Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50,
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
17
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ТатулМани го тоя злобен рептил! Сякаш е роден на жълтите павета със златна лъжичка в устичката! Знаем ги такива граждани на село раждани! А инак са на кат брат ми Роберт голямата работа/ама мека/!
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Свещен Гущеркато малък живях на селокато дойдох в града рабрах колко са мръсни хората като тебно пък станах човек и ги превъзхождам с култура, възпитание и професионализъм.Относно магаретата - те са полезни във високопланински терени, без пътища.Гледай настъплението на Съюзниците през Италия през Втората Световна Войнаи ще разбереш важността на магарето и колко е било ценено.Повече от злато
54
0
 
24
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Магарето от снимката прилича на нашия Педро, Бог да го прости. А също и Снежанка. Мили душички.Никога няма да можем да им се отплатим за труда. Прости ни Господи.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Свещен ГущерКогато нямаш никаква идея за бита на човека който е живял и живее на село, моля не коментирай. Щото благодарение на хората от село, ти имаш какво да сложиш на масата. Дали ще е домат или месо все тая. Там се отглежда всичко. Ся ще кажеш че се гледат във ферми, окей. Ама тези ферми нали не са на графа насред совия? Тъй че мълчи ако нямаш какво да кажеш :)
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха,в тоя форум магарета болпо коментарите ще ги познаете
51
0
 
29
 
! Отговори
Татул преди 3 години
До свещен ГущерТо и аз имам мотофреза, но някак си с умиление си спомням за детството си, за дядо ми, който води магарето с песен, някъде към полето, баба ми, която тича след него да му оправи ризата. Заедно с тях си умря и една част от мен. И лично на мен много ми липсва именно тази част. Сега имаме много материални придобивки, но дали ни правят по щастливи...?
50
18
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Айдеее тук селските юнаци се надушват от девет баира...яко.много жалко че оня Желю Желев махна жителството....преди години вие гледахте виновно в земята когато идвахте на ,,гости,, в града ни.Дръжте си ги вашите миризливи магароци,Само барабонки,крави,кокошчици са ви в главите.И да хвърчите по ливадите като обазумели за някви си бали за 20 стинки. Типични селски хитреци които си правят мръсно помжду си и си сипват отрова в картофите си. Правите си разни магии....въобще нямам думи
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък помня, как още в началото като дойдох да живея на село и се събирахме с приятели. Млади, ядем и пием. Дядо и баба си лягаха рано, че сутрин ставаха по тъмно и хранеха животните до към 8 часа, после работеха в градината. Та... сядаме да ядем и пием и дядо само каза да приберем магарето от поляната. Лафа върви, пием, веселим се и в 1 часа през нощта един от масата се обажда "А бе някой прибра ли магарето?". И всички мълчат. Отиваме на поляната а то горкото животно седи в тъмното и чака :D
48
0
 
25
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Свещен ГущерМиришат на магарето фъшкиите, каквото си и ти! Магарето не мирише така както мирише коня като се изпоти! Има разлика, ама ти дето като идеш на село и търсиш да видиш лилавата крава Милка откъде ли да знаеш!?
47
0
 
11
 
! Отговори
Тия Прекаляват преди 3 години
Забранили са половината думи от речника!!!Вагинални бактерии, такива! Да цункат дедовия!Надявам се да сложат изкуствен интелект - поне е някакъв интелект, а не скудоумие!
46
0
 
14
 
! Отговори
WB преди 3 години
До Анонимен 44..да не мислиш, че мене някой ме е питал. Бях на 12 оревах света, че магарето не заслужава такава съдба, ама освен бой друг тип внимание не получих. Каквото и да си говорим българинът вътре в себе си е зъл, дребнав и душевно беден човек. Нане Стоичко на Елин Пелин е квинтесенцията на нацията.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък в моето мило родно село имаше магарета, но повече са ме впечатлявали биволите, които представляваха внушителн гледка и автоматично освобождаваш шосето, за да мине стадото от биволи, като се зададат. Ех, мили спомени!
44
2
 
7
 
! Отговори
Спокойствието преди 3 години
до 41. Магарето е хубава тема за разговор, свързана с дълбокото детство. С дядовците, които носеха калпаци, и бабите със забрадките.Спокойствието е важно при водопоя. Затова е добре да му подсвиркваш докато пие. На село има чешма с 50 улука за водопой на ***.Понякога го водех там. ... Я водех. Беше магарица... Красавица. И сега си спомням как "уринираше"... Красота!Радвам се че имаме една хубава тема, която в по малка степен се хейти
43
0
 
7
 
! Отговори
Новият Марко преди 3 години
На негово място редовият градски селянин отишъл да работи и живее у градо ще баца като магаре магарешки труд.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРомите са коняри. Предпочитат конете защото са по бързи от магаретата. Магарето може да дърпа по голяма тежест от кон, но е по бавно когато се наложи. А те при тях се налага постоянно да са бързи. Краде нещо и набързо го прибира, докато с магарето могат да го хванат. Затова предпочитат конете. На коня крачката е по-голяма и с еднакви крачки (между магаре и кон) изминават повече разстояние от магаретата. Но и конете в края на живота и, споделят съдбата на магарето. Там, при ромите де
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно повечето дето са живеели на село мислят магаретата за инатести животинки :)) Стопанина им дали е бил инат като тях...? Иначе добродушно магаре изглежда на снимката, симпатично :))
40
11
 
0
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Ми за кво ти е миризлив магарок. Всеки си е купил мотофреза Гардения(много марки са Петров,Вики,Райдер,Голдони,хонда,Щил,Белини....) за 700 лв и си бръмчи из селото и си оре нивата без да се плаши да му се отвърже магарето и да избяга да направи беля.
39
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До МаркоКонското и магарешкото мляко са по гъсти и мазни! Овчето също! Козе и краве са по-редички! Затова баба ми навремето казваше, че се за кисело мляко се кваси овче, а се сири козе и кравешко! Така и правеше! А сега
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До WhiteBardeНе е трябвало да го продават. Още повече като знаят каква ще е съдбата му. Магарето е било верен помощник и на него са разчитали 90% от хората в селата. Трябвало е да го хранят само и да водят до поляната на паша. нищо че е старо, то там е остаряло и е дало своя дан за този дом. Колкото могло е дало, остаряло е. Трябвало е да го оставите да си умре от старост а не да става на кюфтета, но както и да е. Дядо казваше - Имаш ли магаре и куче, можеш да си спокоен за работа и сигурност.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време на село май само българите имаха магарета, ромите по принцип имаха коне, не знам причината за това.Иначе, магарето е изключително инатливо на моменти, в повечето случаи даже ги кастрираха за да бъдат по-послушни.