 години ще са конете, свинете овцете, пчелите. Ще останат мишките змиите и роботите. Ех, че весело ще е.
89
6
 
1
 
! Отговори
Паскуал Тонеff преди 3 години
До АнонименГан, върви в нужника на двора да се облекчиш ,после се измий (недей да се мажеш с вестници) че съвсем ще омажеш слипа и си лягай!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92Ами аз това имах напредвид, вместо да се гъчкат в кутийки в джунглата не си гледат свободния живот :)) Все пак нямам село и ми е любобитно да науча какво ги е отказало предполагам жени, било им скучно, не искат да ги смятат за селяни...:)))
87
2
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Странно, старите кучета, включително служебните, ги приспиват (убиват) като остареят, а магаретата ги гледат в приют. Ей тва човекът е странно животно.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Паскуал ТонеffПаскуал Зайо е модерно име казваш, а? Не знам кой, но с теб при вписването в регистъра яко са се изгаврили :D :D
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покорно ли ? По скоро вкусно!
84
0
 
5
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Особено покорни са мъжките магарета когато минат покрай разгонена женска.Но това мисирките няма как да знаят.
83
10
 
0
 
! Отговори
Паскуал Тонеff преди 3 години
До До Паскал....Казвам се Паскуал Зайо, не Паскал! Но какво ли разбира Гaнчa от грациозни и модерни имена. А българия ще я пиша както ми е кеф, аз съм гражданин на Светът!
82
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен 84 преди 3 години
И знаете ли каво, гражданчета. Тия хора, там на село са...свободни. Не натъпкани в панелка от 70 квадрата, затворени и да няма какво да прави, освен да се налива с ракия (пак от село) и да псува телевизията че само лоши новини давали.На село си е друго, не си затворен. Излизаш си на двора, сядаш си, пуши и пиеш, гледаш си пашалъка дет се вика. Комшията се провикне през оградата, да дойде и да пиете по една. И си пиете. Тишина и спокойствие. Най много да го наруши жената с "Ух, пукници такива"
81
2
 
3
 
! Отговори
До Паскал.... преди 3 години
Дребна душицо....научи се най-напред как се пише името на държавата ни! Пиши си твоето име с малка буква!България!Доста по-късно можеш да опиташ пак с оценките....
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен За него, цивилизация е да отиде на гей парад или да се надруса .
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Уви ,неоценим помощник беше Марко по селата ...За съжаление и българина ,губи своето място в България .
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Магарето дава и мляко и месо.Мислел съм си защо ли няма ферми за магарета.За *** има, за магарета не.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ви направи всички на магарета, да гласувате за него цял живот и да садите картофи, затова вече няма нужда от истинските магарета.