Измамници ни взимат парите в нета по 5 схеми, излъганите са хиляди

Само за ден са постъпили 70 сигнала за злоупотреби, казват от ГДБОП
22 фев 2021 14:12, Петя Славова
61
Измамници ни взимат парите в нета по 5 схеми, излъганите са хиляди
Снимка: БГНЕС

Българи горят с по 10 хил. за мними коли от Европа, африканци завличат дами с "романтичен колет", само за ден в ГДБОП са получени 70 сигнала за кибер измами, пише в. "Телеграф".

Измамници ни обират парите в интернет по 5 схеми. Това разкри шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП Владимир Димитров. По думите му само за един ден миналата седмица - сряда, в отдела са постъпили 70 сигнала за злоупотреби в нета.

"Те касаят широк кръг от киберпрестъпления, 19 от тях за фишинг сайт, при който вместо да си продадеш стария лаптоп или ски за 800 лв., ти източват цялата карта", обясни още киберполицай №1.

Разплащане

Първата схема, по която биват измамени много хора, е свързана с пазаруване в една от най-големите платформи за безплатни обяви у нас. В нея са плъзнали хакери, които насочват продавачите към фишинг сайт за уж сигурно и бързо разплащане. "Например човек си продава мобилния телефон и е сложил цена от 700 лв. Измамниците гледат какви контакти е дал, има ли вайбър или имейл. Свързват се с него и му обясняват, че много са харесали телефона му, ще го купят, като в същото време му казват, че бързо, даже още сега ще си вземе парите през нова опция за сигурно разплащане. Дават му адреса на фишинг сайта, човекът кликва там, въвежда си номера на банковата карта, име и фамилия, датата на валидност и кода. И докато чака да си вземе 700-те лева за телефона, му източват картата", обясниха киберексперти. Обичайно хакерите си пазаруват техника от други онлайн магазини или захранват различни банкови сметки с откраднатите пари.

Автомобили

Втората схема, по която българи масово са завличани в нета, е свързана с купуването на кола от Европа. Хиляди нашенци избират возила от Германия, Англия, Швейцария, като предпочитат да гледат обявите в един от най-големите немски сайтове. Там обаче също се подвизават измамници - в случая организирана престъпна група от Северна Африка, която създава фалшиви обяви. "Виждаш колата - изглежда перфектно, на малко километри е, уникална цена. Започва комуникация между потенциалния клиент и уж германеца в чат приложение. Измамниците му изпращат дори фалшива снимка на собственика на автомобила, за да изглежда по-легитимна продажбата", разказаха антимафиоти от "Киберпрестъпност". Обичайно уговорката е возилото да се прати с куриерска фирма, а клиентът, ако я хареса, да я плати тогава. Дотук всичко изглежда наред, но измамниците атакуват след това. Например обясняват, че избраният автомобил ще пристигне в Русе. След 4 дни клиентът получава в имейл или в чат снимка, че колата е на автовоз, готова да тръгне към него, документите са обработени, но за да се освободи, клиентът трябва да изпрати копие на плащане към банката. Бандитите заливат буквално българина с фотоси, като му пробутват и копие на мним паспорт на собственика. Запленен от возилото, българинът плаща и смята, че щом е по банков път, няма проблем. "Клиентите не обръщат внимание, че сметката, в която превеждат, е в Португалия или Англия. Сумите, които изпращат, тръгват от 9000-10 000 евро. Те обаче пристигат при финансови мулета, които бързо или ги теглят, или ги прехвърлят в други сметки", обясни комисар Димитров. По думите му всяка седмица има по 1-2 пострадали от България по тази схема.

Любов

Третата най-разпространена схема за измама в нета е свързана с любовта. Обичайно мъже се свързват по Фейсбук или другите социални мрежи с дами, които демонстрират по-висок стандарт на живот. Обясняват им се в любов, вричат им се във вечна вярност и щом са сигурни, че мадамата е хлътнала, пускат въдицата. Обясняват, че искат да изпратят колет със скъп подарък. Дамите често отказвали, но това не спирало измамниците. Хакерите заливали жените със снимки на мнимия подарък. След 2-3 дни въпросната жертва получава мейл от уж транспортна фирма, че стоката е задържана в Унгария или Гърция, на митницата и трябва 2000 лв., за да се обмити подаръкът. Наивните дами пращали парите по банкова сметка - отново в Португалия, Малайзия или Англия. След още 7 дни хакерите, които са наясно, че дал ли си веднъж, ще дадеш и втори път, отново се свързват с жертвата. Пишат, че "скъпият подарък" е спрян например в Швейцария, а вътре има 80 000 евро. Жените полудявали от щастие и незабавно превеждали по 8-9000 евро уж за освобождаване на пратката. "Има жертви, които са стигали до теглене на бързи кредити или са залагали вещите си, за да си вземат несъществуващия подарък", поясни шефът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Всяка седмица по 1-2 жени от страната са лъгани по тази схема с "романтичния колет".

Компрометиране

Антимафиотите разкриват, че най-сериозната схема за източване на пари онлайн е чрез компрометиране на IBAN на компании. Всяка седмица по една фирма олеква с по 40-50 000 лв. по този метод, сочат данните на ГДБОП. При тази схема хакерите успяват да влязат в мейла на фирмата, наблюдават с кого се води комуникация, какви поръчки се правят, как става разплащането. Обикновено зад този вид компрометирани стоят също ОПГ-та от Северна Африка. Вече веднъж успели да влязат в мейла на счетоводителя например, хакерите започват да водят кореспонденция от негово име и пренасочват плащанията към свои сметки. Киберченгета споделят, че в момента най-атакувани са компании, които внасят медицински техники, реагенти, с лични предпазни средства срещу коронавирус. „Обикновено този вид организирани престъпни групи, които проникват чрез мейла, не си правят труда да се захващат, ако оборотът е под 15 000 евро“, допълват антимафиоти.

Забогатяване

Петата схема, по която се обират най-много пари в нета, но по-рядко, е свързана с т.нар. инвестиционни измами. Хакери звънят на човек и му предлагат да се включи в нова инвестиционна платформа. Мамят, че ще търгуват например акции на "Спейс екс", "Амазон", "Майкрософт", винаги дават известни гиганти, за да зарибят жертвата. Измамниците предлагат на клиента да даде отдалечен достъп до компютъра си на финансовите брокери и сам да вижда как забогатява. Карат човека да си отвори банкова сметка, твърдят, че клиентите им са милионери, дори няколко от тях си купили яхти. Първата инвестиция обичайно е 200 евро. Българинът, мераклия да натрупа пачки, плаща. Звънят му пак и обясняват, че срещу тези пари са купили акции за 20 000 евро. Следват серия обаждания и исканите суми нарастват. Ако клиентът поиска да си вземе парите, започват да го въртят, че трябват такси за освобождаване и т.н., за да му секне ентуасизмът. "Такива измамници са звънели на мен, на други полицаи, на съдии, на бизнесмени, на всякакви хора. Трябва много да се внимава", обясни шефът на "Киберпрестъпност". По думите му имало преди време мъж, който изгорял с рекордните суми от 500 000 лв. "Всяка седмица имаме по 1 такъв случай. Хората изгарят с по 20-30 000 лв.", обясниха още антимафиотите.


61
Още от Страната
И зъботехници са сред измамените от зъболекаря д-р Петров
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ни "взимат парите" на нас т.е. , а на лапнишараните и будалацитее , които няяяяяяма да свършат, няма!!!!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой купува кола по снимка?
56
0
 
3
 
! Отговори
На фона на преди 1 седмица
политиците, тези са мизерни светци
55
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
До Martin Bormann

Не става дума за "източване" а подмяна на реалния ИБАН на фирмата продвавач с фалшив на измамника в кореспонденцията която осъществяват продавача и купувача. Така парите влизат в сметката на измамника, вместо в тази на реалния продавач. А относно измамата с колите, бях попаднал(от реклама в уебсайт) на една обява за Mercedes C220 случайно, сайта се казва eurorides . co . uk . Изглежда адски подозрителен, и в гугъл не може да се открие, само с директно въвеждане в адрес бара.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До кайзер созе

Да уеее! Ужас е! Не е ли кат едно време. Вчема заплаткатяа и отивам при човека - на ти един лев, на ми шест на мене и яхууууу!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иначе всичко се следи, всичко било тип топ, а не могат да се следят директни заплащания по сметки на фрими с по над 15000 евро оборот, предполагам дневен.
52
0
 
9
 
! Отговори
A преди 1 седмица
На първо място хората са алчни, второ - прости.
51
1
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 седмица
Затова подбирайте с коя банка работите. При мен е невъзможно да ми източат сметката без мое знание дори да имат всички възможни кодовед и пароли.... просто си зависи от банката.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Балъците никога не свършват. В схемата с колите измамниците много добре са напипали на какво се връзва българина, иска да изглежда гъзар с кола която в действителност не му е по джоба и щото в действителност е балък от класа се връзва че точно той ,, тариката'' е намерил кола за без пари. Само че *** не може да се светне че няма как да се продава нещо за 2,20 след като в действителност то струва в пъти повече.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АНТИ-АКЪЛИЕТО е бич!!!!
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е истина колко безмозъчни хора има по този свят...
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много нереална ми се струва статията....за колите от чужбина не мисля че някой ще си поръча от сайт, ходят на място хората, за любовта може, има много лапнишарани в територията но дори и на тях трябва да им светне червената лампичка когато им се обадят че задържали еди какъв си колет на границата и трябвало да платят :))
46
13
 
16
 
! Отговори
Роза преди 1 седмица
Аз пък си имам едно много просто правило-никога не пазарувам от Интернет и толкоз!Ако щете ми се смейте!В магазините сигурността е по-голяма!
45
2
 
15
 
! Отговори
кайзер созе преди 1 седмица
Вижте : няма значение за какво човек бил излъган. Понякога в бързината или поради други ангажименти много от нещата не се доглеждат. Но по-важното е ,че при тези видове разплащания винаги може да бъдеш измамен. И сега си представете както искат да премахнат всички разплащания в брой- за какво ще става дума. Тотален контрол и кражби на всякакво ниво . Измамените всекидневно ще са милиони !
44
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 1 седмица
До Анонимен 42
То бива да си тьп, ама е отчайващо като си отчайващо тьп.
Случайно да си чувал за акциз? Всеки път като си заредиш колата, камиона или автобуса половината пари отват в държавата.
43
2
 
13
 
! Отговори
тото преди 1 седмица
Не разбирам - с даннит от картата купували техника и превеждали в други сметки. Е че един адрес ли не можахте да проследите или едно муле да разпитате?
Като Ви знам, как бъркате входните врати, що ли питам....
42
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 40
За 97лева годишно пътищата ни са повече от хубави.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На мене пък сега, при теглене на субтитри, ми направиха *** анкета дали харесвам НЕТ1 и веднага ми поискаха номера на кредитната карта за да ми пратят подаръка скъп телефон.
40
3
 
19
 
! Отговори
Трол.бг преди 1 седмица
Има един сайт, който обещава да карате по хубави пътища, срещу 100лв.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 38

Не е задължително но е редно сайта да влезе в 21-ви век.
Аз от ebay си пазарувам споделени акаунти, но от olx никога не бих си пазарувал такива акаунти, ако има или каквото и да е било друго.