Ресторантьори: Ако отворим, не трябва да затворим след 5 дни

Индустрията не иска да разчита на помощи
23 фев 2021 15:12, Петя Славова
44
Ресторантьори: Ако отворим, не трябва да затворим след 5 дни
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заведенията се готвят да отворят врати за клиентите си, но собствениците им имат и своито опасения преди дългоочакваната дата 1 март.

"Чакаме с надеждата, че заведенията ще заработят отново", обясни пред БНТ зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Той увери, че няма да има ескалация на заразените в местата за хранене. Димитров подчерта, че асоциацията подкрепя масовата ваксинация и счита, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.

Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация обаче подчерта, че ваксинацията в никакъв случай не трябва да влияе върху отношенията работодател-служители. Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото.

Още по темата

По думите му, изискването един човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация.

Ресторантьорството и хотелиерството е най-пострадалият бизнес и то в световен мащаб. Връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация, отбеляза той.

В нито един хотел и ресторант няма доказани огнища на зарази, подчерта Димитров и допълни, че в бизнеса се спазват всички необходими мерки. Заразата би се разпространила сред служителите, ако има огнища в заведенията.

"Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни хора, които трябва да заредят обектите си", обясни Димитров.

Той беше категоричен, че всички мерки ще бъдат спазени при очакваното отваряне на заведенията на 1-ви март.

"Ние като индустрия не искаме да разчитаме на помощи, считаме, че можем да работим в нормален режим", каза Димитров. 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Ако искате отваряйте,ако искате работете денонощно,проблемът вече не е мой...
40
4
 
6
 
! Отговори
Зомби преди 1 месец
До Баба мара
Е точно с тази манипулация на цифрите бяха съсипани съдби.
Мангъров се опитваше да запази масовия разум, ама интереса от истерия надделя. Някои добре се облажиха и напомпаха страха, че ни направиха на маймуни. Който чувства себе си в риск може и сам да се изолира. Другото е насилие над личността. Експериментът успя и нататък ще ни показват къде зимуват раците. Народите вече са зомбирани.
39
1
 
7
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
До Програмист

Иди и го обясни това на щаба, как си преносител за кратко :ДДД
Те производителите не знаят, колко точно са им ефективни ваксините, но ти реши, че ваксинираните са безопасни за околните... Браво!
38
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Не! (37)
С антитела си преносител за кратко - толкова, колкото ще отнеме на антителата да убият вируса. А хигиената и дистанцията са си нещо нормално за мен, знам че за повечето са новост, особено първото.
37
3
 
6
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
Със или без антитела си ПРЕНОСИТЕЛ. За това и преболедували, и ваксинирани продължават да спазват всички мерки. Кое не разбра, програмисте?
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой няма да им даде гаранция, колко време ще работят... Всичко зависи от броя на заразените.
35
5
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Не! (32)
Аха, разбирам, трапезен мъдрец без работа и образование, но вещ по всички въпроси.
Познавам този профил.
Можеш между мачовете и раздаванията на белота да попрочетеш за смисъла на думата "антитела". Знам че всичко по-дълго от две срички ти е сложно и те обърква, но все пак напъни си пилешкия мозък малко за да не се излагаш по форумите.
34
7
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Отваряйте всичко и да се връщаме към нормалния живот. Ковид цирка вече не върви. Ковид аxмаци почти не останаха.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да отварят всичко, да спрат броенето, болните да се лекуват и епидемията изчезва.
32
6
 
4
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
До Програмист

Програмистче, ваксинираните остават преносители - демек опасни.
За смисъла от ваксината си отговори сам.
31
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
"Връщане към нормалното..."
Към нормалното какво бе, неуважаеми другарю Димитров? "Нормалното" е прилагателно. Кое е съществителното?
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Видяхте ли

Какво да видим? То се знаеше, е има около 5% малоумницжи и хипохондрици -това са 350 хиляди, като прубавим към тях поне още толкова дето са ги принудили работодателите и държавата се получава сериозна цифра, до изборите могат да ваксинират по 15-20 хиляди ако имат толкова ваксини. После ще е интересното
29
0
 
5
 
! Отговори
Лаура Кьовеши преди 1 месец
Напротив. Кафето в Казанлък е сребърно, златното е в Стара Загора.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след пет дена няма ,но се хващам на бас след 15 дена .Ботокса с траурно изражение ще каже ,ето предупредихме ви сега имаме по 7 000 заразени на ден затваряме за 4 месеца да утихне вълната!Стадото спи дълбок сън под юргана и тихо псува................
27
19
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Да се ваксинираш е личен избор - безспорно, но и да работиш или да не работиш за някой също е личен избор. Защо увъртат? Като не искат да се ваксинират да ходят да работят нещо друго.
Да си опасен за околните и да ги заразяваш пак ли е личен избор?
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората отвикнаха от заведенията.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те ще отворят, ама ако пак надуят цените няма да имат клиенти. В Казанлък кафето е златно - 2 лв. с ниско качество. Да си го пият. Сега сигурно ще е 2.50. ДДС-то също им е намалено, но те продължават да отблъскват хората.
24
25
 
14
 
! Отговори
Видяхте ли преди 1 месец
Видяхте ли какво се случи, след като Борисов удари по масата и разпоредби масовата имунизация. Точно този негов усет да настъпи газта в последния момент му носи точки. Той дори не си е вярвал, че неговите десет хиляди са само песимистичния вариант. С това темпо ще издухаме сърбите. Борисов удари противниците си като маче от дирек! Народът си знае работата и е по-умен и по-практичен от социолозите си. Пък нека си лаят кучетата, кервана си върви напред.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има жесток надзор от страна на държавата. Хората не можаха да си вземат хубави борси, защото работодателят ги осигурява на минимална заплата или по лошо - на 4 часа. В Европа такъв работодател ще бъде затворен на мина, а може и в затвора да влезе.
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно защото идва летен сезон от ваксините няма да има полза. Те се поставят есента. Колко случая имаше през цялото лято 2020?