Само кал и дупки: 40 години село чака асфалт

В цялото село Енево само 2-3 улици са с асфалт
23 фев 2021 08:52,
27
Само кал и дупки: 40 години село чака асфалт
Снимка: БНТ

От 40 години жителите на шуменското село Енево чакат да се асфалтират улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки.

В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е да си представи човек, че в 2021 г. има още улици, които никога не са били асфалтирани.

"Улиците не са ремонтирани от 50 години най-малко. Има извършвани частични ремонти по изкърпване на дупки по централната улица през годините. Имаме една улица, която беше ремонтирана основно преди 2 години. Тя е 640 метра, но е едва 5-10 % от всички улици", каза пред БНТ кметът на село Енево Антон Борисов.

Най-дългата улица в селото също никога не е виждала асфалт. Хората негодуват, че плащат данъци, а лев не се връща при тях. Газят кал и прескачат дупки, за да стигнат до някоя от асфалтираните улици.

"Моята майка каза, че 71 години е направена в този вариант улицата... От тогава насам нищо не е пипано по нея. Нито има отточни канали, встрани канавки и дупките вие сте ги видели какви са", каза Янка Събева

"Пътните условия са отвратителни, кал дупки. Улицата е пълна с възрастни хора, които нямат автомобили, такситата отказват да идват до улицата, общо взето няма условия за живот тука", споделя Даниел Данчев.

"Затова се обезлюдяват селата заради инфраструктурата на селата и всички бягат. Това е най-жалкото. Аз тук съм родена, тук създадох семейство, тук живея, аз не помня основен ремонт пътищата", каза Росица Иванова.

Огорчени са, че властите все им обещават, но и половин век по-късно улицата си е същата – кална и разбита.

"Пари, казват няма, с което аз не мога да се съглася. Пари има, стига да знае кметът как да ги поиска и от къде да ги поиска. Има национални програми, има оперативни програми. Явно чакат само на републиканския бюджет", заяви Здравка Куртева.

"Вземат данъците, прибират ги на селата, а за селата нищо не правят. Мислят само за града – детски площадки, туй – онуй. Нашите данъци са при тях, да отделят и за селата нещо", каза Велика Христова.

"А сме на 3 км от града, най-близкото село с най-малко привилегии се ползваме", споделя Еленка Христова.

На последната сесия на общинския съвет в Нови пазар пак е поставян проблемът на жителите на село Енево, но взетото решение не удовлетворява жителите му.

"С фрезован материал да се настеле най-компрометираните участъци, докато бъдат намерени средства за цялостен ремонт на улицата. Аз всяка година съм пускал докладни. Във всички тези докладни на първо място е основен ремонт на улиците поименно и на метраж. То не е само нашето село", заяви Антон Борисов.

Докато улицата е в този вид, хората ще си я наричат "Кален мак", а не "Ален мак".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкянския бидон сега е зает с пропагандата на измислените много здравословни химикали, че от Брюксел ще му дърпат паласките.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Село с 15 жители, идеално е за предизборна агитация на Джипкатора! Да вземе и министър Ботокс с него...
1
5
 
18
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Къде е човекО с жипката?