Над 2 млн. са починали с COVID, а годишно 8 млн. пушачи умират

Проблемът е сериозен и за младите, обясни д-р Гаврилова
24 фев 2021 19:51, Петя Славова
38
Над 2 млн. са починали с COVID, а годишно 8 млн. пушачи умират
Снимка: БГНЕС

В предизборните програми на политическите сили, които са се регистрирали за участие в парламентарните избори да включат решения за проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

Хората умират от сърдечносъдови заболявания, онкологични, белодробни, а тютюнопушенето е рисков фактор за тях. Това заяви пред БНТ д-р Маша Гаврилова от Коалицията за живот без тютюнев дим. "Ако с ковид са починали 2.5 млн, то по данни на СЗО ежегодно 8 млн. пушачи губят живота си. Затова е наложително да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето.", заяви тя.

По думите й, у нас цените на цигарите са най-ниски в ЕС и достъпът е най-голям и на младите хора. Според д-р Гаврилова повишаването на акциза на тютюневите изделия и съответно поскъпването им, води до ограничаване на употребата им от младите хора, децата и по-възрастното население.

Електронните цигари са също толкова вредни, колкото и останалите изделия за пушене.

Много притеснени сме от данните, че в България момичетата пушат повече от момчетата. Това са бъдещите майки, които на възраст, в която искат да имат деца, са вече зависими, отбеляза д-р Гаврилова и допълни, че именно затова е призивът за предприемане на спешни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Над 20% са отказалите се пушачи, каза в заключение тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 3 години
В България традиционно умират от отравяне с хлор токсични водни смеси продавани вместо лечебна питейна вода и последвало неправилно лечение..Високата смъртност при мъжете се дължи и на отравяне с ВИНО приготвено от НЕИЗМИТО грозде с остро токсични препарати за растителна защита и РАКИЯ отровена с хлор токсични водни разтвори преди варенето../Хлорта във водата се отделя в ДЕСТИЛАТА ПРИ ВАРЕНЕТО>>Увреждат сърцето веднага при пиене..АКО ИМАТЕ БОДЕЖИ ИЛИ АРИТМИЯ НЕ ПИЙТЕ ВИДНО И РАКИЯ>>
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19И тези от ковид не заразяват масово и не умират за "броени часове". Ковида е доста по-незаразен от обикновения грип. Със сигурност от пушене се умира по-сигурно, а и пречат на нас непушачите. Пак си гледал/а филм за Ебола и са ти се набъркали нещата. Грипчето е едно, Ебола вирус друго нещо ;)))
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 милиона пушачи умират понеже абсолютно самоволно пушат и го осъзнават...Къде е проблема?
31
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Ах Машинка миличка колко много примери, лични, мога да ти дам за такива които не пият не пушат живеят скромно и здравословно и умряха млади не от катастрофа или одавяне. А колко пушачи алкохолици си живуркат без дори един аналгин да са изпили заради махмурлука. Спести си глупавите съвети за себе си не се излагай.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аман от спасители.ефекта от забрана на алкохола богата организирана престъпност корупция забрана на наркотиците същото.хората не са спрели да ги употребяват и те не липсват на пазара.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ме забранят цигарите при 8млн починали а? Иначе с ковид ни плашат!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая суха съчка няма ли да я отнесе ковито?
27
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Аз си пуша. Ама цигарите станаха смотани. Срамота е да пушим румънски. Д-р Маша да се бори за връщане на българското качество
26
0
 
6
 
! Отговори
прозрение преди 3 години
да ви кажа от сега ако земете 50-60 години 90% от всички в момента ваксинирани и не ваксинирани ще са заминали на оня свят, така че как може да се каже ваксинирането вредно ли е в дългосрочен план, както и пушенето, пиенето, ковида и т.н.
25
0
 
4
 
! Отговори
не е фашизъм преди 3 години
До Анонимен 19А си е чист социалкретенизъм!:))))))))))
24
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Маша е решила малко да си заработи парите от НПО-то, от което смуче...
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Е да ама от ковид 19 боледуват 150 милиона и са умряли 3. Пушат 2 милиарда и са умряли 8 милиона... Добре де защо баща ми не пиеше нито пушеше пък си замина на 59години от рак ,но алкохолиците в кръчмата пред блока се наливат като разпрани с литри ракия и са на по 70 и повече години пушейки по кутия-две дневно от ......"Да ве, шантава работа. Вие хипохондриците трябва да пукате, преди на овладете четмо и писмо, та да не страдате от ужаса в който живеете.
22
1
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
И аз ще почина....ама от четене на тъпашките ви статии!
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да ама от ковид 19 боледуват 150 милиона и са умряли 3. Пушат 2 милиарда и са умряли 8 милиона... Добре де защо баща ми не пиеше нито пушеше пък си замина на 59години от рак ,но алкохолиците в кръчмата пред блока се наливат като разпрани с литри ракия и са на по 70 и повече години пушейки по кутия-две дневно от деца.Нали би трябвало да умрат от рак? Как па един не умря от рак? 50 години по кутия на ден.И пак са навън на пейката и отново надигат шишетата с евтин спирт.Защо са живи?
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако действително на година умират само по 8 мил. пушачи, още от утре пропушвам. Впрочем по колко непушачи на година умират?
19
1
 
25
 
! Отговори
no smoking преди 3 години
А колко непушачи умират годишно?Май са повече от осем милиона.
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелепо сравнение.Пушача не заразява околните и не умира в рамките на броени дни.
17
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Ами ако от пушене умират 4 пъти повече хора, какъв е проблемът? Да, трябва да ни сплашват.До 15 Крайно време еИ Хитлер, и Сталин ще ти завидят на изобретателността! Само че диктатурите останаха в 20 век, в 21 век не вървят!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и шугавата епидемия брат ... :D Отворете нощните заведени и дискотеките там ... Наздраве !
15
1
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Настъпва медицински фашизъм ....Всичко това ще завърши със саморазправа с елитите, в стил Кадафи ....Нещата придобиват вече зловещо очертание