Църква, построена от Колю Фичето, се нуждае спешно от ремонт

Трябват над 2 млн., към дарителската акция се включват и миряни
23 фев 2021 00:25, Красимир Ангелов
28

Църква, построена от Колю Фичето с над 180-годишна история, спешно се нуждае от средства за ремонт.

Реконструкцията на храма "Свети Николай" във Велико Търново ще струва над 2 млн. лева, като църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.

Църквата "Свети Николай" е построена през 1836 г. от майстор Колю Фичето. В нея е открито първото училище в Търново. След Освобождението в храма заседават и депутати от Учредителното събрание.

"Извървяхме този дълъг път от 24 години, в който с помощта на много хора, най-вече на проф. Тулешков и доц. Прашкова, изготвихме техническите планове за реставрация", сподели свещеноикономът отец Славчо пред телевизия Bulgaria ON AIR.

За реставрацията църковното настоятелство търси механизми за финансиране.

"От миналата година кандидатстваме пред наши институции, пред държавата, за да намерим тези така необходими 2,3 млн. лева, с които е необходимо да се направи основен ремонт. Той предвижда отваряне на покрива, смяна на колони, направа на нови фундаменти и нови основи", допълни той.

Към дарителската акция се включват и миряни. Руската художничка Татяна Пачкина, която живее от осем години във Велико Търново, посещава църковната служба в храма всяка неделя.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари