Собственици не дават на общината в Русе да ремонтира опасна сграда

Сградата е с пукнатини, носещи стени и 140-годишна история
22 фев 2021 13:42, Петя Славова
13
Собственици не дават на общината в Русе да ремонтира опасна сграда
Снимка: Кадър, БНТ

Опасна сграда се руши в Русе. Тя е една от емблемите на града, със 140-годишна история. Сградата на Първото застрахователно дружество в България е в окаяно състояние, без покрив.

Опитите на общината за спешен ремонт удрят на камък, тъй като част от наследниците обжалват решението в съда и така спират процедурата за ремонт. Сградата, кято се намира в центъра на града и покрай нея минават хиляди пешеходци, продължава да се руши.

"Сградата не е укрепена, опасна е, има много пукнатини по носещи стени, има проблеми с подовите конструкции, на много места са пропаднали, затова е запечатана с пана, за да не се влиза вътре, защото някой може да пострада", заяви пред БНТ Здравка Великова, директор на дирекция "Инвестиционен контрол" в община Русе.

Според нея целта е да се обезопаси пешеходното движение по улица "Александровска", затова и община Русе е изградила защитно скеле, което е по фасадата.

"През 2017 година община Русе изготви инвестиционен проект за временен покрив върху сградата, за да може тя да бъде защитена от атмосферните влияния, с идеята да се запази останалата носеща конструкция. Това разрешение за строеж беше обжалвано от единия от съсобствениците, който притежава около 2% от собствеността на сградата и разрешението беше отменено.

Общината притежава около 60% от сградата, но има правото да извърши ремонт, само при участието на всички съсобственици. Средствата, които са необходими за ремонт се поделят между всички собственици, съобразно процентът им на съсобственост. Може би притеснението на всеки един от съсобствениците е, че трябва да участва финансово, както в инвестиционния проект, така и в самото възстановяване. Инвестиционният проект е направен от общината, но за възстановяването трябва да се търсят от тях средства, защото има значително по-голям размер", допълни ЗдравкаВеликова.

По думите й през тази година целта е да се актуализира проектът от 2017 година, защото вече е изтекъл. "Надяваме се всички собственици да са съгласни и да можем да ремонтираме сградата", каза още Здравка Великова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преди години правиха "ремонт" на други сгради наоколо. В общи линии разрушават и изхвърлят всичко без най-външните стени. Голяма част от тях път се повреждат от "ремонта" или вече са били повредени, чака че и там играе "майстора". В общи линии подменят 90% от нещата. Реално излиза в пъти по-скъпо отколкото да се разруши и след това да се изгради абсолютно копие на сградата.
12
2
 
3
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Другото е за неремонтирана сграда се дължи глоба 1/4 от стойността на сградата на година. Като не се плати се конфискува са неплатени данъци и се продава.
11
2
 
5
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Основен принцип във всички правови държави е че собствеността задължава. Дори и само за това, че е е опасна законът трябва да се направи така, че общината влиза прави ремонт и задължава собствениците да го платят. Като не искат се конфискува и продава сградата, плаща се за ремонта, остатъкът им се дава.Още повече за сграда ценност и паметник, тогава дори и да не е опасна, но за ремонт, пак задължителен ремонт.
10
8
 
4
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Първо ушеви да платят наема на дядо ми/т.е. на мен за 70 години. Защото ползваха имота ми. От мен ще има обструкция до дупка! И в килия са ме вкарвали там. Тъпата шега е, че съм бил в арест, който е моя собственост, нещо като съм си бил в къщи.
9
8
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Абсурдния закон изисква сградите -паметници на културата да се поддържат във вида в който са. Няма кой да инвестира в козметични ремонти на гредоредни порутени сгради. Вместо това трябва да разрешат на собствениците да ги събарят и да построят същите сгради с новите технологии. Все повече памтенции ще падат по главите на българите - докато им дойде акъла.
8
5
 
10
 
! Отговори
Dragon преди 3 години
Другите собственици им е ясно какъв "ремонт" ще им спретнат общинарите. Такъв че ще им отремонтират спестяванията и ще ги вкарат в дългове.
7
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Трябват истински паметници на културата. Да падат тухли, мазилки, декоративни елементи от фасадите и т.н. с грохот.
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
великите собственици или да я продадат или да си свършат задълженията. В цивилизована държава нямаше да ги толерират, независимо какви "тегоби" са перживели през комунизма - повечето сме били потърпевши.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек ще праснете ремонт по ЕС програма за 2 милиона лева, а остналите собственици ще трбява или да се рязделят с имущестовто или да додът по 200к на човек ... То тва бетер комунизъм, уе!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали знаете, че общината ремонтира на десеторна цена?
3
5
 
16
 
! Отговори
по света е така преди 3 години
Държавата да изкупи дяловете,и после да ремонтира колкото си ще!
2
6
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Общината ремонтира и после си събира дължимото.То може да се протака докато сградата падне...Няма ли закони в тази Държава...
1
9
 
10
 
! Отговори
граблива калинка преди 3 години
Сега... обшините да не се правят на ударени, години наред в тази срада беше окръжното управление на заптиетата, когато си платят наема за всичките години, колкото са я ползвали, и съответно ос-ра-ли, тогава да имат претенции!